Nepropásněte první jarní houby! Vyrazte do lesa na vynikající kačenky, smrže nebo penízovky

22. března 2024 • 03:17

I brzy na jaře se můžete vydat do lesa na houby. Ty rostou celý rok a pokud je hezky a teplo jako letos, už během března můžete narazit na některé velmi chutné.

Přestože hlavní houbařská sezona začne až o několik měsíců později, když teď vyrazíte do lesa, můžete se vrátit s chutným úlovkem. Zkušení houbaři se právě v tuto dobu vydávají hlavně pro kačenku českou, penízovku smrkovou a různé druhy smržů.

Jarní houby si můžete vychutnat třeba v omáčce >>>

Video se připravuje ...

Penízovka smrková 

Penízovka je výborná jedlá houba, která roste od února do května hlavně ve smrčinách. Potřebuje hodně vláhy, proto ji najdete hlavně tam, kde jsou smrkové šišky zahrabané v zemi.

Penízovka smrková Penízovka smrková • Autor: iStock

Tato nevelká houbička má hnědavý klobouček a bělavé lupeny. Třeň je tenký, pevný a ohebný, šedožlutý až hnědošedý se světlejším vrcholem. Protože je velmi drobná, je dobré odstřihávat kloboučky nůžkami. Výborné jsou například v rizotu, omáčkách nebo v jarní polévce s kapáním a pažitkou

Vyrazte na smrže

Ačkoli jsou smrže houby typicky jarní (rostou v době od března do května), můžete z nich vařit po celý rok, protože je lze velmi dobře usušit a tím se stanou ještě voňavější. Mezi smržovité houby patří několik druhů smržů a kačenky. Z kulinářského hlediska jsou nejchutnější kačenky (jsou menší než smrže a mají klobouček přirostlý ke třeni), po nich následuje smrž špičatý a na poslední místo se řadí smrž polovolný.

Kačenka česká 

Kačenka česká Kačenka česká • Autor: iStock

Tato první jedlá jarní houba roste především na vápencovém podkladě. Najdete ji většinou ve větších skupinkách ve světlých listnatých lesích pod osikami, jasany, lipami a růžovými keři. Lze ji sbírat v březnu, dubnu a někdy i začátkem května. Kačenky jsou výborné v bramboračce nebo na smetaně. Můžete je i sušit, nejlépe zavěšené na niti, protože jsou kloboučky velmi křehké.

Kačenka může některým lidem způsobovat zažívací potíže, proto se u této houby vyplatí obezřetnost. Jedním z indikátorů je její vůně – pokud vám je nepříjemná, buďte opatrní a dejte si kačenku raději jen v malém množství.

Smrž špičatý

Smrž špičatý Smrž špičatý • Autor: iStock

Smrže začínají růst jen o trochu později než kačenky. Nejkrásnější i nejchutnější je smrž špičatý, který roste od března do začátku května. Má kuželovitý, špičatý, nahnědlý až černohnědý klobouk s úzkými, skoro pravoúhlými jamkami. Můžeme ho najít v zahradách a parcích, na loukách, mezích i na okrajích listnatých lesů, zejména poblíž jasanů a osik.

Smrž obecný 

Smrž obecný Smrž obecný • Autor: iStock

Má žlutavý a vejčitý klobouk s jamkami, voskovitou křehkou dužninu a dutou plodnici. Roste od konce dubna do poloviny května v řídkých prosvětlených lesích, parcích a zahradách, hlavně pod vzrostlými jasany.

Smrž polovolný

Smrž polovolný Smrž polovolný • Autor: iStock

Na něj narazíte v dubnu a květnu nejspíš jen ve středních a severních Čechách. Roste v lužních lesích, hlavně lipových nebo olšových, a v údolních jasanových hájích. Klobouk nemá přirostlý ke třeni pouze na temeni, jako kačenka česká, ale přibližně v polovině jeho výšky. Má tenkou a křehkou dužninu s nenápadnou vůní i chutí.

Co z nich uvařit?

Ze smržů se dá připravit, podobně jako z hlívy, velmi chutná dršťková polévka. A moc dobré jsou i půlky smržů plněné masem. Zde je recept:

Smrže plněné mletým masem 

Co budete potřebovat:

  • 200 g jemně mletého masa (1/2 tučného a 1/2 libového)
  • asi 12 větších čerstvých smržů
  • 1 vejce
  • 50 ml smetany 
  • 1 menší cibuli
  • olej
  • mletý pepř a sůl 

Postup:

1. Mleté maso zalijte smetanou, přidejte vejce a jemně nakrájenou cibuli, směs osolte a důkladně promíchejte.

2. Smrže očistěte a podélně rozřízněte. Z vnější strany je potřete olejem, z vnitřní strany je osolte, opepřete a naplňte připravenou směsí z mletého masa.

3. Naplněné smrže narovnejte do zapékací misky vymazané olejem, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a zapečte. Podávejte s bramborovou kaší.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková