Grilování bez masa: Vyzkoušejte recepty se zeleninou, sýry, houbami nebo ovocem

3. srpna 2023 • 00:00

Při představě grilování si většina lidí vybaví pořád kus propečeného steaku, ryby, burgery nebo klobásky. Skvěle najíst se ale můžete u grilu i bez masa. Ať už jste vegetariáni nebo jste se rozhodli dát si pauzu po masovém hodování, zkuste naše bezmasé grilovací tipy!

Grilovaná zelenina

Bezmasých potravin vhodných ke grilování je spoustu. Mezi ty nejznámější se samozřejmě řadí grilovaná zelenina. Nejenže je zdravější, má také výbornou chuť a na talíři hezky vypadá. Můžete ji doplnit kuskusem nebo bulgurem, dát si ji na topinky, ale obstojí i samostatně, třeba s jednoduchým dipem. Na grilování se hodí hlavně cukety, papriky a lilky. Zkusit můžete i řapíkatý celer nebo kořenovou zeleninu. Tu nechte grilovat aspoň třicet minut, aby změkla. 

Video se připravuje ...
 

Variace na burger

Za odlehčenou variantu masového burgeru vám tělo také poděkuje. O to víc, když vás dokáže nasytit i k obědu nebo večeři. Maso perfektně nahradí kukuřično-hráškové karbanátky, bulgurové placky, vegetariánský burger z tofu nebo portobello burgery. Pro ještě lepší chuť použijte dobrý dip a kvalitní domácí bulky. Dají sice trochu víc práce, ale stojí za to!   

 

Grilované houby

O tom, že na letní grilování není potřeba pouze maso, vás přesvědčí také grilované houby. Pokud chcete na gril z hub to nejchutnější, vyzkoušejte již zmíněné houby portobello, které jsou ideální i do burgerů. Jsou to krémové žampiony s plnou chutí a velkým kloboukem, který se přímo nabízí k jeho naplnění - třeba touto špenátovou směsí. Houby portobello ale můžete jen ochutit směsí oleje s bylinkami a česnekem a pak ugrilovat. Grilujte je zhruba 5 minut, dokud klobouky nezhnědnou a nejsou naprosto křehké. 

Grilované špízy s tofu Grilované špízy s tofu • Autor: iStock

Grilované tofu

Tofu jako takové je téměř bez chuti, pokud ho však naložíte do nějaké dobré marinády, získáte pochoutku, nad kterou se budou olizovat i ti, kteří si tofu jinak nedají. Zkuste třeba jednoduché grilované tofu ochucené sójovou omáčkou a česnekem. Máte-li rádi pikantnější chuť, můžete tofu dochutit sušeným nebo čerstvým chilli. Výborně chutná s grilovanou zeleninou nebo kuskusem. Tofu nakrájené na kousky se hodí i do grilovaných vegetariánských špízů.

Grilovaný sýr

Oblibu si také čím dál více získávají grilované sýry. Mezi tu největší špičku patří grilovaný hermelín, který se připravuje v alobalu. Ten vám dá jistotu, že se sýr nespálí ani nevyteče na gril. Skvělý je i středomořský sýr halloumi. Má jemnou slanou chuť a je typický tím, že se na grilu nerozteče a při jídle vrže mezi zuby.  

Grilované broskve Grilované broskve • Autor: istock

Grilované ovoce

Na grilu se dají připravit i sladké dezerty! Naprosto výborným a zdravým dezertem je grilovaný ananas nebo grilovaný banán. Nebojte se ani dalších druhů ovoce. Výborné jsou také grilované broskve, hrušky nebo meloun.

Video se připravuje ...

Autor: red