Pěkně vypečený oběd: Brambory, klobásky, těstoviny i šťavnaté masové kuličky z jednoho pekáče

1. března 2023 • 16:00

Také máte občas pocit, že pořád vaříte to samé dokola? Inspirujte se našimi tradičními i originálními recepturami, jimiž pohostíte jak masožrouty, tak milovníky pestrých jídel plných zeleniny. Těšit se můžete na zapečené klobásky se zelným salátem i artyčoky v rajčatové omáčce. S námi si přijde na své zkrátka úplně každý. Takže, jak se říká, s chutí do toho, půl je hotovo!

Chcete připravit chutný, ale zároveň netradiční oběd či večeři, nebo jen hledáte inspiraci, čím nejsnáze uctít malé i velké strávníky? Pak jste na správné adrese. Mnoho receptů, které jsme pro vás vybrali, je možné snadno variovat dle vybraných chutí vašich gurmánů i sezónní nabídky surovin. Zejména do těstovinových jídel snadno upotřebíte opomenutou zeleninu, zbylou nedělní pečínku i skrojek sýra z lednice. Tím se tak jejich příprava mnohdy nese ve stylu vaření beze zbytku. Vyberte některý z námi zvolených receptů níže, nebo ještě lépe – vyzkoušejte je všechny jeden po druhém.

Začneme něčím pořádně vydatným >>>

Video se připravuje ...

Zapečené krupoto se sýrem a zimní zeleninou

Lahodný pokrm připravený z ječných krup v podobě krupota se sýrem a zimní zeleninou vás zasytí a zahřeje nejen v chladných sychravých dnech. Dobrota provoněná česnekem je připravená na bílém víně a těšit se v ní můžete kromě růžičkové a hlávkové kapusty také na sušená rajčata, spoustu sýra a bazalky. Tento výživný pokrm vám dodá mnoho potřebné energie.

Zapečené brambory

Zapečené brambory lze připravit na mnoho způsobů. Velmi jednoduchým pokrmem jsou např. brambory se sýrovou strouhankou. Plátky vařených brambor stačí jen vyskládat do pekáčku, zalít našlehanou vaječno-smetanovou směsí a na závěr bohatě posypat křupavou drobenkou z toastového chleba, másla, parmazánu a petrželky. Prosté a vynikající jídlo, kterým uctíte i vegetariány. Milovníky sýrů zase jistě potěšíte, když jim podle časopisu F.O.O.D. připravíte domácí tartiflette s tyrolským špekem. Kdo naopak nedá dopustit na českou kuchyni, ten si určitě pochutná na bramborách zapečených se škvarky a kysaným zelím. Výtečné jsou ale také brambory zapečené s mletým masem a žampiony, brambory s tvarohem nebo smetanové brambory s růžičkovou kapustou a slaninou.

Zapečené klobásky se zelným salátem

Šťavnaté grilovací klobásky zapečené v pivním těstíčku jsou skvělým obědem, který si s chutí dopřejete i po prohýřené noci. Když je totiž navíc doplníte salátkem z kysaného zelí, jistě vás postaví na nohy. Že vám doma zbyly po masopustním hodování jen jitrnice? Se zelným salátem si pochutnáte i na zapečených jitrnicích s chlebem.

Zapečené těstoviny

Těstoviny jsou všeobecně velmi oblíbené, ale ty z pekáčku s křupavými okraji a zlatavou kůrčičkou, to jsou teprve hody! Pokud tedy přemýšlíte, co připravit pro rodinu k večeři a druhý den do práce, zapečené těstoviny jsou jasná volba. Vsaďte na jistotu v podobě domácích flíčků se šunkou nebo vyzkoušejte špenátové těstoviny se sýrem a mletým masem, zapečené těstoviny s květákem a kapustou a bramborové těstoviny. Sladkou variantou, ze které se budou dělat boule za ušima i těm nejmlsnějším jazýčkům, jsou pak zapečené těstoviny s pudinkem. Ozdobené šlehačkovými pusinkami lahodí oku i chuti.  

Masové koule zapečené v rajčatech

Výborným pokrmem z jednoho pekáčku jsou masové koule zapečené v rajčatech. Servírovat je můžete jen s pečivem, ale pochutnáte si na nich i s brambory nebo těstovinami. Výtečnou bezmasou variantou jsou artyčoky zapečené v rajčatové omáčce. Pokud na tuto delikatesu středomořské kuchyně narazíte i ve vašem obchodě, neotálejte s nákupem a zpestřete si jídelníček pro nás trochu netradičním pokrmem.

Zapečené croissanty s kadeřávkem

Originálním pokrmem z křupavého pečiva jsou zapečené croissanty s žampiony a kadeřávkem. Zasypané notnou dávkou nastrouhaného čedaru jsou výborným obědem či večeří, kterou zvládnou hravě připravit i ti, kteří v kuchyni zatím nenasbírali moc zkušeností. Máte chuť spíše na něco sladkého? Zapečte nadýchané francouzské pečivo s krémovým sýrem a ovocem. Snadno tak zužitkujete i starší croissanty, které by jinak přišly nazmar.

Autor: red