5 novoročních jídel, která vám přinesou štěstí, zdraví a peníze

29. prosince 2023 • 00:15

Novoroční čočka je klasika, víte ale, na co je dobrý třeba vepřový rypáček, ovar a ječné kroupy? Každé jídlo v silvestrovském i novoročním jídelníčku má vlastní symboliku a většinou mělo přivolat štěstí, zdraví nebo peníze.

Vepřové hody

Oslavy příchodu nového roku jsou často spojeny s vepřovým masem. Pečené selátko symbolizuje šťastný konec podnikání. Vepřový rypáček pro štěstí anebo pro paní domu, aby byla i nadále svižná a pracovitá. Ovar s křenem pro pevné zdraví, další tučné pokrmy jako klobásy či uzené maso pro hojnost a prosperitu a bílá ovarová polévka s kroupami pro podporu vitality a sexuální aktivity.

K novoročnímu uzenému si nezapomeňte udělat čočku>>>

Video se připravuje ...
 

Ječné kroupy

Nový rok je skvělou příležitostí k servírování pokrmů našich předků, které už v dnešní době tak často nejíme. Kroupy mají sloužit jako prevence srdečně-cévních chorob a zažívacích obtíží. Navíc jsou to malé částečky a ty by stejně jako další obiloviny, luštěniny nebo zelenina nakrájená na malé kousky neměly na novoročním talíři chybět – čím více kousíčků bude na talíři, tím více budete mít v novém roce peněz. Zkuste třeba vynikající uzenou polévku s kroupami nebo rovnou zapečené krupoto jako hlavní chod.

Čočka s vejcem – ověřená klasika Čočka s vejcem – ověřená klasika • Autor: iStock

Čočka nejen na kyselo

Čočka svým tvarem připomíná peníze a symbolizuje hojnost, proto se zabydlela na novoročním talíři téměř všech českých rodin. Můžete z ní připravit nespočet skvělých pokrmů. Polévku z červené čočky si zamilujete, stejně jako tyto karbanátky z čočky a pohanky. Máte-li chuť na maso, potěší vás čočka s bylinkami a uzeným nebo čočka s klobáskami a pečenou zeleninou. Pro odlehčení jídelníčku zkuste třeba tento salát se sýrem, fazolkami a čočkou.

Jablka pro sílu a odvahu

Jablka se původně jedla na nový rok pro sílu, odvahu a zdraví. Pokud vám zbyla vánočka, můžete z ní připravit tuto výbornou žemlovku. V dnešní době jsou snadno dostupná i granátová jablka, jejichž zrnka údajně zajistí zdraví, plodnost a prosperitu. Krásně budou vypadat jako ozdoba dezertů i salátů.

Žemlovka s jablkem a hruškami Žemlovka s jablkem a hruškami • Autor: F.O.O.D.

Novoroční dort nesmí být kulatý

Novoroční koláče nebo dorty mají mnoho podob podle zemí, ve kterých se konzumují. Symbolika říká, že díky dortu se vyhneme bídě a hladu a měl by mít hranatý tvar, který symbolizuje bohatství a blahobyt. Pokud chcete dezert lépe sladit se zbytkem menu a zároveň zachovat i mnoho malých kousků pro více peněz v novém roce, připravte třeba rýžový nákyp s meruňkami nebo nadýchaný jahelník, pečený v hranaté formě nebo pekáčku.

Co by se jíst nemělo?

Všechno, co má peří, aby štěstí neuletělo. Stejně tak se nedoporučuje konzumace ryb nebo čehokoliv, co plave – štěstí by uplavalo. Anebo maso rychlých běžců (třeba zajíce), aby štěstí neuteklo.

Autor: red