Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend ideálním dezertem do vedra

6. září 2024 • 05:22

Nepečené dezerty se hodí kdykoli, obzvlášť teď, když je stále horko a navíc ještě dozrává ovoce. Uděláte jimi radost malým i velkým. A samozřejmě hlavně sobě, protože jsou jednoduché na přípravu a nemusíte zapínat troubu.

Jaké recepty pro vás máme:

Nepečený malinový dort

Jogurtová šarlota

Limetkový cheesecake s pistáciemi

Výborný a jednoduchý dezert do vedra je i panna cotta>>>

Video se připravuje ...

Nepečený malinový dort

Co budete potřebovat:

  • 200 g ovesných sušenek
  • 40 g studeného másla + na vymazání formy
  • 6 plátků želatiny
  • 250 g malin (čerstvých nebo mražených)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 380 g zakysané smetany
  • 80 g moučkového cukru

Na dokončení:

  • ušlehanou smetanu
  • 2 hrsti malin
  • 1 hrst nasekaných pistácií

Nepečený malinový dort Nepečený malinový dort • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Dno rozevírací dortové formy vyložte pečicím papírem a zlehka vymažte máslem. Sušenky rozmixujte na drobky. Přidejte na kousky pokrájené studené máslo a umixujte drobenku. Pokud nemáte mixér, rozdrťte sušenky válečkem, přidejte nakrájené máslo a vše důkladně promněte prsty.  Drobenku nasypte do formy, rovnoměrně ji upěchujte prsty a ještě dnem skleničky a formu dejte do ledničky.

2. Plátky želatiny namočte asi na 10 minut do misky se studenou vodou. Do kastrůlku dejte maliny, přidejte 2–3 lžíce vody a přiveďte k varu. Krátce povařte, aby se plody rozpadly, a pak vše propasírujte přes síto, abyste se zbavili semínek. Šťávu vraťte do kastrůlku, už ji nevařte, ale udržujte ji teplou.

3. Želatinu vyždímejte, přidejte do teplé malinové šťávy a míchejte, dokud se nerozpustí. Směs přelijte do čisté mísy a nechte zchladnout.

4. Smetanu ušlehejte dotuha. Tvaroh, zakysanou smetanu a cukr dejte do větší mísy a krátce prošlehejte. Po částech zapracujte ušlehanou smetanu a pak postupně za stálého míchání přilijte malinovou šťávu s želatinou. Krém nalijte do připravené formy a uložte do druhého dne do ledničky.

5. Před podáváním nejprve dort ve formě obkružte tenkým ostrým nožem. Poté formu rozevřete a dort přeneste na podnos. Ozdobte ho ušlehanou šlehačkou, čerstvými malinami.

Jogurtová šarlota

Co budete potřebovat:

  • asi 20 cukrářských piškotů
  • 500 ml bílého řeckého jogurtu 5%
  • 500 ml smetany na šlehání
  • 80 g moučkového cukru
  • dřeň z 1 vanilkového lusku
  • 400 g malin a borůvek
  • olej na vymazání formy

Na dokončení:

  • ušlehanou smetanu
  • 1 hrst malin a borůvek
  •  lístky máty

Jogurtová šarlota Jogurtová šarlota • Autor: F.O.O.D.

Postup:

1. Plátky želatiny dejte do misky, zalijte je studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. Obdélníkovou formu lehce vytřete olejem a vyložte potravinářskou fólií. Podél delších stran formy vyskládejte na výšku cukrářské piškoty.

2. Do kastrůlku dejte polovinu jogurtu, zahřejte ho, ale nevařte. Želatinu dobře vyždímejte a přidejte do ohřátého jogurtu. Dobře promíchejte, aby se rozpustila. Přidejte zbytek jogurtu, promíchejte, přelijte do čisté větší mísy a nechte vychladnout.

3. Šlehačku ušlehejte spolu s cukrem a dření vyškrábanou z vanilkového lusku dotuha. Po částech ji stěrkou nebo lžící vmíchejte do vychladlého jogurtu s želatinou. Přidejte ovoce a zlehka promíchejte. Směs vlijte do formy, povrch uhlaďte, formu zakryjte fólií a uložte do ledničky na několik hodin, ideálně přes noc.

4. Před podáváním opatrně pilkovým nožem zarovnejte přečnívající piškoty – pokud jste tak neučinili už při jejich skládání do formy. Lehce uvolněte fólii, na formu přiložte servírovací podnos, překlopte, nechte šarlotu vyklouznout z formy a stáhněte fólii. Nakonec šarlotu ozdobte ušlehanou šlehačkou, ovocem a lístky máty.

Limetkový cheesecake s pistáciemi

Co budete potřebovat:

  • 180 g celozrnných ovesných sušenek
  • 125 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 plátků želatiny
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 100 g klasického nebo kokosového cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání (nebo sójové šlehačky)
  • šťávu a nastrouhanou kůru ze dvou limetek

Na dokončení:

  • 2 lžíce nesolených pistáciových oříšků (vyloupaných)
  • 1 limetku
  • lístky čestvé máty

Limetkový cheesecake s pistáciemi Limetkový cheesecake s pistáciemi • Autor: Dieta

Postup:

1. Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte paličkou. Do směsi přilijte rozehřáté máslo, přidejte vanilkový cukr a vypracujte kompaktní hmotu.

2. Dno rozevírací dortové formy vyložte papírem na pečení a upěchujte na něj prsty a pomocí dna skleničky připravenou hmotu.

3. Želatinu zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. V míse smíchejte tvaroh, mascarpone, cukr a nastrouhanou limetkovou kůru. Želatinu vyždímejte a opatrně zahřejte v kastrůlku na sporáku nebo v misce v mikrovlnné troubě, až se rozpustí (pozor, nesmí se vařit). Přidejte k ní limetkovou šťávu a vmíchejte asi dvě lžíce připraveného tvarohového krému. Pak tuto směs přidejte ke zbylé tvarohové hmotě a nakonec vmíchejte ušlehanou šlehačku.

4. Krém nalijte na sušenkový základ ve formě, formu zakryjte a dort nechte asi 3 hodiny ztuhnout v lednici.

5. Před podáváním nejprve dort ve formě obkružte tenkým ostrým nožem. Pak formu rozevřete a dort ozdobte plátky limetek, lístky máty a nadrcenými pistáciovými oříšky, které jsme předtím nasucho opražili.

TIP: Místo limetek můžete použít citrony nebo pomeranče. Do tvarohové směsi můžete také přimíchat 2 lžíce strouhaného kokosu.

S ovocem jsou skvělé i lívance. Zkuste pro změnu ty americké>>>

Autor: Anna Kopečková