Máslo s bylinkami ke grilovanému masu i na křupavé pečivo

16. června 2018 • 00:00

Slané máslo s bylinkami chutná skvěle nejen s čerstvým pečivem, ale dochutí i grilované maso, ryby nebo bramborovou kaši. Nečekejte na návštěvu oblíbené restaurace a udělejte si ochucené slané máslo v pohodlí domova během pár minut. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší kombinace chutí.

Jak vyrobit bylinkové máslo

Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, aby se s ním dalo dobře pracovat, a promíchejte ho s oblíbeným kořením, solí a bylinkami nebo citronovou kůrou. Výborně bude chutnat i v případě, že přidáte trochu olivového oleje. Hotové máslo nechte vychladit přikryté v misce nebo zatočené do válečku v lednici. 

Ochucené máslo se perfektně hodí k čerstvému křupavému pečivu, ale výborné je také na steaky, ke grilovanému masu či rybám. Můžete jím ochutit i přílohu, jako jsou brambory, bramborová kaše nebo polenta.

Aby ochucené máslo skutečně chutnalo, jak má, používejte vždy opravdové máslo, které má minimálně 80 % mléčného tuku, a rostlinné náhražky nechte na jindy. Můžete zkusit vyrobit i svoje domácí máslo ze smetany.

Bylinkové máslo: Koření obměňujte

Jednoduché bylinkové máslo je univerzální recept, který můžete libovolně obměňovat různými druhy bylinek i koření. K rybám doporučujeme bylinkové máslo s tymiánem a citronem, které ale můžete směle využít i ke steakům. Takový  steak z roštěnce ochucený bylinkovým máslem je skutečná lahůdka.

Necháte-li máslo rozpustit na opečených nebo vařených bramborách, zkuste bylinkové máslo s jarní cibulkou. Velmi osvěžující chuť má také bylinkové máslo s mátou, které oslní vaše hosty pestrými barvami jedlých květů, ať už ho budete podávat jen tak jako předkrm, nebo bude součástí hlavního chodu.

Česnekové máslo na bagetu i krevety

Máslo ochucené česnekem celkem výrazně voní, jeho chuť je ale jemná. Jednoduché česnekové máslo podávejte s čerstvým křupavým pečivem nebo grilovaným masem. Chybu rozhodně neuděláte, když přímo na česnekovém másle připravíte krevety nebo jiné druhy mořských plodů, se kterými jeho chuť ladí báječně.

Chilli máslo se sušenými rajčaty

Všichni, kteří mají rádi pálivé, ocení pikantní chilli máslo se sušenými rajčaty. Originální kombinace výrazných chutí nebude chutnat skvěle jen na grilovaném mase nebo dokřupava rozpečené bagetce, máslo můžete vmíchat také do těstovin - vyzkoušejte s ním třeba pikantní špagety s kuřecím masem, slaninou a česnekem.

Slané máslo s cibulí a hořčicí

Slané máslo s cibulí a hořčicí je naprostá rychlovka jak pro grilovací párty, tak studené večeře. Zkuste popustit uzdu fantazii a natřete toto slané máslo třeba na topinky. Skvěle s ním chutná také krkovička nebo hovězí steak.

Bylinkové máslo chutná nejlépe na čerstvém domácím pečivu. Zkuste  italskou focacciu nebo bagety podle některého z osvědčených receptů ZDE >>>

Autor: Tereza Langmajerová, KF