Svatomartinské sladkosti: Recept na tradiční rohlíčky, sváteční koláče i domácí buchty

9. listopadu 2023 • 00:15

Na svátek svatého Martina se v našich krajích vždy hodovalo. Pekly se husy, pilo se mladé svěží víno a nesmělo chybět ani dobré domácí pečivo. Užijte si svatomartinské hody se vším všudy a připravte si jako sladkou tečku tradiční rohlíčky, zdobené posvícenské koláče, nadýchané koblihy, vdolky nebo třeba domácí buchty.

Pro naše předky byl začátek listopadu zcela zásadním obdobím. Právě na svatého Martina, tedy 11. listopadu, se uzavíral hospodářský rok, čeládce končila služba u hospodáře a selky, kteří jim buď prodloužili smlouvu na další rok, nebo si šli čeledíni a děvečky hledat práci jinde. Ten den se nechodilo spát moc brzy, naopak se slavil konec tvrdé dřiny. Byl to den hojnosti, dobrého jídla a pití. Pekla se svatomartinská husa, pilo se mladé víno a hospodyně připravovaly nejrůznější pečivo.

Kam můžete vyrazit na svatého Martina? >>>

Rohlíčky, podkovy či zahýbáky

Nejznámějším a nejběžnějším svatomartinským pečivem byly rohlíky či rohlíčky, které se zahýbaly do tvaru připomínajícího podkovu bílého koně, na kterém přijíždí svatý Martin. Říkalo se jim martiny, ale také roháče, rohy, zahýbáky nebo podkovy. Martinskými rohlíčky tradičně obdarovávala děvčata své hochy, dostávali je koledníci, kteří chodili tento den na martinskou koledu, a na cestu je od hospodáře a selky dostávali i čeledíni nebo děvečky odcházející ze služby. To se jim pak říkalo vandrovnice. Nejčastěji se rohlíčky plnily domácími povidly nebo mákem povařeným s mlékem a oslazeným medem či cukrem a někdy se ještě sypaly mákem nebo nasekanými ořechy či mandlemi.

Rohlíčky Václava Havla Rohlíčky Václava Havla • Autor: Profimedia

Upečte si je letos taky. Stačí si vybrat recept, který vám vyhovuje:

Martinské ořechové rohlíčky bez droždí

Rohlíčky s povidly

Kynuté svatomartinské podkovy

Mrkvové rohlíčky s povidly

Oblíbené ořechové rohlíčky Václava Havla

Sladké a kynuté

Když se slavil svátek svatého Martina, bylo všeho dostatek. Zralého ovoce na povidla, máku do náplní, vajec i obilí. I proto se kromě rohlíčků připravovaly i další sladkosti, často z kynutého těsta – koláče, vdolky, koblihy, buchty nebo třeba podkrkonošské řepánky.

Kynuté těsto sice vyžaduje trochu trpělivosti a času, odměnou vám ale budou krásně nadýchané a voňavé dobroty. Důležité je neuspěchat přípravu, těsto pořádně prohníst (nejméně 10, ale klidně i 20 minut) a nechat ho vykynout tak akorát dlouho. To znamená neuspěchat to a nesnažit se kynutí urychlit například tím, že mísu s těstem postavíte na horké topení, nebo dokonce nad hrnec s horkou vodou. Nechte kvásek i těsto kynout na teplém místě, například ve vyhřáté kuchyni, kde není průvan. Těsto není dobré nechat kynout ani zbytečně dlouho, po upečení by nebylo vzhledné ani dobré. Dobře vykynuté těsto poznáte tak, že nejméně zdvojnásobí svůj objem, je kypré, lehké a při vmáčknutí prstu do těsta zůstane důlek. Z takového těsta pak vytvoříte ty nejlepší moučníky, a to nejen na svatého Martina.

Řepánky Řepánky • Autor: iStock

Vyberte si z našich receptů:

Tradiční posvícenské koláče

Posvícenské koláče s tvarohem a švestkami

Merhované koláče s tvarohem a mákem

Posvícenské koláčky s ořechovou, makovou a tvarohovou náplní

Dvojctihodné koláče podle cukráře Josefa Maršálka

Rychlé vázané koláče „krejčovské“

Vdolky s povidly a tvarohem

Řepánky

Jablkové koblihy se skořicí

Koblihy s vanilkovým krémem

Kynuté makové buchty

České buchty s povidly

Švestkové buchty

Video se připravuje ...

Autor: AK