10 skvělých receptů s lilkem: Ani masožroutům nebude vadit, že jedí jen zeleninu

12. září 2023 • 00:00

Na rozdíl od cuket, které si získaly oblibu mnoha kuchařů a kuchařek, zůstávají lilky stále poněkud stranou pozornosti. Přitom jsou ve všech lepších restauracích celého světa oblíbenou stálicí. Co dobrého si z nich můžete připravit?

Lilky, zvané také baklažány, milují teplo, proto se pěstují hlavně v tropických a subtropických oblastech. U nás jsou běžně k dostání hlavně ty s tmavě fialovým zbarvením (kromě toho existují lilky světle fialové, žlutobílé nebo oranžové až červené). Stejně jako v případě cuket jsou nejlepší mladé plody, které jsou na omak tvrdé, při tlaku mírně elastické, s tuhou a lesklou slupkou. Starší měkké lilky s hnědnoucí slupkou nekupujte, jsou hořké až pálivé. Raději se vyhněte i plodům bez stopky, protože právě ta prozradí, nakolik je lilek čerstvý. Musí být zelená, nezaschlá a nezahnědlá.

Lilek můžete přidat i na pizzu. Naučte se udělat domácí těsto>>>

Video se připravuje ...

Jak je zbavit hořkosti

Někoho může odrazovat přirozeně nahořklá chuť lilků, které se lze zbavit jednoduchým trikem. Syrové lilky nakrájejte (na kolečka, kostičky, půlky), osolte a nechte asi půl hodiny stát, aby pustily vodu („vypotily se“). Díky nasolení do sebe také lilky nenasáknou během přípravy tolik oleje. Poté je opláchněte vodou, osušte a pak už je můžete grilovat, zapékat, dusit, smažit, různě plnit, přidávat do salátů, polévek nebo z nich dělat chutnou pomazánku. 

Zkuste některý z následujících receptů:

Grilovaný lilek

Grilovaný lilek Grilovaný lilek • Autor: iStock

Obzvlášť chutný a jednoduchý je lilek opečený na grilu. Dejte si ho jako přílohu k masu nebo doplněný fetou či grilovaným sýrem halloumi.

Lilkové kuličky v domácí briošce

Lilkové kuličky v domácí briošce Lilkové kuličky v domácí briošce • Autor: F.O.O.D.

Lilkové kuličky jsou nenáročné na přípravu a chutnají skvěle. Můžete je připravit také jako placičky a podávat spolu se zeleninou v burgerové housce. 

Grilovaný lilek s rajčaty a mozzarellou

Grilovaný lilek s rajčaty a mozzarellou Grilovaný lilek s rajčaty a mozzarellou • Autor: F.O.O.D.

Grilovaný lilek je skvělý také jako chuťovka na způsob salátu caprese – s lehce opečenými rajčaty, jemnou mozzarellou a voňavou bazalkou.

Těstoviny s lilkem, cuketou a rajčaty

Těstoviny s opečeným lilkem, cuketou a rajčaty Těstoviny s opečeným lilkem, cuketou a rajčaty • Autor: F.O.O.D.

Díky jednoduchým a rychlým těstovinám s opečeným lilkem, cuketami a rajčaty se budete cítit jako na dovolené v Itálii.

Těstoviny alla norma

Těstoviny alla norma Těstoviny alla norma • Autor: iStock

Až ze slunné Sicílie pochází recept na skvělé těstoviny alla norma s rajčatovou omáčkou, které dodává lahodnou chuť opečený lilek.

Pečený lilek s jogurtem a rajčatovou salsou

Pečený lilek s jogurtem a rajčatovou salsou Pečený lilek s jogurtem a rajčatovou salsou • Autor: F.O.O.D.

Lilek skvěle přejímá aroma ostatních surovin, kterými jej dochutíte. Zkuste pečený lilek s voňavými bylinkami a jako doplněk hustý bílý jogurt a domácí rajčatovou salsu.

Hummus z lilku

Hummus z lilků Hummus z lilků • Autor: F.O.O.D.

Máte-li rádi pomazánky a dipy, rozhodně vyzkoušejte hummus z lilku s ořechy kešú. Nejlepší je s pitou nebo chlebem naan.

Plněné lilky Imam bajaldi

Plněné lilky Imam bajaldi Plněné lilky Imam bajaldi • Autor: iStock

Původem z Turecka je pokrm s tajemným názvem Imam bajaldi. Lilky se nejdříve naplní dušenou směsí z rajčat, cibule, česneku, další zeleniny a koření a pak upečou dozlatova v troubě.

Baba Ganoush

Baba Ganoush Baba Ganoush • Autor: iStock

Z Blízkého východu pochází i recept s pro nás trochu legračním názvem Baba Ganoush. Tahle pomazánka z pečených lilků se často servíruje jako předkrm, zalitá olivovým olejem, posypaná koriandrem a doplněná čerstvě upečenou pitou.

Pečený lilek v balíčku

Lilek pečený v balíčku Lilek pečený v balíčku • Autor: F.O.O.D.

Originální a jednoduchý je recept na lilek pečený v balíčku, který vám navíc ušetří špinavé nádobí. Řecký sýr halloumi má po opečení smetanovou chuť a s jemným lilkem skvěle ladí.

Autor: AK