8 potravin, které vás mohou ochránit před rakovinou prsu

7. října 2023 • 07:00

Rakovina prsu je u žen nejčastějším nádorovým onemocněním, v Česku je ročně  diagnostikována u více než sedmi tisíc žen. Riziko, že se u někoho objeví, ovlivňuje řada faktorů, od genetiky až po životní styl. A čím dál víc se ukazuje, že toto onemocnění souvisí i se stravou. Jaké potraviny vám pomohou snížit riziko vzniku rakoviny prsu?

Rakovina prsu se objevuje nejčastěji po 55. roce života, nevyhýbá se ale ani mnohem mladším ročníkům. Smutným příkladem je nedávná smrt velmi talentované operní pěvkyně Patricie Burda Janečkové, které bylo jen 25 let. Právě říjen je měsícem, kdy si celý svět připomíná problematiku zhoubných nádorů prsu, a především prevenci. Tradičním symbolem se stala růžová stužka, a hlavně samotná růžová barva, proto se říjnu ve světě také říká Pink October nebo zkráceně Pinktober. 

Video se připravuje ...

Riziko vzniku rakoviny prsu ovlivňuje řada faktorů. Vědecké studie se zaměřují zejména na souvislost mezi tímto onemocněním, špatným životním stylem a nevhodnými jídelními zvyklostmi. A výsledky studií ukázaly, že i mírná změna k lepšímu může mít celkem velký vliv. Podle vědců například existuje mnoho potravin, které pomáhají s prevencí rakoviny prsu. A jiné, které riziko tohoto onemocnění naopak zvyšují. Mezi ty patří především zpracované potraviny nebo velké množství tuků a cukrů.  

Na druhou stranu, zdravá strava obsahující dostatek vápníku a vlákniny může riziko vzniku rakoviny prsu snížit. Zdatným bojovníkem proti tomuto zákeřnému onemocnění jsou i antioxidanty.

Které potraviny se tedy vyplatí jíst? 

Brokolice

Brokolice Brokolice • Autor: iStock

Hlavním důvodem je u této zeleniny vysoké množství sulforafanu, což je silný antioxidant, tedy látka, která je schopná zaměřit a zničit škodlivé buňky v těle. I ty nádorové. Sulforafan najdete také v květáku, zelí a další brukvovité zelenině, brokolice ho ale obsahuje zdaleka nejvíc. 

Zkuste tyto recepty:

Krémová brokolicová polévka s česnekem

Těstoviny s brokolicí a ořechy

Brokolicové karbanátky

Video se připravuje ...

Granátové jablko

Granátové jablko Granátové jablko • Autor: iStock

I toto ovoce obsahuje silné antioxidanty, ale také enzymy, které „rozhodují“ o tom, zda se rakovina rozvine, či nikoliv. Látky obsažené v granátovém jablku jsou důležité i při zlepšování zdraví vašeho srdce. Zrníčka granátového jablka si můžete vychutnat jen tak samotná nebo zkuste některý z těchto receptů:

Salát z pečené dýně s granátovým jablkem

Panna cotta s granátovým jablkem

Čočka

Žlutá, červená a zelená čočka Žlutá, červená a zelená čočka • Autor: iStock

Vaše strava by měla obsahovat více luštěnin a dalších přírodních potravin, jako jsou různé druhy čočky a fazolí. Ty totiž obsahují kyselinu listovou, vlákninu a další živiny, které pomohou udržet rakovinu prsu na uzdě.

Zkuste tyto recepty:

Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Polévka z červené čočky

Placičky z bílých fazolí

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy patří mezi superpotraviny. Odborníci jich doporučují každý den sníst šest. Vlašské ořechy patří mezi superpotraviny. Odborníci jich doporučují každý den sníst šest. • Autor: iStock

Ořechy obecně patří k potravinám, které lidskému tělu prospívají. Například vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a fytosteroly. Už velmi malé množství, tedy asi 50 gramů, pomáhá zpomalit růst rakovinných buněk. Chroupejte je jen tak, udělejte si je trochu křupavější nebo zkuste některých z těchto receptů:

Banánový chlebíček

Jablkový crumble s ořechy a brusinkami

Těstoviny s vlašskými ořechy

Borůvky

Borůvky patří mezi superpotraviny. Borůvky patří mezi superpotraviny. • Autor: iStock

Živiny z těchto drobných plodů mohou zastavit růst rakovinného nádoru v prsu. Tento autodestrukční proces se označuje jako apoptóza. Podobné účinky jako borůvky mohou mít i další drobné lesní plody, jako jsou maliny, ostružiny nebo brusinky.

Máte-li borůvky čerstvé nebo mražené, zkuste některý z těchto receptů:

Salát s ořechy a bobulemi

Smoothie bowl s borůvkami

Knedlíky s borůvkovým žahourem

Špenát

Špenát je nejen zdravý, ale také velmi chutný. Špenát je nejen zdravý, ale také velmi chutný. • Autor: iStock

Máte-li v úmyslu dbát na prevenci rakoviny prsu, zvyšte příjem kyseliny listové v potravě. A té obsahuje čerstvý špenát významné množství. Důležitý je též vitamín B, který zajišťuje správné dělení buněk.

Zkuste tyto recepty:

Indický špenát se sýrem halloumi

Špenátová polévka se ztraceným vejcem

Slaný koláč se špenátem a kozím sýrem

 

Vejce

Vejce jsou velmi zdravá, i když se o nich dlouho tvrdil opak Vejce jsou velmi zdravá, i když se o nich dlouho tvrdil opak • Autor: iStock.com

Živiny, které se nacházejí ve žloutku, jsou nezbytné pro správné fungování buněk. Existují studie, které ukazují, že jíst alespoň jedno vejce denně napomáhá k produkci většího množství zdravých buněk. Snižuje se tak riziko, že některá z oslabených buněk rakovinou onemocní. Uvařte si vajíčko naměkko, natvrdo, udělejte si vejce míchaná nebo zkuste některý z těchto receptů:

Vejce Benedikt

Turecká vejce

Omeleta se žampiony a špenátem

Losos

Losos Losos • Autor: iStock

Tato ryba je bohatá na vitamín D a omega-3 mastné kyseliny. Obojí napomáhá při likvidaci většiny rakovinných buněk v prsu a zabraňuje šíření rakoviny do dalších částí těla.To je dost důvodů, abyste si lososa dopřáli častěji než jednou za měsíc. Zkuste tyto recepty:

Losos s restovanou zeleninou

Poke bowl s lososem

Sendviče s lososovou pomazánkou

Video se připravuje ...
Autor: AK