Se škvarky vykouzlíte skvělé placky, pomazánku, tyčinky i lahodné cukroví!

9. února 2024 • 00:07

Křupavé voňavé vypečené škvarky bývaly a stále jsou nedílnou součástí zabijaček a celého masopustního hodování. Na chlebu se sádlem, posypané solí a doplněné třeba cibulí nechyběly v zimě skoro v žádné domácnosti. Ale tahle dobrota toho dokáže ještě víc. Přesvědčte se!

 

Domácí škvarky

Jen sádlo, voda a trpělivost. To je vše, co budete potřebovat, když se rozhodnete udělat si škvarky. Příprava je tak snadná, že ji zvládnete na peci ve staré chalupě stejně dobře jako na indukci v paneláku. A pokud nemáte suroviny ze zabijačky, ani to nevadí, sádlo seženete u řezníka. Co se škvarky dál? To vám právě teď prozradíme.

Jak na domácí škvarky? S našimi tipy se jejich přípravy nemusíte bát!

Škvarková pomazánka

Pomazánky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně a škvarková mezi ně patří. Receptů na to, jak ji co nejlépe udělat, je spousta. Vyzkoušejte třeba verzi se salámem a majolkou nebo s česnekem a majoránkou, případně s kmínovými tvarůžky.

Video se připravuje ...

Škvarkové tyčinky

Takové to domácí křupání… to jsou přesně tyhle škvarkové tyčinky, které můžete servírovat na rodinných oslavách či přátelských setkáních nebo si je jen tak užít u televize.

Škvarkové placky

Nabízejí je sice asi všechny pekárny a běžně i supermarkety, ale domácí jsou domácí. Navíc, když se vyndají z trouby a ještě jsou trochu teplé, chutnají prostě božsky. Zkuste si upéct škvarkové placky podle našeho receptu.

Podívejte se, jak na škvarkové placky krok za krokem. Videoreceptem vás provede Mistr pekař:

Škvarkové rohlíčky

Velikostí připomenou pamětníkům malé banketky, chuťově je však předčí. Zkuste tyhle rohlíčky z kynutého těsta, plněné škvarky. Je to lahůdka! A mimochodem, knedlíky se škvarky taky nejsou k zahození. Připravit je můžete podle tohoto receptu, jen místo uzeného použijte škvarky.

Škvarky nasladko

Ne, nebojte se, nebudeme vás nutit, abyste si je sypali cukrem, ale prozradíme, jak si připravit vynikající a křehké cukroví, škvarkové pracny! Jsou křehoučké, voňavé a část mouky můžete klidně nahradit mletými ořechy.

Autor: red