6 skvělých surovin, které by v květnu neměly chybět na vašem talíři

9. května 2022 • 00:00

Jaro s sebou přináší nejen teplo a sluníčko, ale i spoustu čerstvé zeleniny a bylinek, které jsou doslova nabité vitaminy a dalšími cennými látkami. Využijte suroviny, které jsou právě v květnu v té nejlepší formě, a zakomponujte je do skvělých domácích jídel.

Ředkvičky

Tahle krásná, štiplavá a křupavá zelenina je nejchutnější a zároveň nejzdravější právě na jaře. Pikantní chuť ředkviček se hodí do mnoha receptů. Můžete jimi oživit sendviče, udělat z nich pomazánku nebo dip. Výborné jsou v salátech, které nabízejí velmi zajímavé kombinace. Například čočkový, bramborový nebo špenátovo-citrusový.

Jsou na vás ředkvičky moc pikantní? Zvolte raději špenátový krém podle našeho videoreceptu >>>

Video se připravuje ...

Neomezujte se jen na to, že je budete chroupat samotné nebo je přidáte do salátu. Pokud vám vadí jejich štiplavá chuť, stačí je tepelně upravit, díky čemuž získají jemnou nasládlou chuť. Orestujte je na troše olivového oleje a dochuťte solí nebo je upečte v troubě. Takto upravené jsou famózní přílohou k masům, rybám i grilovaným sýrům, ale výborné jsou i samotné s kouskem pečiva. Ředkvičky se dají i grilovat a dělá se z nich výborná krémová polévka

Mladé ředkvičkové lístky rozhodně nevyhazujte. Obsahují mnoho vitaminů, a když je nasekáte, dodají salátům nebo jiným pokrmům, například polévkám, palčivou příchuť. A také se z nich dá připravit skvělé ředkvičkové pesto.

Chřest

Škoda že je sezóna chřestu tak krátká a trvá jen přibližně od půlky dubna do konce června. Chřest je totiž opravdová delikatesa, obzvlášť ten český. Navíc je zdravý a nemusíte ho nijak složitě  připravovat. Naopak mu sluší jednoduchá úprava. Základem úspěchu je, aby byl chřest čerstvý. Poznáte ho podle toho, že má pevné stonky, které se při ohnutí zlomí, a pokud jimi třete o sebe, vydávají typický vrzavý zvuk. Mladý zelený chřest nemusíte loupat, stačí z něj odlomit dřevnaté konce, silnější stonky oloupat přibližně do poloviny a pak chřest povařit tři až čtyři minuty ve slané vodě. Aby si zachoval svěží zelenou barvu, po uvaření ho ihned zchlaďte v ledové vodě. Bílý chřest je potřeba před vařením důkladně oloupat od hlavičky dolů, protože má tvrdou a vláknitou slupku. Odstraněné části ale nemusíte vyhazovat. Uvařte z nich chutný vývar. Stačí je zalít vodou, osolit, případně přidat i další zeleninu.

Chřest má v kuchyni opravdu široké použití. Můžete ho nejen vařit, ale i zapékat, smažit či grilovat. Dejte si ho obalený parmskou šunkou jako chuťovku, zakomponujte ho do bramborového salátu nebo si ho dejte s kozím sýrem.

Slaný koláč s chřestem je výborná a rychlá jarní večeře, stejně jako chřestové rizoto, omeleta s chřestem nebo originální pizza. A kdybyste chtěli opravdovou klasiku, podávejte vařený chřest s holandskou omáčkou

Kedlubny

Právě nyní, na jaře, jsou křehké a hezky křupavé. Navíc jsou velmi zdravé a nabízejí překvapivě široké využití v kuchyni. Nemusíte je jen chroupat nebo si je dát nakrájené a posolené na chleba s máslem. Velmi oblíbené je kedlubnové zelí, pokud ale rádi zkoušíte nové a zajímavé kombinace, udělejte si třeba kedlubnový salát s fenyklem nebo plněné kedlubny s cibulovou omáčkou. Velmi originální jsou také gratinované kedlubny s kapustou. Kedlubny se dají také nakládat, a máte-li rádi domácí pizzu, zkuste kedlubny zakomponovat i do ní.

Ani u kedluben nevyhazujte listy, tedy ty čerstvé a malé, vyrůstající na středu růžice. Jsou chuťově výborné, zdravé a dekorativní. Přidejte je třeba do salátu nebo jimi ozdobte chleby s tvarohovou pomazánkou.

Špenát

Špenát je jedna z nejzdravějších zelenin a je škoda, že se často používá jen jako příloha. Hlavně ten jarní, který má křehké listy a z nichž je výborný salát. Lehce orestované na másle s cibulkou a česnekem jsou skvělou přílohou k masu nebo rybě. Pro zjemnění stačí přidat smetanu. Milovníci indické kuchyně jistě ocení kořeněný špenát se sýrem halloumi. I ze špenátu se dělá pesto, a protože je zdravý, je skvělou přísadou do smoothie. Vyzkoušejte jarní špenát také do noků nebo palačinek, kterým dodá krásnou barvu. Ostatně jasně zelená barva špenátu se používá například i při výrobě zelených těstovin nebo při pečení sladkých mechových dortů nebo muffinů.

Mangold

I když je mangold blízkým příbuzným špenátu a červené řepy, v kuchyni je trochu opomíjený. Přitom má výbornou, lehce ořechovou chuť a jeho příprava je velmi nenáročná. Nejčastěji se připravuje lehce podušený nebo orestovaný jako špenát, mladé listy lze přidávat do salátů, zeleninových polévek, lasagní, slaných koláčů, závinů a také se z nich dělá pesto.

Pampeliška

Od jara až do podzimu roste skoro všude a jako jedna z mála rostlin je pampeliška jedlá úplně celá. Co víc by si mohli milovníci této žlutě kvetoucí léčivé bylinky přát? Z květů si můžete připravit med, sirup nebo víno, a dokonce se dají přidat i do smoothie. Největší využití mají pampeliškové listy, které jsou i nejzdravější. Udělejte si z nich chutný salát s medovo-hořčičnou zálivkou a slaninou, krémovou polévku nebo je poduste na způsob špenátu.

Důležitou součástí pampelišky je i kořen, který je výborný zejména na potíže s játry, ledvinami a krví. Vyrábí se z něj nejčastěji čaj nebo tinktura.

Autor: AK