Čím zajídají stres v karanténě celebrity? Recepty Borhyové, Absolonové a Něrgešové

18. března 2021 • 00:15

Ani české herečky či moderátorky se nebojí sáhnout po koláči a osladit si život. V posledních měsících začal vařit a péct snad každý včetně známých osobností a sociální sítě jsou toho důkazem. Vybrali jsme 3 skvělé a jednoduché recepty, které chceme zkusit. Pojďte do toho s námi a upečte si zatočený makový koláč podle Laďky, banánový chlebíček podle Lucky nebo jablečný koláč ve francouzském stylu podle Moniky. 

Roztočený makový koláč

Banánový chlebíček

Jablečný koláč

Roztočený makový koláč Laďky Něrgešové

Jednoduchý kynutý koláč s mákem, zapletený tak, že každého na první pohled oslní. Na konec ho můžete ještě polít polevou z cukru a citronové šťávy. Jak na kynuté těsto se můžete podívat i ve videu Mistra pekaře v galerii článku.

Na těsto:

Na náplň:

  • 140 g mletého máku
  • trochu mléka
  • cukr nebo datlový sirup podle chuti
  • skořice
  • rum

Klasické kynuté buchty podle pana Cuketky. Ty musíte zkusit!

 

Postup:

1. Nejprve smícháme sypké suroviny kromě droždí. Pak postupně přidáme tekuté – vlažné mléko, rozpuštěné máslo, žloutky a sušené droždí. Vypracujeme těsto, které necháme cca 1,5–2 hodiny kynout na teplém místě.

2. Mezitím si připravíme náplň. Mletý mák svaříme s trochou mléka a cukru (nebo datlového sirupu), podle chuti přidáme trochu rumu a skořice. Po chvíli odstavíme z plotny.

3. Jakmile těsto vykyne, vyválíme z něj plát, pomažeme makovou náplní a srolujeme jako roládu. Podélně rozkrojíme po celé délce, vzniknou dva „hadi“, které spleteme jako cop ze dvou pramenů. Pečeme dozlatova ve formě věnce nebo srolujeme do formy vymazané máslem.

Banana bread Lucie Borhyové

Banánový chlebíček se hodí k snídani i svačině. Je sladký, krásně voní a děti ho budou milovat!

Suroviny:

  • 4 zralé banány
  • 3 celá vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krystal (můžete ubrat podle toho, jak sladíte)
  • půl hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 skořicový cukr
  • mléko podle potřeby
  • čokoláda (nemusí být)

Postup:

1. Banány rozmačkáme na kaši a přidáme všechny suroviny. Těsto utřeme stěrkou dohladka.

2. Podle potřeby těsto lehce naředíme mlékem a můžeme přidat i kousky čokolády. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.

Jablečný koláč Moniky Absolonové

Suroviny:

  • 1 plát listového těsta na papíře
  • 2 kg jablek
  • 1 citron
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1/2 hrnku meruňkového džemu
  • 1/2 hrnku rumu
  • 1/4 másla (cca 60 g)
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 hrnku smetany na šlehání

Tuhle bábovku s tvarohem si oblíbily české celebrity. Sdílejí si recept na sociálních sítích!

Postup:

1. Všechna jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky nebo menší kousky, smícháme s cukrem a citronem. Na pánvi rozehřejeme máslo a 8 hrnků pokrájených jablek necháme dusit v pánvi.

2. Formu vymažeme kouskem másla nebo vysteleme pečicím papírem a rozprostřeme plát těsta. Okraje podle potřeby zahneme dovnitř. Troubu předehřejeme na 190 °C.

3. Po 15 minutách dušení k jablkům přidáme meruňkovou marmeládu a zamícháme. Po chvíli přidáme rum, smetanu a necháme zredukovat. Hotovou směs navrstvíme na těsto do formy, koláč ozdobíme zbytky krájených jablek a pečeme v troubě dozlatova.

Tip: Podáváme s čerstvě vyšlehanou šlehačkou nebo lžící zakysané smetany.

Autor: MM