Jak připravit platýse? Nemusíte se bát placaté ryby!

Jak připravit platýse? Nemusíte se bát placaté ryby!
Platýs hlavní • Autor: istockphoto.com
30. srpna 2017 • 00:00

Pro své typické ploché tělo a oči na jedné straně hlavy jsou platýsovité ryby nezapomenutelné. Lahodné bílé maso je tučné, ale velmi jemné a s úžasnou chutí a aromatem. Upečte si je celé jako filety!

1. Každou rybu dobře očistěte, osušte a odstraňte hlavu a hřbetní i břišní ploutve.

Platýs Platýs • Autor: F.O.O.D.

2. Ve středu ryby podél viditelné linky páteře nařízněte pruh prvního filetu. Nůž přitlačte na kosti a od hlavy k ocasu seřízněte celý filet. Totéž udělejte i na druhé straně.

Platýs Platýs • Autor: F.O.O.D.

3. Rybu otočte a stejným způsobem získejte další dva filety. Větší platýsovité ryby, jako například kambala, se zpracovávají na čtyři filety. Z menších kusů je lepší připravit dva větší.

4. Pokud chcete rybu připravovat vcelku, nezapomeňte stáhnout kůži. Můžete stahovat před i po upečení. Kůži nejlépe stáhnete tak, že ji opatrně naříznete u ocasní ploutve a potom ji jedním plynulým pohybem stáhnete z celé ryby.

Platýs Platýs • Autor: F.O.O.D.

5. Pamatujte, rybu při stahování vždy jednou rukou pevně přidržte za ocas u pracovní plochy.

Platýs Platýs • Autor: F.O.O.D.

6. Stáhněte kůži po celé délce. Hodně vám pomůže, když si mezi prsty vezmete utěrku, nebude to tolik klouzat.

Platýs Platýs • Autor: F.O.O.D.

7. Spodní část kůže můžete ponechat, je totiž velmi jemná a drží bílé jemné maso pěkně pohromadě, samozřejmě ji ale můžete také odstranit.

Platýs na prkýnku Platýs na prkýnku • Autor: istockphoto.com

Více o platýsovitých

MOŘSKÝ JAZYK A KAMBALA patří vedle platýse do této skupiny mořských dravých ryb. Často se nacházejí v chladných severních vodách. Živí se plži a malými rybami.

PODLE DNA získává barvu světlá dolní část ryb, horní bývá tmavá.

Kambala (jinak zvaná kamenáč nebo turbot) je ale známá tím, že dokáže skvěle splynout s prostředím. Kambala má na svrchní straně kůže tvrdé ostnaté hrboly, ty je nutné před konzumací odstranit.

TRIK pro vůni: když je velká kambala mírně cítit čpavkem, namočte ji do vody s ledem a mlékem.

BUTKA neboli kambala hladká je oproti kambale velké citelně tučnější, proto je hůře stravitelná.

Platýs s čekankovým rizotem

Čekanka, česnek i šalotka se k platýsu hodí přímo skvěle. Vždy ovšem do rizota použijte dobré červené víno, takové, které byste k němu s chutí připíjeli.

Platýs Platýs • Autor: F.O.O.D.

Platýs se zeleninou

Jednoduchá zeleninová směs nechá jemné maso z platýse hezky vyniknout. Nepřežeňte to s kořením a grilujte opatrně, ať maso není příliš vysušené. Ochudili byste se o opravdovou lahůdku.

Platýs Platýs • Autor: F.O.O.D.

Pečená kambala s tymiánem

Křupavá kůžička na povrchu a sametově jemné maso pod ní je skutečně sváteční pochoutka. Česnek a tymián jsou tradičními a osvědčenými partnery pro přípravu kambaly. Pokud chcete malou obměnu, zkuste rybu v bylinkovém másle konfitovat. Konfitování znamená dlouhé pečení v tuku za nízké teploty. Takto jemnou rybu ale pečte jen velmi krátce, abyste zachovali její delikátně jemné maso.

Platýs Platýs • Autor: F.O.O.D.