Pascha: Recept na velikonoční dezert, který je spojen s příslovím. Znáte ho?

30. března 2021 • 00:00

Mnoho druhů velikonočního pečiva je z kynutého těsta, které svým nabýváním při kynutí odkazuje na kvetení a růst všeho živého. Pokud ale nemáte v kynutém těstě nebo celkově v pečení zrovna zalíbení, můžete vyzkoušet velikonoční paschu. Tento lahodný nepečený dezert z tvarohu s kandovaným ovocem a ořechy je zkrátka vynikající.

Pascha je tradiční ruský velikonoční dezert, jehož hlavními ingrediencemi jsou tvaroh, smetana, vejce, cukr, ořechy, rozinky a kandované ovoce. Přidat lze ale také další přísady, jako je např. zavařenina, vanilka, mandle či rum. Připravuje se v dřevěné zdobené formě nazývané pasočnica ve tvaru zkrácené pyramidy a je zdobený kandovaným ovocem vyskládaným do tradičních náboženských symbolů. Vy si jej však můžete připravit například v cedníku nebo kónických květináčcích, důležité totiž je konečné odkapání připraveného dezertu, a ozdobit třeba i jedlými květy.

Název pochází z ruského slova paskha, v překladu Velikonoce, které mají společný základ v mnoha jazycích. Italsky se řeknou pasqua, španělsky pascua, řecky páscha a konečně latinsky pascha. A právě z latinského slova paschalis vzešlo pojmenování velikonoční svíce – paškál, při které se slavnostně přísahalo i v případech podezření a výslechu. Odtud tedy – „vzít si někoho na paškál“.

Ale zpět k dezertu.

Existuje mnoho receptů, jak paschu připravit. Setkat se můžete jak s variantou „pouze“ chlazeného pokrmu, tak také s tepelnou úpravou paschy z vaječného krému. Vždy však následuje 12hodinové odkapání a zatuhnutí v chladničce. Pokud by vás dezert zaujal natolik, že byste si chtěli porovnat více receptů, dejte pozor na záměnu s ukrajinským pečivem paska, které je připravováno z kynutého těsta a je obdobou ruského svátečního moučníku nazývaného kulič.  

Velikonoční pascha

Počet porcí:

Čas na přípravu: 40 minut + čas na vykapání

  • 1 kg tučného tvarohu v kostkách (nikoli ve vaničkách)
  • 200 ml smetany (33%)
  • 3 lžíce tuzemáku
  • 100 g rozinek
  • 100 g lískových oříšků
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry

1. Začněte 2 dny předem. Tvaroh smíchejte se smetanou a 2 lžícemi tuzemáku. Velký cedník vyložte plátnem nebo gázou, dejte do ní tvaroh, přehněte přes něj rohy látky a zatižte ho třeba konzervou. Zavěste na hrnec, dejte do ledničky a nechte přes noc vykapat. Do 1 lžíce tuzemáku a vody namočte rozinky.               

2. Rozinky vymačkejte, lískové oříšky a kandované ovoce nakrájejte na menší kousky – trochu od všeho si odložte na ozdobu. Tvaroh protřete přes husté síto. Ve větší míse ušlehejte máslo s oběma cukry do světlé pěny. Po menších dávkách zašlehávejte k pěně tvaroh, směs musí být krásně hladká. 

Inspirujte se také dalšími velikonočními recepty, které nesmí při oslavách chybět!

3. Nakonec vmíchejte rozinky, ořechy i kandované ovoce. Čtyři nádoby – například květináče nebo menší cedníky – opět vyložte plátnem či gázou, rozdělte do nich tvarohovou směs, okraje přehněte, zatižte a opět nechte přes noc odkapat v ledničce. Bábovičky před podáváním vyklopte a ozdobte odloženými oříšky, kandovaným ovocem a rozinkami.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. Inspirujte se dalšími recepty a tipy nejen na Velikonoce. Do schránky bez poštovného ho můžete zakoupit on-line ZDE>>>.

Máte už dubnové číslo časopisu F.O.O.D.? Máte už dubnové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: VDŠ, F.O.O.D.