Recept na loupáky podle Cuketky: Dopřejte si je k nedělní snídani

23. září 2020 • 00:00

Voňavé loupáky na víkendovou snídani, které si zvládnete udělat sami doma, budou tou největší odměnou pro vás i vaši mlsnou rodinu. Křehké a jemné loupáky si totiž zamiluje každý. Upečte je podle receptu pana Cuketky.

Milujete přípravu sváteční snídaně pro svoji rodinu? Překvapte je tentokrát voňavými loupáky. Stačí je namazat marmeládou, nutellou nebo naplnit sýrem, šunkou a zeleninou a budete za hvězdu.

Suroviny na 16 loupáků

500 g hladké mouky
230 ml mléka (pokojová teplota nebo vlažné)
100 g změklého másla
75 g cukru
1 vejce (pokojová teplota)
30 g čerstvého droždí (nebo 10 g sušeného)
5 g soli
vejce na potření
mák

Jak upéct křehké loupáčky

1. Aby bylo těsto nadýchané jako obláček, vemte si na pomoc robota. Do mísy na šlehání dejte mouku, cukr a sůl. Pečlivě promíchejte a uprostřed vytvořte malý důlek. Do něj nalijte trochu mléka a rozdrobené droždí. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Přikryjte a nechte půl hodiny odpočinout.

2. Přidejte zbylé mléko a vejce a nechte hníst v robotu asi 10 minut. Přidejte změklé máslo a pokračujte v hnětení dalších 10 minut, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Mísu s těstem zakryjte a nechte kynout 60–90 minut.

3. Těsto rozdělte na 4 stejně velké díly. Každý vytvarujte na oválný bochník a rozválejte válečkem do vrstvy asi 0,5 až 1 cm silné. Každou placičku srolujte do tvaru rohlíčku (viz video).

Hotové loupáky přeneste na plech, potřete vajíčkem, posypte mákem a nechte kynout asi třičtvrtě hodiny. Nakonec je vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a nechte péct 15–20 minut dozlatova.

Autor: Redakce