Jednoduché moučníky na neděli: Upečte si šťavnatou bábovku, banánový chlebíček nebo rychlou buchtu s krémem
Možná si taky nedokážete představit neděli bez něčeho sladkého ke kávě, nebo dokonce bez pečení domácího moučníku. Pokud ještě stále nevíte, co upéct, máme pro vás tipy na něco dobrého a sladkého, co nejspíš do pondělí nevydrží.
Na co se můžete těšit:
Štrúdl s jablky, rozinkami a ořechy
Nemáte-li váhu, zkuste rychlou hrnkovou buchtu>>>
Pomerančová bábovka
Suroviny:
- 200 g másla
- 300 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 375 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- šťáva ze 2 pomerančů
- nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- tuk na vymazání a hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejeme na 175 °C.
2. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem a vejci. Přidáme mouku s práškem do pečiva, pomerančovou šťávu a kůru a umícháme hladké těsto.
3. Připravenou formu naplníme těstem, dáme do trouby a pečeme asi hodinu. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme zapíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat čistá, bez drobků).
4. Upečenou bábovku necháme vychladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopíme a pocukrujeme.
Lehká buchta se šlehačkou
Suroviny:
- 300 g krupicového cukru
- 5 vajec
- 5 lžic vlažné vody
- 400 g polohrubé mouky
- 1,5 prášku do pečiva
Krém:
- 3 kelímky mascarpone
- 1 měkký tučný tvaroh
- 60 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Na ozdobení:
- čokoláda na vaření nebo kakao holandského typu
- 1 kelímek smetany ke šlehání
Postup:
1. Hluboký plech vyložíme pečicím papírem.
2. Do mísy dáme cukr, vejce a vlažnou vodu a vše vyšleháme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme.
3. Těsto nalijeme na připravený plech a pečeme asi 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečené těsto necháme vychladnout.
4. Mezitím si připravíme krém. V míse vyšleháme mascarpone s tvarohem, moučkovým a vanilkovým cukrem.
5. Jakmile těsto vychladne, dlouhým nožem ho podélně rozřízneme na poloviny. Spodní polovinu potřeme vrstvou krému, přiklopíme ji druhou polovinou, lehce ji potřeme zbylým krémem a posypeme nastrouhanou čokoládou nebo kakaem.
6. Moučník necháme ztuhnout v chladu, před podáváním ho nakrájíme na čtverečky a každý ozdobíme kopečkem šlehačky.
Štrúdl s jablky, rozinkami a ořechy
Suroviny:
- 1 listové těsto (ideálně rozválené na pečicím papíře)
- 2 velká jablka
- 1 lžička másla
- 1 vanilkový cukr
- špetka mleté skořice
- 3 lžíce rozinek
- 3 lžíce vlašských ořechů
- 2 lžíce strouhanky nebo strouhaného kokosu
- 1 vejce na potření
Postup:
1. Jablka omyjme, případně i oloupeme, zbavíme jádřinců a stopek a nakrájíme je na drobné kostičky.
2. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme jablíčka a dusíme asi 2-4 minuty. Poté přisypeme vanilkový cukr a skořici a dále restujeme. Necháme lehce zkaramelizovat, pak pánev odstavíme z ohně a jablka necháme vychladnout.
3. Listové těsto rozbalíme na plechu a po celé délce ho uprostřed propícháme na několika místech vidličkou.
4. Těsto posypeme strouhankou nebo kokosem, přidáme směs zkaramelizovaných jablek a posypeme je rozinkami a nasekanými ořechy.
5. Těsto i s náplní zabalíme do štrúdlu, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.
Banánový chlebíček
Suroviny:
- 230 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 30 g kakaa
- 75 g tmavé čokolády
- 1 hrst vlašských ořechů
- 4 zralé banány
- 110 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 100 g másla
- špetka soli
Postup:
1. V míse smícháme mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva, kakao a špetku soli. Přidáme nasekanou čokoládu a vlašské ořechy a promícháme.
2. V další míse rozmačkáme oloupané banány na kaši a promícháme je s třtinovým cukrem a vejci.
3. Obě směsi smícháme a nakonec do těsta přidáme rozpuštěné máslo.
4. Těsto přelijeme do formy na chlebíček, kterou jsme vyložili pečicím papírem. Dáme ji do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 50-60 minut.
Francouzský toast
Suroviny:
- 2 plátky celozrnného toastového chleba
- 1 vejce
- 2 lžíce polotučného mléka
- 1 lžička medu
- 1 lžička mleté skořice
- drobné nebo nakrájené ovoce na posypání
- javorový sirup nebo med na pokapání
Postup:
1. V misce rozšleháme vejce, mléko, med a skořici. V této směsi namočíme plátky chleba z obou stran.
2. Nepřilnavou pánev rozehřejeme (nemáme-li nepřilnavou pánev, přidáme do ní trochu oleje) a plátky chleba na ní opečeme z obou stran dozlatova.
3. Toasty podáváme horké, ozdobené čerstvým ovocem a pokapané javorovým sirupem nebo medem.
TIP: Nemáte-li k dispozici čerstvé ovoce, jako jsou jahody nebo borůvky, můžete toasty přelít zkaramelizovanými jablky z receptu na jablečný štrúdl.
Skvělé jsou i kremrole>>>