Jak připravit platýse? Nemusíte se bát placaté ryby!

Pro své typické ploché tělo a oči na jedné straně hlavy jsou platýsovité ryby nezapomenutelné. Lahodné bílé maso je tučné, ale velmi jemné a s úžasnou chutí a aromatem. Upečte si je celé jako filety!
1. Každou rybu dobře očistěte, osušte a odstraňte hlavu a hřbetní i břišní ploutve.
2. Ve středu ryby podél viditelné linky páteře nařízněte pruh prvního filetu. Nůž přitlačte na kosti a od hlavy k ocasu seřízněte celý filet. Totéž udělejte i na druhé straně.
3. Rybu otočte a stejným způsobem získejte další dva filety. Větší platýsovité ryby, jako například kambala, se zpracovávají na čtyři filety. Z menších kusů je lepší připravit dva větší.
4. Pokud chcete rybu připravovat vcelku, nezapomeňte stáhnout kůži. Můžete stahovat před i po upečení. Kůži nejlépe stáhnete tak, že ji opatrně naříznete u ocasní ploutve a potom ji jedním plynulým pohybem stáhnete z celé ryby.
5. Pamatujte, rybu při stahování vždy jednou rukou pevně přidržte za ocas u pracovní plochy.
6. Stáhněte kůži po celé délce. Hodně vám pomůže, když si mezi prsty vezmete utěrku, nebude to tolik klouzat.
7. Spodní část kůže můžete ponechat, je totiž velmi jemná a drží bílé jemné maso pěkně pohromadě, samozřejmě ji ale můžete také odstranit.
Více o platýsovitých
MOŘSKÝ JAZYK A KAMBALA patří vedle platýse do této skupiny mořských dravých ryb. Často se nacházejí v chladných severních vodách. Živí se plži a malými rybami.
PODLE DNA získává barvu světlá dolní část ryb, horní bývá tmavá.
Kambala (jinak zvaná kamenáč nebo turbot) je ale známá tím, že dokáže skvěle splynout s prostředím. Kambala má na svrchní straně kůže tvrdé ostnaté hrboly, ty je nutné před konzumací odstranit.
TRIK pro vůni: když je velká kambala mírně cítit čpavkem, namočte ji do vody s ledem a mlékem.
BUTKA neboli kambala hladká je oproti kambale velké citelně tučnější, proto je hůře stravitelná.
Platýs s čekankovým rizotem
Čekanka, česnek i šalotka se k platýsu hodí přímo skvěle. Vždy ovšem do rizota použijte dobré červené víno, takové, které byste k němu s chutí připíjeli.

Platýs se zeleninou
Jednoduchá zeleninová směs nechá jemné maso z platýse hezky vyniknout. Nepřežeňte to s kořením a grilujte opatrně, ať maso není příliš vysušené. Ochudili byste se o opravdovou lahůdku.

Pečená kambala s tymiánem
Křupavá kůžička na povrchu a sametově jemné maso pod ní je skutečně sváteční pochoutka. Česnek a tymián jsou tradičními a osvědčenými partnery pro přípravu kambaly. Pokud chcete malou obměnu, zkuste rybu v bylinkovém másle konfitovat. Konfitování znamená dlouhé pečení v tuku za nízké teploty. Takto jemnou rybu ale pečte jen velmi krátce, abyste zachovali její delikátně jemné maso.