Jak péct maso s provázkem? Naučte se ho svázat správně!

16. října 2017 • 00:00

Rolky, rolády, pečeně... To všechno musí držet pěkně pohromadě a pomůže k tomu jeden krátký kuchyňský bavlněný provázek, který by měl být základní výbavou každé kuchyně. Ač se to nezdá, maso díky němu zůstává šťavnaté a lákavé na pohled. My pro vás máme několik tipů na to, jaký provázek zvolit, jak ho správně vázat a jak tato jídla servírovat.

Pořiďte si správný provázek

Kuchyňský provázek na maso je pevný, nepouští chlupy a nebarví. V domácích potřebách koupíte provázky přímo určené do kuchyně. Objevíte je na držáku, na němž si je většinou můžete sami odstřihnout ostrým plíškem, aniž byste museli hledat nůžky a žádat o pomoc prodavače.

Použít ale můžete jakoukoliv bavlněnou přízi. Umělé provázky kloužou a navíc se do masa mohou vlivem vysoké teploty při pečení roztéct. Důležité ale je, aby byla příze byla nebarvená. Barvy by totiž mohly do jídla pustit. 

Nemáte-li po ruce provázek, použijte několikanásobně poskládanou bílou nit, neposkládaná by se do masa zapekla a nejspíš by jej ani neudržela pohromadě.

Nebojte se ho utáhnout

Pokud chcete, aby se vám pečínka či závitky opravdu vydařily a nejen dobře chutnaly, ale na talíři ve finále vypadaly hezky, je důležité maso správně svázat. Osvojte si proto jednoduché triky, díky kterým si například rolády zachovají požadovaný tvar, uchovají šťavnatost a pravidelně se propečou.

Nejčastější a nejjednodušší je vázání dokola s překřížením nahoře a dole. Úhlednější, ale také pracnější je vázání do řádků, kdy je překřížení pravidelné na hřbetě masa. V praxi je ale důležité hlavně to, aby byl provázek pořádně utažený. Maso během tepelné úpravy ztratí na objemu a provázek pak snadno sklouzne.

Před servírováním na talíř ale provázek vždy odstraňte. Na jídle sice možná vypadá efektně, často je ale do masa zapečený, takže není úplně snadné ho sundat. Navíc sahat si do jídla rukama nemusí být každému příjemné.

Autor: Redakce