V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný koláč, bublaninu, crumble, šneky nebo palačinky

30. května 2023 • 11:00

Drobenkové koláče patří hned po bábovkách mezi nejoblíbenější klasiku. Nejsou totiž moc pracné, a navíc se při jejich přípravě dá různě experimentovat. Například je přizpůsobit surovinám, které jsou právě k dispozici, nebo je připravit i bez těsta, jen z drobenky a ovoce. Vychutnejte si drobenku v kombinaci s křehkým, kynutým či piškotovým těstem, na palačinkách nebo ve sladkých pohárech. 

Klasická drobenka neboli žmolenka se připravuje z másla, cukru a polohrubé nebo hrubé mouky. Aby držela v pevných hrudkách, při pečení se neroztekla a byla hezky křupavá, je důležité dodržet správný poměr jednotlivých surovin. Zpravidla to bývají dva díly mouky, jeden díl tuku a jeden díl cukru. Toho může být i víc. 

Drobenkou se dá vylepšit i bublanina s ovocem >>>

Video se připravuje ...

 

Existuje spousta vychytávek, kterými se dá drobenka vylepšit, nebo způsobů, jak ji lze obměnit podle vlastních chutí a potřeb:

Ještě křupavější: Chcete-li mít drobenku krásně křupavou a hezky žlutou, přidejte do ní jeden žloutek. Přesně tak to dělávaly naše babičky.

Voňavější: Nejoblíbenějším kořením do drobenky je skořice. Ladí s jablky, hruškami, švestkami i třešněmi. Nebojte se experimentovat. Zkuste špetku mletého hřebíčku či badyánu, do drobenky můžete přidat i jemně nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru

Nemusí být jen z mouky: Můžete použít i nahrubo mleté ořechy, ovesné vločky nebo strouhaný kokos. Případně suroviny různě zkombinovat.

Když se nedrobí: Nejspíš se vám už někdy stalo, že drobenka moc nedrobí, spíš se lepí a při pečení se vám rozteče. Dejte ji po přípravě na hodinu do mrazáku, bude se vám pak na koláč drobit lépe. A nemusíte ji na koláč sypat rovnou, můžete ji přidat 10 minut před dopečením.

Drobivý koláč

Drobivý koláč Drobivý koláč • Autor: David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 40 minut

Potřebujete (na 1 menší plech):

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g arašídové mouky
  • 160 g másla
  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky
  • 120 g krupicového cukru

Na dohotovení:

  • 400 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • misku malin

Postup:

1. Do mísy nasypte obě mouky a cukr. Přidejte vejce, žloutky a na kousky nakrájené studené máslo. Prsty vytvořte drobivou směs.

2. Tvaroh prošlehejte s cukrem a vejcem.

š. Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete polovinu drobivé směsi. Na ni po lžících nanášejte tvaroh. Přidejte maliny a navrch nasypte druhou polovinu směsi. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.

Bublanina s lesním ovocem a drobenkou

Bublanina s lesním ovocem Bublanina s lesním ovocem • Autor: David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 30 minut

Potřebujete (na 1 formu):

  • 3 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 10 g hladké mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • misku lesního ovoce

Na drobenku:

  • 50 g špaldové mouky
  • 50 g másla
  • 50 g krupicového cukru

Postup:

1. Žloutky utřete s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Postupně do nich zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta opatrně zamíchejte tuhý sníh z bílků.

2. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Povrch poprašte moukou a poté přidejte ovoce. Posypáním moukou zabráníte tomu, aby se ovoce při pečení propadlo.

3. Navrch pak nasypte drobenku připravenou z másla, mouky a cukru. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.

Koláč s tvarohem a černým rybízem 

Koláč s tvarohem a černým rybízem Koláč s tvarohem a černým rybízem • Autor: David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 30 minut

Potřebujete (na 1 kulatý plech):

  • 4 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 50 ml oleje
  • 50 ml kefíru
  • 1 prášek do pečiva
  • misku černého rybízu
  • 1 měkký tvaroh
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vejce do tvarohu

Na drobenku:

  • 50 g mletých mandlí
  • 1 žloutek
  • 50 g krupicového cukru

Postup:

1. Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a kefír a ušlehejte hladké těsto. Nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem.

2. Tvaroh prošlehejte s moučkovým cukrem a vejcem. Po lžících ho přidávejte do těsta. Poté přidejte rybíz.

3. Nakonec koláč posypte drobenkou připravenou z mandlí, žloutku a cukru. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.

Borůvkové muffiny

Borůvkové muffiny Borůvkové muffiny • Autor: iStock

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 20 minut

Potřebujete (na 12 muffinů):

Na těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce

Na drobenku:

  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g másla

Postup:

1. V misce propracujte suroviny na drobenku tak, aby vznikla drobivá směs. Poté ji dejte do ledničky.

2. Do velké mísy vyklepněte vejce a spolu s cukrem je ušlehejte do pěny. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Do směsi přilijte olej, podmáslí a ušlehejte hladké těsto bez hrudek. Pokud je příliš husté, přidejte ještě trochu podmáslí.

3. Těsto nalijte do formiček na muffiny vymazaných máslem, mělo by dosahovat asi do dvou třetin jejich výšky. Poté vmáčkněte do těsta borůvky a vršky posypte drobenkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.

Skořicové šneky s drobenkou

Skořicové šneky Skořicové šneky • Autor: David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 40 minut

Potřebujete (na 1 kulatou formu):

  • 300 g polohrubé mouky
  • 125 ml mléka
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 50 g cukru
  • špetku soli
  • 1 lžíci mleté skořice
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 4 lžíce másla
  • 1 vejce na potření

Na drobenku:

  • 30 g hrubé mouky
  • 30 g mletých ořechů
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 žloutek
  • 50 g třtinového cukru

Postup:

1. Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Přidejte do něj lžičku cukru, mouky a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.

2. Mezitím do velké mísy prosejte mouku. Přidejte špetku soli, cukr, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte rozpuštěné vlažné máslo, žloutky a nakonec kvásek. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladký bochník těsta. Nechte ho v míse, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 45 minut.

3. Po vykynutí těsto vyválejte na plát do tvaru obdélníku. Potřete ho rozpuštěným máslem, posypte cukrem a skořicí. Z delší strany těsto zarolujte. Poté ho nakrájejte na plátky a vyskládejte je do máslem vymazané formy.

4. Když je forma plná, potřete šneky rozšlehaným vejcem. Nakonec posypte drobenkou připravenou z mouky, skořice, ořechů, žloutku a cukru. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 minut.

Crumble s malinami, jablky a mangem

Crumble s malinami, jablky a mangem Crumble s malinami, jablky a mangem • Autor: iStock

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 30 minut

Potřebujete (na 4 porce):

  • 1 mango (v létě ho můžete nahradit 2 broskvemi)
  • 250 g malin
  • 2 jablka
  • 1 lžíci medu
  • máslo na vymazání

Na drobenku:

  • 80 g mletých lískových oříšků
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci másla

Postup:

1. Jablka překrojte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na kousky. Oloupané mango nakrájejte na kostičky.

2. Zapékací mísu vymažte máslem. Přidejte nakrájené ovoce spolu s malinami a pokapejte medem.

3. Do misky nasypte mleté oříšky, mouku, vanilkové cukry, žloutek a studené máslo. Pomocí prstů vytvořte drobenku. Nasypejte ji rovnoměrně na ovoce a vložte do trouby předehřáté na 190 °C.

4. Ovoce pečte 25 až 30 minut. Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Palačinky s jablky a drobenkou

Palačinky s jablky Palačinky s jablky • Autor: David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 20 minut

Potřebujete (na 4 porce):

Na těsto:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • máslo na smažení

Na náplň:

  • 2 jablka
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml smetany
  • 1 vejce

Na drobenku:

  • 40 g hrubé mouky
  • 2 lžíce másla
  • 40 g třtinového cukru

Postup:

1. Do mísy nalijte mléko, přidejte vejce, cukr, sůl a mouku. Vše prošlehejte. Z těsta pak na másle usmažte 8 až 10 palačinek.

2. Tvaroh promíchejte s vanilkovým cukrem. Palačinky potřete tvarohem, přehněte na poloviny a pak na čtvrtiny. Vyskládejte je do máslem vymazaného pekáčku.

3. Jablka nakrájejte na malé kousky. V pánvi nechte rozpustit máslo a přidejte jablka. Opečte je a přisypte cukr smíchaný se skořicí. Nechte trochu zkaramelizovat a směs přidejte na palačinky.

4. Smetanu prošlehejte s vejcem a nalijte také na palačinky. Nakonec přidejte drobenku připravenou z másla, mouky a cukru. Palačinky dejte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 20 minut.

Pudinkové poháry s drobenkou

Pudinkové poháry Pudinkové poháry • Autor: David Háva

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 20 minut

Potřebujete (na 4 skleničky):

  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový pudink v prášku
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 300 g lesního ovoce
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr

Na drobenku:

  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžičku kakaa
  • 2 lžíce nahrubo mletých ořechů
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci medu

Postup:

1. Uvařte hustý pudink s cukrem. Nechte ho trochu vychladnout a pak do něho zašlehejte tvaroh.

2. Ovoce promíchejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou a krátce svařte.

3. Pudink rozdělte do skleniček nebo zapékacích misek. Přidejte ovoce a navrch dejte drobenku smíchanou z ovesných vloček, ořechů, žloutku, kakaa a medu. Takto připravené misky vyskládejte na plech, vložte do trouby předehřáté na180 °C a pečte 20 minut.

Posypte drobenkou i palačinky. Stačí je pak krátce zapéct v troubě>>>

Video se připravuje ...
Autor: Erika Pilátová, AK