Oblíbené moučníky Tomáše Bati: Jejich nadčasovost vás překvapí!
Světově proslulou obuvnickou společnost, kterou ve svém rodném městě společně se svými dvěma sourozenci Tomáš Baťa založil, zná asi každý. Příběh firmy započal v roce 1894 ve Zlíně, kdy bylo Tomáši Baťovi teprve 18 let, avšak právě díky jeho inovátorským přístupům se dokázala přizpůsobit všem nástrahám, jež doba přinesla, a svému úspěchu se tak těší dodnes. Pojďme si ale osobnost Tomáše Bati připomenout k jeho výročí narození připadajícímu na dnešní den nejen jako významného podnikatele, ale také jako muže, jenž si po dobrém jídle rád dopřál sladkou tečku v podobě moučníku.
Díky dochovaným pramenům v podobě osobních receptářů Baťovy manželky Marie můžeme nahlédnout pod pokličku jídelníčku rodiny Baťových a přiblížit si, na čem si významný obuvník rád pochutnal. Marie Baťová byla velmi zdatná a zkušená kuchařka a asi jako každé ženě jí záleželo na tom, aby všem chutnalo. V jejích vlastnoručně psaných receptářích tak můžeme nalézt recepty s mnoha poznámkami, kdo si co s chutí dopřál, zda recept příště znovu připravit či jak ho ještě vylepšit. Inspiraci si Marie Baťová přinášela jak z návštěv od svých známých, tak ze zahraničních cest. Obsažená škála receptů je tak opravdu velmi pestrá.
Mezi nejoblíbenější však patřily tradiční české moučníky s mákem a ořechy či povidlové buchty. Hojně zastoupené byly také jablečné koláče, například mřížkový koláč s mandlemi, připravovaný z křehkého těsta. Nalézt můžeme také recept na Sacherův dort, kakaový koláč s polevou, čokoládové sušenky, citronový chlebíček, pomerančové dezerty, bábovky, vařené nebo pečené pudinky či domácí kompoty.
K používaným ingrediencím však patřilo také třeba arašídové máslo, různé variace koření, jako je kardamom, kukuřičná či bramborová mouka. Přes to všechno byla pro Marii Baťovou důležitá jednoduchost, rychlost a využití každé ingredience v kuchyni beze zbytku. Tomáš Baťa prý kladl důraz na zdravou snídani a rodinný oběd. Káva s dezertem pak byla již „jen“ zpříjemněním společných chvil s rodinou či přáteli. Pojďte si také vychutnat svou sladkou chvilku a připravte si některý námi vybraný dezert, inspirovaný receptářem rodiny Baťových.
Víte, co je to pascha? Tento velikonoční dezert je spojen se známým příslovím.
Křehký koláč s jablky a kokosem
Doba přípravy: 60 minut
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 100 g strouhaného kokosu
- 150 g moučkového cukru
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vejce
- 250 g tuku typu Hera
Náplň:
- 700 g jablek
- 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku (dle šťavnatosti jablek)
- vanilkový cukr dle chuti
Postup:
1. Z ingrediencí na těsto vypracujeme soudržnou hladkou hmotu, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout 30 minut v chladu.
2. Jablka nastrouháme nahrubo a smícháme s pudinkovým práškem a cukrem.
3. Z odleželého těsta oddělíme cca 300 g, které si odložíme na mřížku. Zbylé těsto rozválíme na obdélníkový plát, který dáme na plech vyložený pečicím papírem a na povrch rozprostřeme připravenou náplň.
4. Na mřížku rozválíme odložené těsto na slabší plát, který rozkrájíme pomocí rádýlka na úzké proužky. Na povrchu jablečné náplně je poskládáme do mřížky. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
Citronový chlebíček s mandlemi
Doba přípravy: 75 minut
Suroviny:
- 1 hrnek mletých mandlí
- 1 hrnek hladké mouky
- 3 vejce
- 1 hrnek moučkového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 1 citron
- 100 g másla
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
Postup:
1. Žloutky utřeme s máslem a cukrem do pěny. Přimícháme mandle, mouku smíchanou s práškem do pečiva, smetanu, kůru a šťávu z citronu a semínka z vanilkového lusku.
2. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme sníh z bílků. Těsto nalijeme do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Pečeme 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Zkuste také banánový chlebíček podle Lucie Borhyové nebo jablečný koláč podle Moniky Absolonové.
Borůvkové koláče s tvarohem
Doba přípravy: 40 minut
Těsto:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 20 g droždí
- 200 g cukru krupice
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- 100 g másla
- slunečnicový olej
- 1 žloutek na pomašlování
Náplň:
- 500 g tučného tvarohu v kostce
- 2 vejce
- citronová kůra z 1 citronu
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce škrobové moučky
- 150 g borůvek
Drobenka:
- 100 g studeného másla
- 100 g cukru krystal
- 200 g hrubé mouky
- 50 g plátků mandlí
Domácí rohlíky podle pana Cuketky zvládne každý. Troufnete si také?
1. Smetanu ohřejeme na tělesnou teplotu, přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
2. Zbylou mouku, cukr, vejce, sůl a rozpuštěné máslo dáme do mísy robota, přidáme kvásek a pomocí háku hněteme přibližně 10 minut. Měkké těsto přendáme do mísy vytřené olejem a necháme pod utěrkou na teplém místě asi hodinu kynout.
3. Mezitím připravíme tvarohovou náplň. V misce smícháme všechny ingredience a společně je prošleháme.
4. Připravíme také drobenku. Pokrájené máslo, cukr a mouku v misce promneme prsty, až vznikne sypká drobenka. Nakonec vmícháme mandle.
5. Z vykynutého těsta vytvarujeme kuličky o váze asi 40 g a rozložíme je na plech s pečicím papírem. Zakryjeme je utěrkou a necháme dalších asi 15 minut kynout. Poté každý bochánek rozmáčkneme dnem malé sklenky, aby vznikl kulatý koláček s prohlubní uvnitř. Naplníme je tvarohem, na který rozložíme borůvky. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným žloutkem a povrch posypeme drobenkou. Koláčky vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut dozlatova.