Moc soli, příliš kyselé, hodně pikantní nebo jídlo bez chuti? Víme, jak ho ještě zachránit!
Nikdo není dokonalý a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to jako ony!
Přesolená polévka nebo jídlo
Nejsnadnějším způsobem je přidat do jídla nějakou ingredienci, kterou jídlo obsahuje, třeba zeleninu. Čím více jídla nebo polévky bude, tím lépe se sůl „ztratí“. Ideální jsou syrové brambory, které vložíte do hrnce s přesoleným pokrmem. Zhruba čtvrt hodiny povařte a pak brambory vyndejte. V případě omáčky je vhodné brambory nastrouhat, povařit a pak omáčku přecedit. Dalším způsobem „odsolení“ je použití kostky cukru, kterou musíte ale vyndat hned, jakmile se začne rozpouštět. Pokud jste přesolili krémovou omáčku, můžete zkusit přidat jogurt nebo zakysanou smetanu.
Jídlo bez chuti
Postupovala jste podle receptu, a přesto je výsledek poněkud chudý, pokud jde o výslednou chuť? Možností je několik: Přidejte sůl, pepř, tabasco nebo chilli. Uvidíte, že jídlo bude hned lépe chutnat.
Moc kyselé jídlo
I to se samozřejmě stane. Třeba když vaříte koprovku nebo jinou omáčku, do níž se přidává ocet. Dá se to spravit například máslem, smetanou nebo mlékem. Nicméně musíte očekávat, že následný pokrm bude trochu jinak chutnat.
I překyselená jídla se ještě dají zachránit.
Moc sladké jídlo
Podle mistrů kuchařů to není žádná velká pohroma. Když je něco moc sladké, stačí přidat něco kyselého, třeba ocet nebo citronovou šťávu. Lze použít i sůl, ale s tou buďte opatrní, abyste se nedostali do druhého extrému.
Připálené jídlo
Nemusíte se hroutit, i to se dá zachránit. Nejprve přendejte jídlo do jiné nádoby, která je čistá. K záchraně přepáleného pokrmu musíte použít něco, co tuhle pachuť pohltí, třeba chléb, který v jídle povaříte a vyndáte.
Připálený dort už nezachráníte, ale s omáčkou se to má jinak.
Tvrdé maso
Máte pocit, že vaříte maso, a ono ne a ne změknout? Použijte lžičku prášku do pečiva nebo sodu, mělo by to pomoct. Já osobně mám vyzkoušeno, že pomůže několik lžic piva nebo vína, stačí podlít a maso krásně změkne. Nebojte se, alkohol se vyvaří a v pokrmu nic nezůstane.
Moc pepře v jídle
Občas ujede ruka i té nejzkušenější kuchařce. Zkuste nakrájet dvě jablka na větší kusy, vložit je do pokrmu a krátce povařit.