Jak si vychutnat novoroční oběd po silvestrovské noci

1. ledna 2022 • 00:00

Dopřáli jste si o bujarém silvestrovském večeru o skleničku či dvě více, než jste měli? Pokud je vaše ráno příliš těžké a trápí vás mírná kocovina, inspirujte se našimi recepty, které vás opět postaví na nohy. Čekají na vás nejlepší vyprošťováky po alkoholu, které vám zaručeně pomohou. 

Přemýšlíte, jak si spravit žaludek po silvestrovské oslavě? Zapomeňte na ranní kávu. Po alkoholu jste dehydratovaní a kofein vše ještě zhorší. Dopřejte si detox v podobě zeleninového smoothie. Výtečně vám poslouží také silné masové vývary, se kterými doplníte tekutiny i ztracené minerály a vitaminy. Vynikající je např. slepičí, hovězí i vepřový. Vsadit můžete také na tradiční polévky, jako je česnečka či zelňačka.

Nejlepší jídla na kocovinu 

Babských rad a tipů na zvládnutí kocoviny existuje ale celá řada. Těžko soudit, zda zafungují i u vás a následky z bujaré noci rychle odezní. Za zkoušku ale nic nedáte. Mezi nejčastěji doporučované pokrmy patří ty, jež oplývají kyselou chutí. Vyzkoušet můžete např. utopence, nebo pokud nejste pověrčiví a nebojíte se jíst na Nový rok ryby, aby vám neuplavalo štěstí, také zavináče. Pomáhají údajně i mastná jídla. Vyzkoušejte např. slanou snídani v podobě míchaných vajíček s klobáskami a slaninou. Jako nápoj se skvěle hodí čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva.

Co si dát na novoroční oběd?  

Že už je vám lépe? Tak s chutí na tradiční novoroční oběd v podobě čočky nakyselo s uzeným masem. Čočka symbolizuje hojnost a její příprava patří k novoroční tradici. Svým strávníkům má do celého nového roku zajistit dostatek financí. Dopřát si ji můžete také např. v podobě karbanátků z čočky, pohanky a mrkve, polévky z červené čočky nebo salátu s halloumi a kadeřávkem. Výborná je též čočka s bylinkami, uzeným masem a volským okem či čočka s uzenou makrelou a grepem.

Pro sílu, odvahu a zdraví se zase na Nový rok jedla dříve jablka. Inu, proč tradice pokoušet. Dopřejte si jablka např. v úžasném moučníku. K odpolední kávě i čaji se skvěle hodí jablečný štrúdl, tradiční jablečný koláč, chlebík s jablky i vláčný jablečný povidlovník.

Autor: VDŠ