Sladké moučníky ze zeleniny: Muffiny z cukety, čokoládový dort s řepou nebo bábovka s pastinákem

14. května 2019 • 00:00

Možná vám spojení zeleniny a sladkého moučníku přijde poněkud neobvyklé, vzpomeňte si ale třeba na čím dál oblíbenější mrkvový dort, který chutná dětem i dospělým. Proč tedy nevyzkoušet i další recepty. Zelenina těsto odlehčí a zvláční. Sáhněte po nasládlých či chuťově neutrálních druzích a pusťte se do pečení podle receptů z časopisu F.O.O.D.!

Přesvědčte se, že i ze zeleniny se dá připravit skvělý sladký dort, bábovka nebo muffiny, a vyzkoušejte tři recepty z květnového čísla časopisu F.O.O.D. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Čokoládový dort z červené řepy

Nejčastěji se červená řepa připravuje na slano nebo na kyselo, skvěle ale chutná i ve sladkém moučníku. Ať už ji máte rádi nebo ji nemůžete ani vidět, v kombinaci s čokoládou určitě stojí za vyzkoušení. Tyhle dvě suroviny k sobě totiž skvěle ladí. Vždyť dort z červené řepy má na svém repertoáru třeba i šéfkuchař Jamie Oliver. Pochutnat si na něm můžete v nejedné kavárně a objevuje se na i na menu lepších restaurací. Proč si však tenhle báječný dort nepřipravit doma? Není na tom nic složitého. Na čokoládový dort z červené řepy potřebujete jen uvařenou, rozmixovanou červenou řepu, máslo, kvalitní hořkou čokoládu, cukr, mouku, kakao, kypřicí prášek a špetku soli. Korpus máte upečený za 30 minut. Nakonec ho už jen potřete krémem z oslazeného mascarpone a můžete podávat.

Náš tip:
Důležité je, aby byla řepa při potěžkání těžká, jakmile začne vysychat, žádnou parádu v kuchyni nečekejte.

Bábovka z pastináku

Pastinák, stejně jako mrkev či dýně, může hrát při sladkém pečení takřka hlavní roli. Všestranně použitelná kořenová zelenina, kterou ale nelze nahrazovat podobně vypadající petrželí, má lahodnou, jemně nasládlou delikatesní chuť, kterou skvěle doplňuje výrazné koření, jako je skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor a kardamom. Stejně jako v bábovce z pastináku, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Zvlášť pokud nemáte rádi dusivé buchty. A to tahle rozhodně není. Kromě pyré z upečeného pastináku těstu totiž dodává úžasnou jemnost a vlhkost ještě zakysaná smetana.

Náš tip:
Čím menší kusy pastiňáku v obchodě vyberete, tím budou šťavnatější. Velké bývají dřevnaté. Při výběru k pastináku také přičichněte, pokud svěže voní, je čerstvý.

Cuketové muffiny

Cuketa patří asi k nejběžněji využívané zelenině při pečení moučníků. Má totiž jednu obrovskou výhodu. Vzhledem k neutrální chuti je velmi flexibilní, zkombinovat jí tak můžete v podstatě s čímkoliv. Ochotně přebírá chutě ostatních surovin a těsto díky vysokému obsahu vody zvláční. Nastrouhaná se přidává do těsta na koláče, bábovky a další pečené moučníky. Vy tentokrát můžete vyzkoušet třeba čokoládové cuketové muffiny s oříšky, které jsou rychlé. Hotové je budete mít za 40 minut. A na stole se po nich jen zapráší.

Náš tip:
Vybírejte vždy cukety svěží barvy, s tvrdou slupkou a beze skvrn či otlaků. Vezměte ji do rukou a opatrně zkuste pružnost. Když se cuketa ohne, není už nejčerstvější. Platí také, že čím mladší, tím lepší. V přerostlých kusech tvoří polovinu průměru měkká dužina se semínky.

Více receptů na sladké pečení se zeleninou a nejen na něj najdete v květnovém čísle časopisu F.O.O.D. >>>

Květnové číslo časopisu F.O.O.D. Květnové číslo časopisu F.O.O.D. • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.