Chcete mít zdravější dezerty a moučníky? Zkuste ořechovou mouku!

25. srpna 2023 • 00:00

Zkusili jste někdy upéct moučník z mandlové, lískooříškové nebo třeba arašídové mouky? Pokud ne, rozhodně dejte ořechovým moukám šanci. Pokrmům dodají nejen jedinečný chuťový rozměr. Jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu a potěší všechny zastánce zdravého životního stylu. 

Ořechy jsou úžasným výtvorem přírody, který se hodí i do dietních plánů. Pochutnat si můžeme nejen na celých plodech, ale také na ořechových moukách. Zatímco dříve byste v obchodech marně hledali mandlovou nebo kokosovou mouku, dnes tyto dvě i mnoho dalších druhů seženete bez sebemenšího problému. A pokud je nemají ve vašem obchodě, můžete si mouky vyrobené ze všech druhů ořechů (například arašídovou, pekanovou, kešu, pistáciovou, vlašskooříškovou nebo lískooříškovou) objednat na internetu v některém e-shopu.

Ořechovou mouku využijete i do bábovky>>>

Video se připravuje ...

Víc bílkovin, méně sacharidů

Ořechy jsou nutričně bohaté a obsahují velké množství zdravých tuků. A stejně je tomu u ořechových mouk. Vyměníte-li či nakombinujete klasickou bílou mouku s moukami ořechovými, dodáte pokrmům bílkoviny, zdravé tuky i vlákninu a zároveň budou dobroty sytější. „Ořechy, potažmo mouky z nich, nás zasytí na delší dobu díky vysokému obsahu zdravých tuků, které mají zároveň nízký glykemický index. Upečených dobrot z ořechové mouky tudíž sníme menší množství než u kousků připravených z klasické obilné mouky. Mouky vznikají rozemletím ořechů, a obsahují tudíž vše, co zpracované ořechy, které jsou plné zdraví prospěšných látek a nenasycených mastných kyselin příznivě působících na naše srdce a cévy,“ vysvětluje Petra Vránová, generální ředitelka rodinné pražírny Alika. Výhodou ořechových mouk je zároveň nižší obsah sacharidů. Ten je v porovnání s moukou pšeničnou o celé tři čtvrtiny nižší.

Pečení s ořechovou moukou

Chcete-li vyzkoušet pečení s ořechovými moukami, můžete zvolit recepty, ve kterých je použit jeden druh nebo kombinace více ořechových mouk, anebo je jimi nahrazena pouze poměrová část mouky klasické. Vše záleží na vašem výběru receptu. Je dobré mít na zřeteli, že ořechové mouky jsou přirozeně bezlepkové a mají vyšší míru savosti, tudíž se při pečení budou chovat jinak než mouka klasická s obsahem lepku. U receptů tedy bude potřeba zvolit větší množství tekutin, než jste zvyklí při pečení s klasickými moukami. Zároveň je často potřeba přidat větší množství prášku do pečiva, aby bylo těsto po upečení nadýchané.  

Zpočátku se vyhněte velkým experimentům a dodržujte doporučené množství surovin dle vybraného receptu. Nejvíc se klasickým moukám podobá mouka mandlová, se kterou se pracuje velmi podobně jako s moukou pšeničnou, jen jí stačí použít o přibližně čtvrtinu méně. Těsta z ořechových mouk jsou také mnohem křehčí, proto hotové pečivo z plechu sundávejte až po jeho vychladnutí, aby se nepolámalo.

Ořechové mouky jsou skvělé také v tom, že nepotřebují nutně tepelnou úpravu. Proto se často využívají i do nepečeného cukroví, které je hotové raz dva, a nemusí to být jen na Vánoce. Snadno a rychle si tak s pomocí ořechových mouk připravíte drobné sladké pohoštění pro slavnostní příležitosti během celého roku. 

Z ořechové mouky se dají udělat rychlé a zdravé kuličky Z ořechové mouky se dají udělat rychlé a zdravé kuličky • Autor: iStock

Jak ořechovou mouku skladovat?

Pokud si plánujete mouku z ořechů připravit sami doma, budete potřebovat k ruce opravdu výkonný mixér, abyste dosáhli skutečně jemné textury. Ať už máte ořechovou mouku domácí nebo kupovanou, je důležité ji správně skladovat, protože má vyšší obsah tuku. Vyplatí se proto kupovat mouky v kvalitním znovu uzavíratelném obalu nebo je po otevření přesypat a skladovat v uzavřené nádobě ze skla či plastu. „Co se týče teploty skladování, ořechové mouky jsou na teplo velmi citlivé a mají rády chladnější prostředí, proto volte pro jejich uskladnění spíž či spodní část lednice. Například mandlovou mouku mějte výhradně v lednici, kde vám vydrží zhruba tři měsíce od prvního otevření,“ radí Petra Vránová.

Které ořechy vybrat?

Pokud stále ještě nevíte, které ořechy si jako první vybrat, tady je malý tahák:

Vlašské ořechy

Pokud nemáte zrovna svůj den a všechno vás jednoduše štve, dejte si pár vlašských ořechů. Výrazně totiž posilují nervovou soustavu, a dokážou tak zklidnit roztěkanou mysl. Jemně mletá mouka z nepražených vlašských ořechů je ideální základ raw dortíků a dezertů.

Zkuste třeba:

Ořechové řezy

Mrkvové muffiny

Mandle

Nejvíc vlákniny najdete právě v mandlích. Jako u ostatních ořechů, i u mandlí platí, že nejlepší forma je ta přirozená. Pokud tedy nechcete zbytečně ztrácet účinné látky, omezte konzumaci mandlí solených, pražených nebo uzených. Zkuste raději jemně mletou mouku z nepražených bílých (blanšírovaných) mandlí. 

Zkuste třeba: 

Makronky

Mrkvový chlebíček s kokosovým krémem

Čokoládový dortík se zmrzlinou a malinami

Z mandlové mouky se dělají makronky Z mandlové mouky se dělají makronky • Autor: istock

Kešu ořechy

Velké množství zinku a hořčíku zlepšuje imunitu a paměť. Kešu jsou také snadno stravitelné. Samozřejmě zdravější je jejich nepražená a nesolená varianta. Kešuoříšková mouka se vyrábí z jemně pražených a mletých kešu oříšků a je vhodná pro pečení nebo jako základ proteinových tyčinek.

Zkuste třeba:

Bezlepkový dortík do skleničky s vanilkou a mangem

Bezlepkový smetanový dort s rybízem

Pekanové ořechy

S pekanovými ořechy opatrně. Podporují sice funkci srdce, snižují cholesterol a obsahují tělu prospěšné látky, jsou ale velmi tučné. Pokud si tedy držíte štíhlou linii, pekanové ořechy si dopřejte jen za odměnu. Jemně mletá mouka z pražených pekanových ořechů je vhodná pro zákusky všeho druhu a ideální pro cukráře a nadšené pekaře.

Zkuste třeba: 

Želví sušenky s karamelem

Flapjack

Para ořechy

Obsahují velké množství selenu, který pomáhá předcházet některým onemocněním. Jsou ovšem častým alergenem a také jsou velmi kalorické a tučné, proto se doporučuje dát si jen čtyři para ořechy denně.To ale vůbec ničemu nevadí. Zaprvé jsou mnohem větší než všechny ostatní ořechy a zadruhé tak alespoň můžete svou denní dávku ořechů nakombinovat. Jemně mletá mouka z brazilských para ořechů je vhodná pro cukráře i pekaře. Skvěle chutná a tvoří výborný základ do raw pokrmů.

Zkuste třeba:

Ořechové lístky

Hrušková granola

Pistácie

Pistácie jsou zajímavé svou barvou, chutí i vysokým obsahem antioxidantů. Luxusní pistáciová mouka je jemně namletá z přírodních pistácií a je ideálním základem raw dortíků či dezertů. A samozřejmě vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Zkuste třeba:

Koláč s kaki a skyrem

Pistáciová buchta

Arašídy

Oblíbené a dostupné oříšky jsou perfektní k večernímu filmu nebo při posezení s přáteli. Jemně mletá mouka z pražených arašídových oříšků je vhodná do korpusů a je skvělá pro bezlepkovou dietu.

Zkuste třeba:

Arašídovo-kokosové tyčinky s čokoládou

Arašídovo-tvarohový koláč

Lískové oříšky

Jemně mletá mouka z pražených lískových oříšků získává pražením suchým vzduchem výraznou chuť a je ideální ve spojení s čokoládou.

Zkuste třeba: 

Limetkový koláč s ovocem

Karamelová kolečka bez lepku

Video se připravuje ...

 

Autor: AK