Jednoduché moučníky na neděli: Upečte si šťavnatou bábovku, banánový chlebíček nebo rychlou buchtu s krémem

18. listopadu 2023 • 04:04

Možná si taky nedokážete představit neděli bez něčeho sladkého ke kávě, nebo dokonce bez pečení domácího moučníku. Pokud ještě stále nevíte, co upéct, máme pro vás tipy na něco dobrého a sladkého, co nejspíš do pondělí nevydrží. 

Na co se můžete těšit:

Pomerančová bábovka

Lehká buchta se šlehačkou

Štrúdl s jablky, rozinkami a ořechy

Banánový chlebíček

Francouzský toast

Nemáte-li váhu, zkuste rychlou hrnkovou buchtu>>>

Video se připravuje ...

Pomerančová bábovka

Pomerančová bábovka Pomerančová bábovka • Autor: iStock

Suroviny:

  • 200 g másla
  • 300 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 375 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • tuk na vymazání a hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejeme na 175 °C.  

2. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem a vejci. Přidáme mouku s práškem do pečiva, pomerančovou šťávu a kůru a umícháme hladké těsto.

3. Připravenou formu naplníme těstem, dáme do trouby a pečeme asi hodinu. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme zapíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat čistá, bez drobků).

4. Upečenou bábovku necháme vychladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopíme a pocukrujeme.

Lehká buchta se šlehačkou

Lehká buchta se šlehačkou Lehká buchta se šlehačkou • Autor: iStock

Suroviny:

  • 300 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 5 lžic vlažné vody
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1,5 prášku do pečiva

Krém:

  • 3 kelímky mascarpone
  • 1 měkký tučný tvaroh
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Na ozdobení:

  • čokoláda na vaření nebo kakao holandského typu
  • 1 kelímek smetany ke šlehání

Postup:

1. Hluboký plech vyložíme pečicím papírem.

2. Do mísy dáme cukr, vejce a vlažnou vodu a vše vyšleháme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme.

3. Těsto nalijeme na připravený plech a pečeme asi 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečené těsto necháme vychladnout.

4. Mezitím si připravíme krém. V míse vyšleháme mascarpone s tvarohem, moučkovým a vanilkovým cukrem.

5. Jakmile těsto vychladne, dlouhým nožem ho podélně rozřízneme na poloviny. Spodní polovinu potřeme vrstvou krému, přiklopíme ji druhou polovinou, lehce ji potřeme zbylým krémem a posypeme nastrouhanou čokoládou nebo kakaem.

6. Moučník necháme ztuhnout v chladu, před podáváním ho nakrájíme na čtverečky a každý ozdobíme kopečkem šlehačky.

Štrúdl s jablky, rozinkami a ořechy

Štrúdl s jablky, rozinkami a ořechy Štrúdl s jablky, rozinkami a ořechy • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 listové těsto (ideálně rozválené na pečicím papíře)
  • 2 velká jablka
  • 1 lžička másla
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka mleté skořice
  • 3 lžíce rozinek
  • 3 lžíce vlašských ořechů
  • 2 lžíce strouhanky nebo strouhaného kokosu
  • 1 vejce na potření

Postup:

1. Jablka omyjme, případně i oloupeme, zbavíme jádřinců a stopek a nakrájíme je na drobné kostičky.

2. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme jablíčka a dusíme asi 2-4 minuty. Poté přisypeme vanilkový cukr a skořici a dále restujeme. Necháme lehce zkaramelizovat, pak pánev odstavíme z ohně a jablka necháme vychladnout.

3. Listové těsto rozbalíme na plechu a po celé délce ho uprostřed propícháme na několika místech vidličkou.

4. Těsto posypeme strouhankou nebo kokosem, přidáme směs zkaramelizovaných jablek a posypeme je rozinkami a nasekanými ořechy.

5. Těsto i s náplní zabalíme do štrúdlu, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.  

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček Banánový chlebíček • Autor: iStock

Suroviny:

  • 230 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 30 g kakaa
  • 75 g tmavé čokolády
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 4 zralé banány
  • 110 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • špetka soli

Postup:

1. V míse smícháme mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva, kakao a špetku soli. Přidáme nasekanou čokoládu a vlašské ořechy a promícháme.

2. V další míse rozmačkáme oloupané banány na kaši a promícháme je s třtinovým cukrem a vejci.

3. Obě směsi smícháme a nakonec do těsta přidáme rozpuštěné máslo.

4. Těsto přelijeme do formy na chlebíček, kterou jsme vyložili pečicím papírem. Dáme ji do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 50-60 minut.

Francouzský toast

Francouzský toast Francouzský toast • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 plátky celozrnného toastového chleba
  • 1 vejce
  • 2 lžíce polotučného mléka
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička mleté skořice
  • drobné nebo nakrájené ovoce na posypání
  • javorový sirup nebo med na pokapání

Postup:

1. V misce rozšleháme vejce, mléko, med a skořici. V této směsi namočíme plátky chleba z obou stran.

2. Nepřilnavou pánev rozehřejeme (nemáme-li nepřilnavou pánev, přidáme do ní trochu oleje) a plátky chleba na ní opečeme z obou stran dozlatova.

3. Toasty podáváme horké, ozdobené čerstvým ovocem a pokapané javorovým sirupem nebo medem.

TIP: Nemáte-li k dispozici čerstvé ovoce, jako jsou jahody nebo borůvky, můžete toasty přelít zkaramelizovanými jablky z receptu na jablečný štrúdl. 

Skvělé jsou i kremrole>>>

Video se připravuje ...

Autor: PL