Chia puding ve 3 krocích: Snídaně plná energie i zdravý dezert

15. února 2024 • 04:15

Rychlá snídaně, kterou si můžete jednoduše zabalit s sebou do práce, nemusí být odbytá. Vyzkoušejte oblíbený chia puding. Jeho příprava zabere pár minut, zasytí a hlavně chutná úžasně. Poradíme, jak na něj, na co si dát pozor i které kombinace chutí jsou ty nejlepší. 

Chia semínka, řazená právem mezi superpotraviny pro svůj obsah antioxidantů, esenciálních omega-3 mastných kyselin, vlákniny a proteinu, jsou ideální na výrobu pudinku. Jeho příprava je naprosto jednoduchá, nezabere více než pár minut a výsledek je vždy perfektní, dodržíte-li několik základních pravidel. 

Chia semínka můžete přimíchat i do domácího müsli>>>

Video se připravuje ...

Jak připravit chia pudink ve 3 krocích

Suroviny:

  • 100 g semínek chia
  • 250 ml vody
  • 250 ml mléka nebo jeho rostlinné alternativy (kokosové, sójové, mandlové, makové...)
  • 2 lžíce sirupu na doslazení (javorový, čekankový, datlový, obilný...)

Postup:

1. Do větší uzavíratelné sklenice nasypte chia semínka, zalijte je vodou, mlékem a sirupem. Sklenici zavřete a celou směs důkladně protřepejte. Jen tak se každé semínko obalí tekutinou a vy se vyhnete nevzhledným slepeným shlukům semínek, které nenabobtnaly.

2. Pudink nechte chvilku odstát a po chvíli znovu promíchejte.

3. Směs rozdělte do menších skleniček a nechte přes noc zatuhnout v lednici. Aby vám pudink pokaždé správně ztuhl, je důležité hlavně dodržovat poměr jednotlivých surovin. Ideální je 30 g chia semínek na 130 ml tekutiny. Nezapomeňte, že tekutina je i sirup.

Čerstvé ovoce, marmeláda i čokoláda

To nejlepší na chia pudinku jsou příchuti, se kterými si můžete vyhrát. Ještě než necháte chia pudink ztuhnout, můžete k němu přidat matchu nebo lžíci burákového másla. Arašídový pudink ozdobte navrchu čerstvým ovocem (nejlépe chutnají borůvky nebo banán) a zdravý dezert je na světě. 

Svěží exotickou snídaní, kterou si můžete dopřát klidně i v lednu, je zase chia puding ozdobený ananasem a plátky kokosu. I snídaňová klasika skořice a rozinky chutnají s chia skvěle. Zkrátka chia pudink s ovocem je vždycky dobrá kombinace. Máte-li rádi exotické chutě, připravte mangový chia pudink z kokosového mléka. Aromatické mango s jemným kokosovým mlékem tvoří dokonalý pár. Při speciálních příležitostech oceníte chia pudink s malinami a růžovou vodou.

Ovoce a chia pudink k sobě zkrátka patří Ovoce a chia pudink k sobě zkrátka patří • Autor: istock

Chia semínka vybírejte pečlivě

Chia semínka můžete koupit bílá nebo černá, chuť i nutriční hodnoty se ale neliší. Jak tedy poznat kvalitní? Vyhýbejte se semínkům zbarveným do hněda, nejsou totiž zralá a esenciálních omega-3 mastných kyselin obsahují podstatně méně. Starší semínka zase ztrácí část své schopnosti nasávat vodu, proto nezapomeňte při nákupu kontrolovat datum expirace.

Chia semínka využijete při vaření i pečení

Díky své schopnosti nasát vodu a zvětšit se až dvanáctkrát se chia semínka skvěle hodí na zahuštění, ať už polévek a omáček nebo při pečení, jako první pomoc pro případ, že vám trochu ujede ruka a skončíte s příliš řídkým těstem. Je to ale i důvod, proč byste je měli jíst s mírou a doporučenou denní dávku, která představuje asi 15 g, ve vlastním zájmu nepřesahovat. Ačkoliv jsou chia semínka plná energie, s břichem plným nabobtnalých semínek vám do skoku nebude.

Další recepty s chia semínky najdete ZDE

Dětem bude určitě chutnat i domácí pribiňáček>>>

Video se připravuje ...

Autor: red