Od pondělí do pátku: 5 jarních večeří, které zvládnete do 30 minut

22. května 2023 • 11:00

Jaro přináší svěžest a novou energii, ale časové vytížení zůstává stejné. Pokud hledáte rychlé a jednoduché večeře pro pracovní týden, které využívají jarní suroviny, máme pro vás skvělé nápady.

Také na vás s jarem přichází chutě na něco zdravějšího, rychlého a zároveň chutného? Pokud ano, máme pro vás skvělou inspiraci, takže už nemusíte hledat a pátrat po nových jídlech. Od osvěžujících salátů po teplé pokrmy, zde najdete lahodné recepty na celý pracovní týden.

Bez správně uvařené rýže se s námi tento týden neobejdete. Zkuste náš úžasný trik s utěrkou, a už ji nebudete chtít připravovat jinak >>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Rýžový salát s čerstvou zeleninou a bylinkovým dresinkem

Rýžový salát s čerstvou zeleninou a bylinkovým dresinkem Rýžový salát s čerstvou zeleninou a bylinkovým dresinkem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1 šálek vařené rýže
  • 1 šálek zeleniny podle výběru (rajčata, okurky, papriky, ředkvičky, olivy…), nakrájené na kousky
  • nastrouhaný sýr podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce jemně nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, máta, bazalka)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Ve velké míse smíchejte vařenou rýži s nakrájenou čerstvou zeleninou.

2. Přidejte nastrouhaný sýr a promíchejte.

3. V malé misce prošlehejte olivový olej, citronovou šťávu a nasekané bylinky. Přidejte sůl a pepř.

4. Dresink přelijte přes rýžový salát a dobře promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.

5. Salát můžete podávat samostatně nebo jako přílohu k masu.

Úterý: Zeleninové wrapy s kuřecím masem a avokádovým krémem

Zeleninové wrapy s kuřecím masem a avokádovým krémem Zeleninové wrapy s kuřecím masem a avokádovým krémem • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 tortilly
  • 300 g kuřecího masa (nakrájeného na nudličky)
  • 1 paprika (nakrájená na proužky)
  • 1 cibule (nakrájená na tenké plátky)
  • čerstvá zelenina podle chuti
  • 1 avokádo
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 čerstvý sýr nebo bílý jogurt
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Na pánvi osmažte kuřecí nudličky společně s paprikou a cibulí, podle chuti osolte a opepřete.

2. Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s limetkovou šťávou, solí a pepřem, aby vznikl avokádový krém.

3. Do tortillové placky naneste avokádový krém, přidejte směs masa, nakrájenou čerstvou zeleninu a případně sýr nebo osolený jogurt.

4. Tortilly smotejte a můžete servírovat.

Středa: Bramborová polévka s jarní zeleninou

Bramborová polévka s jarní zeleninou Bramborová polévka s jarní zeleninou • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 4 brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 1 cibule (nakrájená na drobné kousky)
  • 2 mrkve (nakrájené na kolečka)
  • 1 hrst zeleného hrášku
  • 2 hrsti špenátu (najemno pokrájeného)
  • 1/2 květáku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Na pánvi rozehřejte olej.

2. Osmažte na něm nakrájenou cibuli, brambory, mrkev a zelený hrášek, dokud zelenina nezačne měknout.

3. Přidejte špenát a květák a zalijte zeleninovým vývarem.

4. Vařte, dokud není zelenina měkká.

5. Polévku dle chuti osolte a opepřete, a pokud chcete, posypte čerstvými bylinkami. Pro vydatnější variantu podávejte s chlebovými krutonky.

Čtvrtek: Kuřecí soté se zeleninou a rýží

Kuřecí soté se zeleninou na rýži Kuřecí soté se zeleninou na rýži • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 300 g kuřecího masa (nakrájeného na nudličky)
  • trocha oleje
  • 1 cibule (nakrájená na plátky)
  • 1 paprika (nakrájená na proužky)
  • 1 cuketa  (nakrájená na plátky)
  • 200 g brokolice
  • sůl a pepř podle chuti
  • vařená rýže podle chuti

Postup:

1. Na pánvi s rozehřátým olejem opečte maso společně se zeleninou.

2. Vše podle chuti osolte a opepřete.

3. Přilejte trochu vody a nechte dusit, dokud maso nezměkne.

4. Jednoduché soté podávejte s vařenou rýží.

TIP: Pokud máte raději hutnější omáčku, přidejte do pánve trochu škrobu.

Pátek: Kimchi muffiny s omáčkou

Kimchi muffiny s omáčkou Kimchi muffiny s omáčkou • Autor: Beavia

Suroviny:

  • 1 sklenice kimchi (bez nálevu, překrájené)
  • 1 vejce
  • 1,5 šálku žitné mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • sůl, pepř a mletá paprika podle chuti
  • olej na formu

Omáčka:

  • nálev z 1 sklenice kimchi
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce teriyaki omáčky
  • sůl
  • olej 

Postup:

1. Troubu předehřejte na 160 °C a formu na muffiny vymažte olejem.

2. Do misky vyklepněte vejce a vidličkou vyšlehejte.

3. Poté vsypte zbylé sypké suroviny.

4. Po zamíchání přidejte pokrájené kimchi bez šťávy a spojte dohromady.

5. Hotové těsto vlijte do vymazaných formiček a pečte v troubě dozlatova.

6. Na omáčku v rozehřáté pánvi osmažte na oleji nadrobno nakrájenou cibulku, vlijte kimchi nálev a teriaki omáčku. Osolte a nechte krátce povařit.

7. Jakmile omáčka trochu zhoustne, odstavte z plotny a rozmixujte tyčovým mixerem.

8. Muffiny můžete jíst hned za tepla. Omáčkou je lze buď potřít, nebo je v ní můžete namáčet.

Autor: TR