Novoroční čočka: Proč byste si ji měli dát a jak ji připravit, aby vám chutnala?

1. ledna 2024 • 04:37

Čočka symbolizuje v nadcházejícím roce hojnost, proto byste si jí 1. ledna měli dopřát plný talíř. Je jedno, zda zvolíte klasickou hnědou, červenou nebo třeba černou. Poradíme vám, jak si každou z nich na Nový rok vychutnat. Jen pozor, nepřidávejte k čočce kuře ani rybu, aby vám štěstí neuletělo či neuplavalo.

Nový rok, to je pro mnohé nový začátek, den předsevzetí či očekávání, co nám následujících 12 měsíců přinese. Zdraví, energii, výkonnost, peníze… Dle tradic tedy lidé v tento den dělají cokoli, co by jejich očekávání mohlo pomoci naplnit. Možná také odtud pochází tradice podpořit naše očekávání jídlem.

Taky děláte na Nový rok čočku na kyselo?>>>

Video se připravuje ...

Co se jí na Nový rok ve světě

Nejen u nás, ale v mnoha zemích se jí cokoli, co má kulatý či oválný tvar, který připomíná peníze. V USA či Japonsku se hojně jedí fazole, hroznové víno zase konzumují ve španělsky mluvících zemích, v Nizozemsku se podávají koule podobné koblihám plněné rozinkami či jablky a sypané cukrem.

Štěstí na talíři v Česku

V českých a moravských zemích se na Nový rok vařila tučnější a kaloričtější jídla, především vepřové maso a klobásy, které měly zajistit rok plný prosperity a hojnosti. Čočková nebo také milionová  polévka se servíruje proto, aby se člověka  držely peníze. Dnes už se ale tak striktně nedržíme tučných jídel, kterých má po Vánocích každý dost. A na stole nemusí být ani čočková polévka nebo čočka na kyselo. Trendem je čočka připravená na nejrůznější způsoby. A nemusí jít jen o tu, která je u nás nejběžnější, tedy hnědou čočku.

Černá čočka beluga

Černá čočka beluga Černá čočka beluga • Autor: iStock

Černá čočka neboli beluga je mezi čočkami tou úplně nejmenší. Ačkoliv má černou barvu, uvnitř je bílá. Přezdívá se jí také čočkový kaviár. V asijských speciálkách můžete sehnat i její loupanou verzi, zbavenou černé slupky. Má vysoký obsah bílkovin, železa, draslíku, vitaminu B6 a kyseliny listové. Je bohatá na vlákninu a zvyšuje pocit nasycení. Její velkou výhodou je, že se nemusí předem namáčet.

Červená čočka

Červená čočka je ideální i pro malé děti, protože vůbec nenadýmá Červená čočka je ideální i pro malé děti, protože vůbec nenadýmá • Autor: iStock

Oblíbená luštěnina, zejména mezi vegany a vegetariány, kterým často v jídelníčku chybí bílkoviny. Hodí se výborně jako první koncentrovaný zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy. Díky tomu, že nenadýmá, je skvělá i pro kojící maminky a malé děti. Ani tato čočka se nemusí předem namáčet a je rychlá na přípravu.

Zelená či hnědá čočka

Zelená čočka Zelená čočka • Autor: iStock

U nás nejběžnější druh čočky. Je vysoce energetická, výživná a obsahuje jen málo tuku. Je bohatá na kyselinu listovou a železo. Tento druh čočky je nutné před vařením namočit do studené vody, vyluhovanou tekutinu pak slít a vyměnit za čistou, protože obsahuje látky způsobující nadýmání.  

Máme pro vás několik receptů pro inspiraci:

Salát z černé čočky

Salát z černé čočky Salát z černé čočky • Autor: iStock

Suroviny:

  • 200 g čočky beluga
  • 1 červená cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 jablko
  • 1 větší mrkev
  • 3 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • hrst listové petržele
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Čočku uvaříme v osolené vodě a necháme lehce vychladnout, aby nebyla horká.

2. Řapíkatý celer omyjeme a nakrájíme na kolečka. Jablko rozkrojíme, zbavíme jádřince a nakrájíme spolu s oloupanou cibulí na kostičky. Mrkev oloupeme a škrabkou naškrábeme na proužky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.

3. Zeleninu přidáme k ještě vlažné čočce, osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou nebo octem a olivovým olejem a promícháme.

4. Nakonec salát posypeme zelenou petrželkou a podáváme ho ještě vlažný.

TIP: Když černou čočku předem namočíte alespoň na 2 hodiny do studené vody, stačí ji pak vařit pouhých 10 minut.

Zkuste i tyto recepty s černou čočkou:

Zelenina hasselback s čočkovým salátem

Černá čočka s kořenovou zeleninou

Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky Polévka z červené čočky • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 balíček červené čočky
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • malý kousek celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • ocet nebo citronová šťáva na dochucení
  • mletý pepř
  • sůl
  • 100 ml smetany
  • placky nebo chleba k podávání

Postup:

1. V hrnci rozehřejeme máslo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme oloupanou a najemno nastrouhanou mrkev a celer a orestujeme je dorůžova. Pak přidáme oloupaný a rozmáčknutý stroužek česneku, necháme ho rozvonět, nakonec přidáme koření a čočku a promícháme.

2.  Vše zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme asi 15 minut nebo dokud se čočka nerozvaří. Pak vyndáme z polévky nové koření a bobkový list a rozmixujeme ji dohladka.

3. Polévku dochutíme octem, solí a pepřem a necháme ji ještě krátce provařit.

4. Nakonec můžeme polévku zjemnit smetanou a podáváme ji s chlebem nebo chlebovými plackami.

Zkuste i tyto recepty s červenou čočkou:

Čočkové ragú

Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve

Čočka na kyselo s uzeným a volským okem

Čočka na kyselo s uzeným a volským okem Čočka na kyselo s uzeným a volským okem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 balíček zelené čočky
  • 150 g uzeného masa
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce mouky
  • ocet na dochucení
  • 4 vejce na volské oko
  • olej na opečení
  • 4 kyselé okurky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Čočku namočíme na několik hodin do studené vody, pak vodu vyměníme, k čočce přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, nové koření a bobkový list a vaříme asi 10 minut, dokud není čočka měkká.  

2. Z čočky slijeme asi polovinu vody a osolíme ji.

3. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev a přidáme je k uvařené čočce.

4. V rendlíku rozehřejeme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání ji krátce opražíme. Zalijeme ji trochou studené vody a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, vmícháme ji do čočky a necháme povařit několik minut.

5. Na pánvi s trochou oleje připravíme z vajec volská oka a osolíme je.

6. Čočku dochutíme solí, pepřem, octem a případně trochou cukru a podáváme ji se sázeným vejcem a kyselou okurkou.

Zkuste i tyto recepty ze zelené nebo hnědé čočky:

Čočka s klobáskami a pečenou zeleninou

Čočková polévka s pórkem

Čočkový salát s pečenou mrkví a petrželí

Video se připravuje ...
Autor: PL