Retro dezerty: Připomeňte si, jak chutná dětství

23. října 2022 • 05:00

Také se vám občas zasteskne po době, kdy jste byli malí a chodili s rodiči tu a tam do cukrárny? Teď si ty chvíle můžete připomenout sladkým zákuskem, který jste možná tehdy měli rádi.

Svět cukrařiny se posunul mílovými kroky vpřed, ale občas je dobré se zastavit, ohlédnout zpět a vychutnat si sladkou retro klasiku. Recepty, které ověřil čas, si můžete připravit snadno doma a potěšit tak sebe i své blízké.

Video se připravuje ...

Kremrole s bílkovým sněhem

Nadýchané jako obláček Nadýchané jako obláček • Autor: iStock.com

Doba přípravy: 120 minut + odležení

Počet kousků: 30

Cena cca: 120 Kč

Suroviny:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce husté kysané smetany
  • špetka soli
  • hladká mouka na vál
  • olej na potření

Na bílkový sníh:

  • 5 čerstvých bílků
  • 250 g krupicového cukru
  • špetka soli

Postup:

Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí a pak přidáme nasekané máslo, žloutek a smetanu a ručně vypracujeme těsto, které necháme v potravinářské fólii odležet v chladničce do dalšího dne. Pak jej rozválíme na lehce pomoučeném válu na placku silnou 4 mm a rozdělíme rádlem na dvoucentimetrové pruhy. Ty namotáme na plechové trubičky lehce potřené olejem a pečeme při teplotě 176 °C dozlatova. Horké korpusy necháme vychladnout. Bílky vyšleháme se solí do pevného sněhu, pak do něj postupně zašleháme krupicový cukr. Směs dáme do vodní lázně a šleháme, až se cukr zcela rozpustí a sníh bude lesklý. Vyndáme ho z lázně a necháme zchladnout. Sněhem naplníme cukrářskou zdobičku a naplníme korpusy. Hotové kremrole pocukrujeme.

Oříškové laskonky

Oříškové laskonky Oříškové laskonky • Autor: iStock.com

Doba přípravy: 130 minut

Počet kousků: 20

Cena cca: 140 Kč

Suroviny:

Na korpusy:

  • 4 čerstvé bílky
  • 180 g krupicového cukru
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • špetka soli

Na krém:

  • 1 karamelový pudink v prášku
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce silné kávy
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g másla

Postup:

Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu, pak do něj postupně zašleháme krupicový cukr, až se zcela rozpustí, a nakonec mleté oříšky. Na plech s pečicím papírem položíme formu na laskonky a do ní rozetřeme těsto. Formu sundáme a laskonky sušíme v troubě vyhřáté na 100 °C zhruba hodinu, pak je necháme vychladnout. Z mléka, cukru a pudinkového prášku svaříme hustý pudink a necháme ho vychladnout. Občas jej promícháme, aby se netvořil na povrchu škraloup. Změklé máslo vyšleháme s pudinkem a kávou, krémem naplníme korpusy a pak je dáme ztuhnout do chladničky.

Náš tip: Před podáváním můžete laskonky lehce posypat jemně mletou kávou nebo ozdobit čokoládou.

Žloutkové věnečky

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky • Autor: BVR

Doba přípravy: 140 minut

Počet kousků: 25

Cena cca: 200 Kč

Suroviny:

Na těsto:

  • 250 ml vody
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 140 g hrubé mouky
  • ¼ lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli

Na krém:

  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 400 ml mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • rum podle chuti

Na polevu:

  • 150 g prosetého moučkového cukru
  • pár lžiček vody

Postup:

V hrnci přivedeme k varu vodu, sůl a tuk, pak ztlumíme teplotu a postupně přisypáváme mouku s kypřicím práškem a mícháme, až se utvoří lesklé těsto. Stáhneme ho z ohně a postupně do něj zašleháme vejce. Těsto naplníme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a na plech s pečicím papírem nastříkáme kroužky. Pečeme je v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova a pak necháme vychladnout. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustější pudink, který necháme za občasného zamíchání zchladnout, pak do něj postupně zašleháme máslo a rum. Korpusy podélně rozřízneme a naplníme vanilkovým krémem. V misce vymícháme cukr s troškou vody na hustou polevu a věnečky s ní ozdobíme. Před podáváním necháme věnečky vychladit.

Stojí za vyzkoušení: Na vanilkový krém můžete ještě přidat čerstvě ušlehanou smetanu a vršky korpusů pocákat rozpuštěnou čokoládou.

Indiánky polité čokoládou

Indiánky Indiánky • Autor: F.O.O.D./Honza Zima

Doba přípravy: 150 minut

Počet kousků: 20

Cena cca: 100 Kč

Suroviny:

Na buflery:

  • 120 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • špetka soli

Na pěnu a ozdobení:

  • 5 bílků
  • 250 g krupicového cukru
  • 4 lžíce malinového džemu
  • špetka soli
  • 200 g hořké čokolády
  • 1 lžíce másla

Postup:

Na buflery vyšleháme v míse bílky se špetkou soli a pak do směsi střídavě lehce vmícháme žloutky, moučkový cukr a mouku s kukuřičným škrobem. Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme kolečka o průměru 4 cm a pečeme je při teplotě 180 °C do lehce zlaté barvy, pak je necháme vychladnout. Na pěnu vyšleháme bílky se špetkou soli, pak postupně do sněhu zašleháme cukr. Směs dáme do vodní lázně a šleháme, až se cukr zcela rozpustí a sníh bude lesklý. Vyndáme ho z lázně, šleháme, až zchladne, a pak do něj zašleháme malinový džem. Sněhem naplníme cukrářský sáček a ozdobíme buflery, pak je necháme v chladu alespoň hodinu zaschnout. Ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu s kouskem másla a indiánky v ní namočíme a necháme ztuhnout.

Video se připravuje ...

Vychutnejte si další sladké i slané recepty s aktuálním číslem Blesk Vaše recepty. Není nic snazšího než si pro něj dojít do vaší oblíbené trafiky >>>

Blesk Vaše recepty Blesk Vaše recepty • Autor: Blesk Vaše recepty

Autor: TR, BVR, Olga Trešlová