Novoroční čočka 3x jinak – na kyselo, exoticky i polévka
Kdo si dá na Nový rok čočku, toho se budou peníze držet. Ať už zkoušíte štěstí nebo jenom ctíte tradici, z našich nejoblíbenějších čočkových receptů si rozhodně vyberete.
Čočka na kyselo
Na Nový rok by to bez čočky na kyselo nešlo, je to zkrátka tradice. Základem je nechat čočku pořádně odmočit a nabobtnat. Ačkoliv se obvykle zahušťuje moukou nebo jíškou, klidně se bez zahušťování obejde úplně, stačí ji jenom dochutit citronovou kůrou, česnekem a římským kmínem. Pokud se ale rozhodnete čočku osvěžit citronovou kůrou, vynechte bobkový list.
A co k ní? Tradičně se čočka podává s uzeným nebo klobásou, vynikající je ale i čočka s vejcem, ať už natvrdo nebo s volským okem, dozdobená obalovanou cibulkou.
Překvapivě dobrý pár tvoří i čočka s hruškou, zkuste sami, jak skvěle tato netradiční kombinace, spolu s uzeným masem a kapkou citronu, chutná.
Že díky čočce v následujícím roce zbohatnete, je možná jenom pověra, že ale prospěje vašemu zdraví, je jisté. Čočka je totiž skvělý zdroj železa, pomáhá s hubnutím i proti mrtvici.
Čočku můžete podávat s volským okem a opečeným chlebem
Čočka exoticky
Klasická čočka vám nejede? Nevadí, čočka po orientálsku je skvělým kompromisem pro ty, kteří chtějí dodržet tradici a zároveň si pochutnat na něčem trochu nezvyklejším.
Sáhnout můžete i po červené čočce, třeba v pikantním indickém dhalu, který během chladných zimních dní přijde k chuti.
Čočka v polévce
Polévka z čočky na kyselo je stejně dobrá na Nový rok jako na další den, až nebudete vědět, co se zbytky. K čočce, kterou už máte zahuštěnou a ochucenou, jenom přidáte celer, mrkev a brambory a trochu koření a vynikající hustá polévka je na světě.
Vynikající je i krémová čočková polévka, sytá a jemná díky smetaně.
Do husté čočkové polévky můžete přidat uzené nebo ji nechat vegetariánskou