5 skvělých dezertů, které zvládnete bez vážení. Stačí vám jen hrnek nebo lžíce!
Skvělé dezerty můžete upéct i v případě, že zrovna nemáte po ruce kuchyňskou váhu, případně v ní došly baterky nebo se prostě jen nechcete zdržovat odměřováním. Připravit nadýchanou piškotovou roládu, parádní vláčnou bábovku nebo kokosové řezy zvládnete i bez vážení surovin. Stačit vám bude jen klasický hrnek s objemem 250 ml nebo polévková lžíce. Tak pojďme na to!
Zcela bez vážení a dokonce i bez hrnku, jen s pomocí lžíce se dá upéct jednoduchý jednoduchý piškot na dort. Potřít ho můžete libovolným krémem a dozdobit ovocem.
Podívejte se ve videoreceptu, jak na to>>>
Piškotová roláda
Podobně můžete připravit i jednoduchou piškotovou roládu, která se vždy povede. Mnozí mají před ní respekt a někdo si na ni vůbec netroufá. Obzvlášť, když se mu předtím několikrát potrhala. Není čeho se bát. Když dodržíte přesně náš recept i postup, povede se vám tento moučník na jedničku a hned napoprvé!
Suroviny:
- 5 vajec
- 5 lžic moučkového cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Bílky ušlehejte dotuha, pak opatrně vmíchejte prosátý moučkový cukr a mouku. Snažte se, aby v těstě nevznikly bublinky. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, povrch hezky urovnejte a pečte zprudka ve vyhřáté troubě. Piškot je upečený, když je povrch zlatavý a okraje se odchlipují od papíru. Trvá to asi 5–8 minut.
2. Upečený piškot vyndejte z trouby, zakryjte ho dalším papírem na pečení a překlopte na rovnou podložku. I s oběma papíry ho ještě horký stočte po delší straně do rolády a nechte vychladnout.
3. Po vychladnutí roládu rozmotejte, opatrně z ní stáhněte papír, na kterém se pekla, naplňte ji podle libosti, například tímto krémem z mascarpone, znovu srolujte a nechte vychladit.
Zkuste také tuto fofr piškotovou kakaovou roládu se šlehačkou.
Mramorová bábovka jako od maminky
Také máte maminku, která vždycky skvěle pekla? Tak právě podle jedné takové je pojmenovaná tahle bábovka, v chuti vláčná a na řezu kakaovo-vanilková. Její vůně vás zaručeně vrátí do dětství. Představíme vám základní recept, ale ochutit těsto pak můžete dle své fantazie, klidně rozinkami, oříšky, kousky čokolády nebo kandovaným ovocem.
Suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek vlažného mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- 1–2 lžíce kakaa
Postup:
1. Všechny suroviny kromě kakaa smíchejte dohromady. Pak těsto rozdělte na dva díly. Do jednoho dílu vmíchejte kakao.
2. Do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy lijte střídavě světlé a tmavé těsto. Bábovku pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova. Zkoušejte špejlí, zda už je těsto upečené - špejle musí zůstat po vytažení suchá a bez drobečků.
3. Po upečení nechte bábovku trochu prochladnout, pak ji vyklopte na mřížku a nechce úplně vychladnout. Až pak ji pocukrujte, případně dozdobte polevou.
Zkuste také tuto hrníčkovou bábovku s ořechy, kávou a kokosem.
Hrníčková buchta na plech
Jak je snadná, tak je výborná! Tahle hrníčková buchta je plná šťavnatého ovoce a křupavé drobenky. Vypadá i chutná úžasně a nikdo nepozná, že byla raz dva hotová. Jako ovoce do náplně doporučujeme jablka, máte-li je rádi. Zužitkujete v tomto případě i ta, která jsou už trochu ovadlá. V buchtě ještě nadělají hodně parády!
Francouzský toast
French toast je opravdu rychlý a na jeho přípravu využijete i starší bílé pečivo. Stačí ho obalit v těstíčku z vajec a mléka, osmažit a ozdobit dle vašich chutí. Během chvilky tak získáte luxusní snídani nebo dezert ke kávě. Francouzský toast si můžete udělat i ze zbylé vánočky. Báječný je s čerstvě vyšlehanou smetanou, javorovým sirupem a ovocem.
Kokosové řezy
Milujete hříšně sladké kuličky Rafaello? Tak pozor, tenhle moučník je předčí. Je smetanově vláčný, nádherně voní kokosem a doslova se rozplývá v ústech. Základní recept na kokosové řezy můžete vylepšit ještě vrstvou máslového krému s trochou kondenzovaného slazeného mléka. A teprve poté zasypat kokosem.
I jablečný štrůdl zvládnete bez vážení>>>