Nejhorší prohřešky u stolu, které přežívají dekády: Ladislav Špaček vám prozradí, jestli je děláte také

Video se připravuje ...
12. března 2024 • 03:57

Pokud se řekne odborník na etiketu, každého jako první napadne jedno jméno – Ladislav Špaček. Zeptali jsme se ho, které prohřešky u stolu stále přetrvávají, ale i které se už z restaurací vytrácejí. Schválně, stolujete jako šlechtic nebo si nesete hříchy z dětství?

Ladislav Špaček, bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla, proslul nejen díky svým znalostem etikety. Pravidla slušného chování také umí představovat široké veřejnosti zábavnou formou a tak, že vám to vlastně přijde samozřejmé a snadné. Jako něco, co jste už dávno věděli, jen na chvíli zapomněli. Připomeňte si, jak se správně drží příbor nebo sklenice a jakým způsobem jíst pečivo. Také se dozvíte, jak se dá podle prostřeného stolu poznat dobrá restaurace.

Ladislav Špaček je dnes známý hlavně jako odborník na etiketu. Ladislav Špaček je dnes známý hlavně jako odborník na etiketu. • Autor: Robert Klejch / CNC / Profimedia

Připomeňme si další pravidla správného stolování:

  • Sedněte si rovně a držte se vzpřímeně. Držení těla v dobré pozici je důležité pro vaše zdraví a také pro zlepšení trávení jídla.
  • Pokud je na stole látkový ubrousek, položte si jej na klín. Nikdy si ubrousek nevažte okolo krku. Ubrousek použijte vždy, když se chcete po pozření sousta napít, hovořit nebo kdykoli cítíte, že si potřebujete otřít ústa.
  • Máte-li k dispozici jen papírový ubrousek, používejte ho stejně, jako látkový, pouze si ho nedávejte na klín, ale pokládejte ho na stůl vedle talíře.
  • Měli byste se snažit neupustit žádné jídlo na ubrus, ale pokud se taková nehoda stane, ihned se ji nenápadně snažte napravit.
  • Začněte jíst, až když jsou všichni ostatní společníci u stolu připraveni také.
  • Jezte pomalu a snažte se užívat si jídlo. Žvýkejte důkladně a nikdy nejezte s otevřenými ústy. Pokud je u stolu vhodná konverzace, volte témata příjemná všem a hlavně ta nekonfliktní. A hovořte jen ve chvíli, kdy nemáte nic v ústech.

Je tato sklenka držena správně? Je tato sklenka držena správně? • Autor: iStock.com

  • Neodcházejte od stolu během jídla, pokud to není nutné. Když už musíte odejít, nezapomeňte před odchodem požádat o povolení.
  • Nikdy nesahejte někomu jinému do talíře! Pokud chcete ochutnat, požádejte o to daného člověka, a až poté popřípadě okuste.
  • Po skončení jídla položte příbor na talíř v úhledném pořádku - ostřím nebo hroty směrem do středu talíře a rukojetí směrem doprava, tam, kde jsou na hodinkách čtyři hodiny. Pokud máte látkový ubrousek na klíně, složte ho a nechte jej na stole. Papírový ubrousek vložte složený pod příbory.
  • Poděkujte hostiteli za jídlo. Pokud jste v restauraci, tak poděkujte obsluze. Při odchodu se nezapomeňte zdvořile rozloučit.

Víte, jak se správně drží  příbor? Víte, jak se správně drží příbor? • Autor: iStock.com

Autor: TR, Tereza Víchová, Simona Formánková, red