Slovenské recepty na české tabuli: Ochutnejte speciality našich sousedů

22. dubna 2024 • 03:15

Inspirujte se dobrotami z kuchyně našich sousedů. Lásku k vepřovému máme společnou, ale v oblibě sýrů a kysaného zelí Slováci nejspíš stále vedou. Brynzové halušky patří mezi stálice, ale přesto skrývá slovenská kuchyně mnoho pokladů, které jste možná ještě neměli šanci objevit. Ochutnejte Živánskou, lokše s husími játry nebo lahodné šulánky s mákem a cukrem!

Slovenská kuchyně byla ovlivněna Maďarskem, Rakouskem a Německem. Není proto náhoda, že v těchto kuchyních toho najdeme tolik společného. V pokrmech dominuje vepřové, skopové, mléčné výrobky, kysané zelí, sýry, brambory a luštěniny. Mezi typická dochucovadla patří paprika, pepř, majoránka a česnek. Vyzkoušejte slovenské speciality, které vás zaručeně ohromí.

Video se připravuje ...

Halušky s brynzou nebo se zelím

Nejznámější pokrm Slovenska patří již neodmyslitelně do gastronomické kultury. Původ halušek sahá až do 17. století, a přesto se stále těší velké oblibě. Halušky s brynzou a slaninou na vás budou vykukovat takřka z každého jídelního lístku. Neméně oblíbená verze je ta se zelím a anglickou slaninou.

Polévka je grunt

Husté a syté slovenské polévky často suplují hlavní chod. Jsou plné brambor, luštěnin a zeleniny. Báječnou polévku z kysaného zelí s klobásou my známe jako zelňačku, naši sousedé ji nazývají jedině kapustnica. Tradiční je také fazolová polévka s klobáskou nebo čočková polévka ovoněná česnekem a majoránkou.

Zapečené zemiaky

Brambory jsou jednou z nejzákladnějších surovin slovenských pokrmů. Dozlatova osmažené uvařené sedlácké brambory s křupavými vypraženými kostičkami slaniny, opraženou cibulkou, lahodnou bryndzou a pažitkou jsou jednoduché jídlo, které vám ušetří nejen čas, ale i peníze. Brambory využijete i na tradiční Živánskou, kde nechybí vepřové, slanina, klobásy ani pořádná porce zeleniny.

Sedlácké brambory Sedlácké brambory • Autor: F.O.O.D.

Husí játra v lokši

Bramborové placky alias lokše mají svou tradici na Moravě a na Slovensku. Lokšům plněným husími játry dušenými s cibulkou a opečenou slaninou jen tak neodoláte. Ozvláštnit je můžete směsí salátových lístků.

Bačovy mošničky plněné ovčím sýrem

Delikatesa, která dokáže překvapit, to jsou bačovy mošničky plněné ovčím sýrem, mrkví, petrželkou, česnekem, mátou a piniovými oříšky. Ten správný šmrnc dodá chilli paprička.7285487:normal674:true:true:true

Šulánky s mákem

Bramborové šulánky s mákem jsou přesně jedním z těch jídel, které si pamatujete ze svého dětství. Jsou hotové za pár minut a k přípravě vám postačí úplné minimum surovin. Hotové šulánky řádně polijte rozpuštěným máslíčkem a posypejte mákem smíchaným s cukrem!

Bravčové rezně s jablkami

Chcete-li potěšit strávníky slovenskou specialitou, pak vsaďte na bravčové rezně neboli vepřové řízky s jablky. K tomuto bohatému zapečenému pokrmu vám úplně bude stačit zeleninový salát.  

Velmi chutné jsou i slovenské pirožky s brynzou>>>

Autor: red