Jak péct maso s provázkem? Naučte se ho svázat správně!

24. září 2024 • 04:43

Rolky, rolády, pečeně... To všechno musí držet pěkně pohromadě a pomůže k tomu jeden krátký kuchyňský bavlněný provázek, který by měl být základní výbavou každé kuchyně. Ač se to nezdá, právě díky němu maso zůstane šťavnaté a lákavé na pohled. My pro vás máme několik tipů na to, jaký provázek zvolit, jak ho správně vázat a jak tato jídla servírovat.

Pořiďte si správný provázek

Kuchyňský provázek na maso je pevný, nepouští chlupy a nebarví. V domácích potřebách koupíte provázky přímo určené do kuchyně. Někde je můžete objevit na držáku, na němž si je většinou můžete sami odstřihnout ostrým plíškem, aniž byste museli hledat nůžky a žádat o pomoc prodavače.

Použít ale můžete jakoukoliv bavlněnou přízi. Umělé provázky pro tento účel vhodné nejsou, protože kloužou a navíc se do masa mohou vlivem vysoké teploty při pečení roztéct. Důležité je, aby příze byla nebarvená. jinak by mohly barvy do jídla pustit. 

Nemáte-li po ruce provázek, použijte několikanásobně poskládanou bílou nit. Neposkládaná by se do masa zapekla a nejspíš by jej ani neudržela pohromadě.

Pevný provázek budete potřebovat třeba na tento italský rolovaný bůček>>>

Nebojte se ho utáhnout

Pokud chcete, aby se vám pečínka či závitky opravdu vydařily a nejen dobře chutnaly, ale na talíři ve finále i hezky vypadaly, je důležité maso správně svázat. Osvojte si proto jednoduché triky, díky kterým si například rolády zachovají požadovaný tvar, uchovají šťavnatost a pravidelně se propečou.

Nejčastější a nejjednodušší je vázání dokola s překřížením nahoře a dole. Úhlednější, ale také pracnější je vázání do řádků, kdy je překřížení pravidelné na hřbetě masa. V praxi je ale důležité hlavně to, aby byl provázek pořádně utažený. Maso během tepelné úpravy ztratí na objemu a provázek pak snadno sklouzne.

Maso se dá svázat několika způsoby. Maso se dá svázat několika způsoby. • Autor: iStock

Nezapomeňte ho včas odstranit

Před servírováním na talíř provázek vždy odstraňte. Na jídle sice možná vypadá efektně, často je ale do masa zapečený, takže není úplně snadné ho sundat. Proto je lepší udělat to ještě v kuchyni než pak u stolu. Navíc sahat si do jídla rukama nemusí být každému příjemné.

Zkuste tyto recepty:

Krůtí roláda pečená se švestkami

Španělské ptáčky

Bůčková roláda s nádivkou

Krůtí roláda plněná hříbky

Telecí roláda s jablky, hrozny a perníkem

Výborná a jednoduchá je i krůtí roláda podle pana Cuketky>>>

Autor: red