Retro dezerty: Připomeňte si, jak chutná dětství
Také se vám občas zasteskne po době, kdy jste byli malí a chodili s rodiči tu a tam do cukrárny? Teď si ty chvíle můžete připomenout sladkým zákuskem, který jste možná tehdy měli rádi.
Svět cukrařiny se posunul mílovými kroky vpřed, ale občas je dobré se zastavit, ohlédnout zpět a vychutnat si sladkou retro klasiku. Recepty, které ověřil čas, si můžete připravit snadno doma a potěšit tak sebe i své blízké.
Kremrole s bílkovým sněhem
Doba přípravy: 120 minut + odležení
Počet kousků: 30
Cena cca: 120 Kč
Suroviny:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g másla
- 1 žloutek
- 3 lžíce husté kysané smetany
- špetka soli
- hladká mouka na vál
- olej na potření
Na bílkový sníh:
- 5 čerstvých bílků
- 250 g krupicového cukru
- špetka soli
Postup:
Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí a pak přidáme nasekané máslo, žloutek a smetanu a ručně vypracujeme těsto, které necháme v potravinářské fólii odležet v chladničce do dalšího dne. Pak jej rozválíme na lehce pomoučeném válu na placku silnou 4 mm a rozdělíme rádlem na dvoucentimetrové pruhy. Ty namotáme na plechové trubičky lehce potřené olejem a pečeme při teplotě 176 °C dozlatova. Horké korpusy necháme vychladnout. Bílky vyšleháme se solí do pevného sněhu, pak do něj postupně zašleháme krupicový cukr. Směs dáme do vodní lázně a šleháme, až se cukr zcela rozpustí a sníh bude lesklý. Vyndáme ho z lázně a necháme zchladnout. Sněhem naplníme cukrářskou zdobičku a naplníme korpusy. Hotové kremrole pocukrujeme.
Oříškové laskonky
Doba přípravy: 130 minut
Počet kousků: 20
Cena cca: 140 Kč
Suroviny:
Na korpusy:
- 4 čerstvé bílky
- 180 g krupicového cukru
- 100 g mletých lískových oříšků
- špetka soli
Na krém:
- 1 karamelový pudink v prášku
- 250 ml mléka
- 4 lžíce silné kávy
- 100 g krupicového cukru
- 200 g másla
Postup:
Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu, pak do něj postupně zašleháme krupicový cukr, až se zcela rozpustí, a nakonec mleté oříšky. Na plech s pečicím papírem položíme formu na laskonky a do ní rozetřeme těsto. Formu sundáme a laskonky sušíme v troubě vyhřáté na 100 °C zhruba hodinu, pak je necháme vychladnout. Z mléka, cukru a pudinkového prášku svaříme hustý pudink a necháme ho vychladnout. Občas jej promícháme, aby se netvořil na povrchu škraloup. Změklé máslo vyšleháme s pudinkem a kávou, krémem naplníme korpusy a pak je dáme ztuhnout do chladničky.
Náš tip: Před podáváním můžete laskonky lehce posypat jemně mletou kávou nebo ozdobit čokoládou.
Žloutkové věnečky
Doba přípravy: 140 minut
Počet kousků: 25
Cena cca: 200 Kč
Suroviny:
Na těsto:
- 250 ml vody
- 50 g másla
- 2 vejce
- 140 g hrubé mouky
- ¼ lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
Na krém:
- 2 vanilkové pudinky v prášku
- 400 ml mléka
- 150 g moučkového cukru
- 200 g másla
- rum podle chuti
Na polevu:
- 150 g prosetého moučkového cukru
- pár lžiček vody
Postup:
V hrnci přivedeme k varu vodu, sůl a tuk, pak ztlumíme teplotu a postupně přisypáváme mouku s kypřicím práškem a mícháme, až se utvoří lesklé těsto. Stáhneme ho z ohně a postupně do něj zašleháme vejce. Těsto naplníme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a na plech s pečicím papírem nastříkáme kroužky. Pečeme je v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova a pak necháme vychladnout. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustější pudink, který necháme za občasného zamíchání zchladnout, pak do něj postupně zašleháme máslo a rum. Korpusy podélně rozřízneme a naplníme vanilkovým krémem. V misce vymícháme cukr s troškou vody na hustou polevu a věnečky s ní ozdobíme. Před podáváním necháme věnečky vychladit.
Stojí za vyzkoušení: Na vanilkový krém můžete ještě přidat čerstvě ušlehanou smetanu a vršky korpusů pocákat rozpuštěnou čokoládou.
Indiánky polité čokoládou
Doba přípravy: 150 minut
Počet kousků: 20
Cena cca: 100 Kč
Suroviny:
Na buflery:
- 120 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- špetka soli
Na pěnu a ozdobení:
- 5 bílků
- 250 g krupicového cukru
- 4 lžíce malinového džemu
- špetka soli
- 200 g hořké čokolády
- 1 lžíce másla
Postup:
Na buflery vyšleháme v míse bílky se špetkou soli a pak do směsi střídavě lehce vmícháme žloutky, moučkový cukr a mouku s kukuřičným škrobem. Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme kolečka o průměru 4 cm a pečeme je při teplotě 180 °C do lehce zlaté barvy, pak je necháme vychladnout. Na pěnu vyšleháme bílky se špetkou soli, pak postupně do sněhu zašleháme cukr. Směs dáme do vodní lázně a šleháme, až se cukr zcela rozpustí a sníh bude lesklý. Vyndáme ho z lázně, šleháme, až zchladne, a pak do něj zašleháme malinový džem. Sněhem naplníme cukrářský sáček a ozdobíme buflery, pak je necháme v chladu alespoň hodinu zaschnout. Ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu s kouskem másla a indiánky v ní namočíme a necháme ztuhnout.