Jak péct maso s provázkem? Naučte se ho svázat správně!

16. října 2017 • 00:00

Rolky, rolády, pečeně... To všechno musí držet pěkně pohromadě a pomůže k tomu jeden krátký kuchyňský bavlněný provázek, který by měl být základní výbavou každé kuchyně. Ač se to nezdá, jídlo díky němu zůstává šťavnaté a lákavé na pohled. My pro vás máme několik tipů na to, jaký provázek zvolit, jak vázat, jak servírovat a na čtyři chutné recepty.

Jaký provázek zvolit?

Správný provázek na maso je pevný, nepouští chlupy a nebarví. V domácích potřebách koupíte provázky přímo určené do kuchyně. Objevíte je na držáku, na němž si je většinou můžete sami odstřihnout ostrým plíškem, aniž byste museli hledat nůžky a žádat o pomoc prodavače. Použít ale můžete jakoukoliv nebarvenou bavlněnou přízi. Barvy by totiž mohly do jídla pustit, umělé provázky kloužou a do masa se mohou vlivem vysoké teploty roztéct. Nemáte-li po ruce provázek, použijte několikanásobně poskládanou bílou nit, neposkládaná by se do masa zapekla a nejspíš by jej ani neudržela pohromadě.

Maso musí držet pohromadě!Maso musí držet pohromadě! • Autor: iStock

Pečete rádi maso? Podívejte se také na to, jak připravit sekanou, která nepraskne! 

Jak na sekanou, která nepraskne? Potřete ji vodou!

Jak vázat?

Nejčastější a nejjednodušší je dokola s překřížením nahoře a dole. Úhlednější, ale také pracnější je vázání do řádků, kdy je překřížení pravidelné na hřbetě masa (vypadá jako u receptu na parmici, jen jsou jednotlivá žebra vázáním spojená). V praxi je ale důležité hlavně to, aby byl provázek pořádně utažený. Maso během tepelné úpravy ztratí na objemu a provázek pak snadno sklouzne.

Maso se dá svázat několika způsoby!Maso se dá svázat několika způsoby! • Autor: iStock

Jak servírovat?

Provázek na jídle sice může vypadat efektně, vyplatí se jej ale sundat ještě před servírováním. Sahat do jídla rukama nebývá každému příjemné.

Maso musí držet pohromadě!Maso musí držet pohromadě! • Autor: iStock

Autor: Redakce