Oblíbené moučníky Tomáše Bati: Jejich nadčasovost vás překvapí!

3. dubna 2021 • 00:00

Světově proslulou obuvnickou společnost, kterou ve svém rodném městě společně se svými dvěma sourozenci Tomáš Baťa založil, zná asi každý. Příběh firmy započal v roce 1894 ve Zlíně, kdy bylo Tomáši Baťovi teprve 18 let, avšak právě díky jeho inovátorským přístupům se dokázala přizpůsobit všem nástrahám, jež doba přinesla, a svému úspěchu se tak těší dodnes. Pojďme si ale osobnost Tomáše Bati připomenout k jeho výročí narození připadajícímu na dnešní den nejen jako významného podnikatele, ale také jako muže, jenž si po dobrém jídle rád dopřál sladkou tečku v podobě moučníku.

Díky dochovaným pramenům v podobě osobních receptářů Baťovy manželky Marie můžeme nahlédnout pod pokličku jídelníčku rodiny Baťových a přiblížit si, na čem si významný obuvník rád pochutnal. Marie Baťová byla velmi zdatná a zkušená kuchařka a asi jako každé ženě jí záleželo na tom, aby všem chutnalo. V jejích vlastnoručně psaných receptářích tak můžeme nalézt recepty s mnoha poznámkami, kdo si co s chutí dopřál, zda recept příště znovu připravit či jak ho ještě vylepšit. Inspiraci si Marie Baťová přinášela jak z návštěv od svých známých, tak ze zahraničních cest. Obsažená škála receptů je tak opravdu velmi pestrá.

Mezi nejoblíbenější však patřily tradiční české moučníky s mákem a ořechy či povidlové buchty. Hojně zastoupené byly také jablečné koláče, například mřížkový koláč s mandlemi, připravovaný z křehkého těsta. Nalézt můžeme také recept na Sacherův dort, kakaový koláč s polevou, čokoládové sušenky, citronový chlebíček, pomerančové dezerty, bábovky, vařené nebo pečené pudinky či domácí kompoty.

K používaným ingrediencím však patřilo také třeba arašídové máslo, různé variace koření, jako je kardamom, kukuřičná či bramborová mouka. Přes to všechno byla pro Marii Baťovou důležitá jednoduchost, rychlost a využití každé ingredience v kuchyni beze zbytku. Tomáš Baťa prý kladl důraz na zdravou snídani a rodinný oběd. Káva s dezertem pak byla již „jen“ zpříjemněním společných chvil s rodinou či přáteli. Pojďte si také vychutnat svou sladkou chvilku a připravte si některý námi vybraný dezert, inspirovaný receptářem rodiny Baťových.

Víte, co je to pascha? Tento velikonoční dezert je spojen se známým příslovím.

Křehký koláč s jablky a kokosem

Doba přípravy: 60 minut

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 150 g moučkového cukru
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  •  1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g tuku typu Hera

Náplň:

  • 700 g jablek
  • 3  lžíce vanilkového pudinkového prášku (dle šťavnatosti jablek)
  • vanilkový cukr dle chuti

Postup:

1. Z ingrediencí na těsto vypracujeme soudržnou hladkou hmotu, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout 30 minut v chladu. 

2. Jablka nastrouháme nahrubo a smícháme s pudinkovým práškem a cukrem. 

3. Z odleželého těsta oddělíme cca 300 g, které si odložíme na mřížku. Zbylé těsto rozválíme na obdélníkový plát, který dáme na plech vyložený pečicím papírem a na povrch rozprostřeme připravenou náplň.

4. Na mřížku rozválíme odložené těsto na slabší plát, který rozkrájíme pomocí rádýlka na úzké proužky. Na povrchu jablečné náplně je poskládáme do mřížky. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

Citronový chlebíček s mandlemi

Doba přípravy: 75 minut

Suroviny:

  • 1 hrnek mletých mandlí
  • 1  hrnek hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1  hrnek moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 citron
  • 100 g másla
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva

Postup:

1. Žloutky utřeme s máslem a cukrem do pěny. Přimícháme mandle, mouku smíchanou s práškem do pečiva, smetanu, kůru a šťávu z citronu a semínka z vanilkového lusku.

2. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme sníh z bílků. Těsto nalijeme do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Pečeme 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Zkuste také banánový chlebíček podle Lucie Borhyové nebo jablečný koláč podle Moniky Absolonové.

Borůvkové koláče s tvarohem

Doba přípravy: 40 minut

Těsto:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 20 g droždí
  • 200 g cukru krupice
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • slunečnicový olej
  • 1 žloutek na pomašlování

Náplň:

  • 500 g tučného tvarohu v kostce
  • 2 vejce
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 150 g borůvek

Drobenka:

  • 100 g studeného másla
  • 100 g cukru krystal
  • 200 g hrubé mouky
  • 50 g plátků mandlí

Domácí rohlíky podle pana Cuketky zvládne každý. Troufnete si také?

1. Smetanu ohřejeme na tělesnou teplotu, přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek.

2. Zbylou mouku, cukr, vejce, sůl a rozpuštěné máslo dáme do mísy robota, přidáme kvásek a pomocí háku hněteme přibližně 10 minut. Měkké těsto přendáme do mísy vytřené olejem a necháme pod utěrkou na teplém místě asi hodinu kynout.

3. Mezitím připravíme tvarohovou náplň. V misce smícháme všechny ingredience a společně je prošleháme.

4. Připravíme také drobenku. Pokrájené máslo, cukr a mouku v misce promneme prsty, až vznikne sypká drobenka. Nakonec vmícháme mandle.

5. Z vykynutého těsta vytvarujeme kuličky o váze asi 40 g a rozložíme je na plech s pečicím papírem. Zakryjeme je utěrkou a necháme dalších asi 15 minut kynout. Poté každý bochánek rozmáčkneme dnem malé sklenky, aby vznikl kulatý koláček s prohlubní uvnitř. Naplníme je tvarohem, na který rozložíme borůvky. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným žloutkem a povrch posypeme drobenkou. Koláčky vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut dozlatova.

Autor: VDŠ