Se škvarky vykouzlíte skvělé placky, pomazánku, tyčinky i lahodné cukroví!
Křupavé voňavé vypečené škvarky bývaly a stále jsou nedílnou součástí zabijaček a celého masopustního hodování. Na chlebu se sádlem, posypané solí a doplněné třeba cibulí nechyběly v zimě skoro v žádné domácnosti. Ale tahle dobrota toho dokáže ještě víc. Přesvědčte se!
Domácí škvarky
Jen sádlo, voda a trpělivost. To je vše, co budete potřebovat, když se rozhodnete udělat si škvarky. Příprava je tak snadná, že ji zvládnete na peci ve staré chalupě stejně dobře jako na indukci v paneláku. A pokud nemáte suroviny ze zabijačky, ani to nevadí, sádlo seženete u řezníka. Co se škvarky dál? To vám právě teď prozradíme.
Jak na domácí škvarky? S našimi tipy se jejich přípravy nemusíte bát!
Škvarková pomazánka
Pomazánky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně a škvarková mezi ně patří. Receptů na to, jak ji co nejlépe udělat, je spousta. Vyzkoušejte třeba verzi se salámem a majolkou nebo s česnekem a majoránkou, případně s kmínovými tvarůžky.
Škvarkové tyčinky
Takové to domácí křupání… to jsou přesně tyhle škvarkové tyčinky, které můžete servírovat na rodinných oslavách či přátelských setkáních nebo si je jen tak užít u televize.
Škvarkové placky
Nabízejí je sice asi všechny pekárny a běžně i supermarkety, ale domácí jsou domácí. Navíc, když se vyndají z trouby a ještě jsou trochu teplé, chutnají prostě božsky. Zkuste si upéct škvarkové placky podle našeho receptu.
Podívejte se, jak na škvarkové placky krok za krokem. Videoreceptem vás provede Mistr pekař:
Škvarkové rohlíčky
Velikostí připomenou pamětníkům malé banketky, chuťově je však předčí. Zkuste tyhle rohlíčky z kynutého těsta, plněné škvarky. Je to lahůdka! A mimochodem, knedlíky se škvarky taky nejsou k zahození. Připravit je můžete podle tohoto receptu, jen místo uzeného použijte škvarky.
Škvarky nasladko
Ne, nebojte se, nebudeme vás nutit, abyste si je sypali cukrem, ale prozradíme, jak si připravit vynikající a křehké cukroví, škvarkové pracny! Jsou křehoučké, voňavé a část mouky můžete klidně nahradit mletými ořechy.