Nejlepší recepty z F.O.O.D. pikniku: Naučte se meruňkové knedlíky, buddha bowl nebo kefírový koláč podle profíků

3. srpna 2020 • 00:00

První loňská zářijová neděle se nesla ve znamení jídla, kreativity, harmonie chutí a vůní. Chutnaly vám recepty, které se připravovaly na pódiu? Nechte se inspirovat kuchařskými profesionály a vyzkoušejte sladké i slané dobroty, které zvládnete připravit levou zadní.

Cuketové muffiny podle Dariny Křivánkové

Ideální bezlepková snídaně, kterou sbalíte do krabičky nebo dětem na výlet. Muffiny navíc můžete obměňovat podle chuti a příležitosti nebo do nich nenápadně „propašovat" zeleninu. Zachutnal vám recept Dariny Křivánkové, dříve filmové kritičky a nyní šéfredaktorky časopisu F.O.O.D., nebo se na vás na F.O.O.D. pikniku nedostalo? Pusťte se do těchto slaných muffinů doma!

Cuketové muffiny bez mouky od Dariny Křivánkové Cuketové muffiny bez mouky od Dariny Křivánkové • Autor: F.O.O.D.

Suroviny na 9 muffinů:

  • 50 g anglické slaniny
  • 180 g cukety
  • 70 g čedaru
  • 1 jarní cibulka
  • 4 vejce
  • 100 g vařené rýže

1. Slaninu pokrájejte na drobné kostičky, dejte na pánev a opečte ji dokřupava. Cuketu a sýr nastrouhejte nahrubo. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka.

2. V míse vidličkou rozšlehejte vejce a vmíchejte do nich všechny ostatní suroviny. Plech na muffiny vyložte vždy dvěma papírovými košíčky a naplňte směsí těsně pod okraj. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut.

Tuňákové tataki od Gianfranca Coizzy

Lektor kurzů v Gourmet Academy se narodil a vyrůstal na Sardinii, která se neomylně podepsala na jeho vášnivém vztahu k jídlu. Dnes vede kurzy italské kuchyně pro děti i dospělé a jeho recepty jsou naprosto dokonalé. Stejně jako tuňákové tataki, které připravoval na zářijovém F.O.O.D. pikniku.

Tuňákové tataki, které připravoval Gianfranco Coizza Tuňákové tataki, které připravoval Gianfranco Coizza • Autor: F.O.O.D.

Suroviny na 4 porce:

  • 480 g čerstvého tuňáka vcelku
  • 100 g salátu pak choi
  • 80 g manga
  • 40 g špenátových listů
  • 40 g čerstvého koriandru
  • 10 g wasabi
  • 100 g strouhanky
  • 80 g prosciutto crudo
  • 50 g extra panenského olivového oleje
  • 5 g chilli papriček
  • 8 kostek ledu
  • 10 g citronové šťávy
  • sůl a čerstvě mletý pepř

1. Nejprve připravte pyré. Mango nakrájené na kostky rozmixujte s trochou extra panenského olivového oleje, trochou citronové šťávy a polovinou množství ledu. Dejte stranou. Na druhé pyré rozmixujte špenátové listy s kapkou olivového oleje, wasabi, solí a zbylým ledem. 

2. Na troše olivového oleje orestujte pak choi, zakapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete podle chuti.

3. Rozmixujte prosciutto se strouhankou a obalte v něm celý kus tuňáka ze všech stran.

4. Rozpalte si pánev s olejem a tuňáka orestujte ze všech stran, aby krusta ze strouhanky a prosciutta byla opečená dozlatova. Rybu nechte smažit maximálně minutu, aby měla křupavý povrch, ale uvnitř zůstala syrová. 

5. Tuňáka krájejte na plátky a podávejte s listy pak choi a oběma pyré.

Buddha bowl  s halloumi sýrem foodblogerky Markéty Pavleje

Miska, ve které najdete od každého jídla trochu. To je tzv. „buddha bowl". Původ názvu tohoto populárního pokrmu přesně neznáme, ale existují dvě teorie. Podle té první připomíná tato „miska hojnosti" Buddhovo plné kulaté břicho. Ta druhá odkazuje na starou tradici, kdy mniši nosili malé dřevěné misky u pasu, do kterých dostávali malé porce jídla. Markéta Pavleje, jedna z nejlepších českých fotografek jídla, autorka blogu Kitchenette a lektorka kurzů v Gourmet Academy, jednu takovou misku připravila na F.O.O.D. pikniku. Markéta je máma tří dětí, a proto vaří skvělá jídla z nutričně hodnotných surovin, která jsou vždycky zatraceně dobrá.

Markétina buddha bowl září všemi barvami Markétina buddha bowl září všemi barvami • Autor: F.O.O.D.

Suroviny na 4 porce:

Na buddha bowl:

  • 250 g vařené quinoy
  • 250 g halloumi sýru
  • 3 mrkve, očištěné
  • 2 malé pevné cukety nebo bílá ředkev (libovolně můžete použít jinou pevnou zeleninu jako kedlubna, řepa)
  • 125 g směsi listové zeleniny, špenátu a rukoly

Na hummus:

  • 250 g uvařené cizrny (125 g suché, nebo kupte konzervovanou bez éček)
  • 1–2 stroužky česneku
  • 80–100 ml sezamové pasty tahini
  • 2–3 lžíce extra panenského olivového oleje nebo více na naředění
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 3 lžíce vody nebo více na naředění
  • šťáva z citronu podle chuti
  • mořská sůl

Mátovo-koriandrový dresing:

  • 25 g čerstvého koriandru, jenom lístky
  • 25 g čerstvé máty, jenom lístky
  • 90 g medu
  • šťáva ze 2 citronů
  • 1 lžíce himalájské soli
  • 150 g extra panenského olivového oleje

K podávání:

  • čerstvý koriandr, lístky čerstvé máty nebo petržele
  • restované oříšky nebo semínka dle vaší volby

1. Nejprve si připravte cizrnový hummus. Dejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte do hladkého krému. Záleží na šikovnosti a výkonu vašeho přístroje, možná budete muset směs naředit více vodou. Hotový hummus dejte stranou.

2. Pomocí spiralizéru nebo mandolíny nastrouhejte mrkev, cuketu, případně další pevnou zeleninu podle vaší volby.

3. Do širšího polévkového talíře nebo misky sestavte připravené ingredience. Tedy na každou porci dejte trochu vařené quinoy, strouhané zeleniny, čerstvé listové zeleniny a čtvrtinu hummusu.

4. Až bude toto všechno připravené, orestujte sýr halloumi na střední výkon z obou stran na pánvi dozlatova. Sýr rozdělte rovnoměrně do všech připravených misek.

5. Všechny ingredience na dresing dejte do mixéru a několika pulzy promixujte tak, aby bylinky zůstaly stále ještě na malé kousky. Dresingem bohatě zakapejte připravené buddha bowls a zasypte restovanými semínky a oříšky podle chuti.

Meruňkový knedlíček s čokoládou podle Lukáše Čížka

Ovocné knedlíky jsou tak trochu dětské jídlo, s kterým si každý neseme do dospělosti jen ty nejlepší vzpomínky. Na babičku v zástěře, na vůni čerstvě posekané trávy na chalupě, bzučící včely kolem oken, horké odpoledne a voňavé meruňky. Lukáš Čížek vede v Gourmet Academy kurzy vaření pro děti a jedním z receptů, které se mohou vaše ratolesti naučit, jsou právě tyto meruňkové knedlíčky. První zářijovou neděli je mohli ochutnat návštěvníci F.O.O.D. pikniku, nyní je můžete ochutnat i vy doma.

Ovocné knedlíky jsou tak trochu dětské jídlo, s kterým si každý neseme do dospělosti jen ty nejlepší vzpomínky Ovocné knedlíky jsou tak trochu dětské jídlo, s kterým si každý neseme do dospělosti jen ty nejlepší vzpomínky • Autor: F.O.O.D.

Suroviny na 4 porce:

  • 50 g cukru
  • 25 g cukr moučka se skořicí
  • 150 g meruněk
  • 1 ks vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 60 g másla
  • 180 g měkkého tvarohu

K podávání:

  • moučkový cukr
  • měkký tvaroh
  • nastrouhaná čokoláda
  • rozpuštěné máslo

1. Cukr utřete s máslem, přidejte měkký tvaroh, vejce a mouku. Ze všech ingrediencí vypracujte těsto. Na pomoučeném vále ho rozválejte na plát o výšce přibližně 1 cm, rozkrájejte na čtverce. 

2. Doprostřed každého čtverce položte meruňku, zabalte a tvarujte knedlíčky. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte asi 8 minut.

3. Podáváme s cukrem, tvarohem, strouhanou čokoládou, přelité máslem.

Kefírový koláč s mákem a švestkami Karolíny Fourové

Těsto kypřené perlivým zakysaným nápojem, šťavnaté švestky, mák a křupavá drobenka. To je dokonale vláčný koláč připravený Karolínou Fourovou, inženýrkou výživy a kvality potravin, autorkou blogu Nejez blbě a editorkou webu Recepty.cz. Díky svému vzdělání ví Karolína přesně, co se stane uvnitř těsta, když se "něco" smíchá s "něčím", jak udělat pokrmy lepší a co naopak v kuchyni raději nezkoušet. Pečení je zkrátka chemie a vy si můžete malý chemický pokus s nadýchaným výsledkem vyzkoušet i doma.

Karolínin koláč s mákem, švestkami a drobenkou Karolínin koláč s mákem, švestkami a drobenkou • Autor: F.O.O.D.

Suroviny na 1 koláč (15 porcí):

  • 2 velká vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 65 g rozpuštěného másla
  • 250 ml kefíru
  • semínka ze 2/3 vanilkového lusku (nemusí být)
  • 210 g polohrubé mouky + na vysypání plechu
  • 65 g ovesné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 lžíce celého máku
  • 500 g švestek

Na drobenku:

  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce studeného másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • semínka ze zbylé 1/3 vanilkového lusku 

1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Mezitím si připravíme drobenku. Smícháme v misce ovesné vločky, polohrubou mouku, cukr, sůl a vanilku. Přidáme kousky studeného másla a vypracujeme drobenku. Odložíme stranou.

2. V míse prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem vejce s cukrem a rozpuštěným zchladlým máslem, přidáme kefír, případně i vanilku.

3. Postupně přisypeme směs polohrubé a ovesné mouky s práškem do pečiva a mákem a zašleháváme jen tak, jak je nutné, aby se směs propojila do hladkého těsta.

Pokud milujete dobré jídlo a chcete se potkat s přáteli a posedět venku ještě před začátkem podzimu, přijďte letos v neděli 30. 8. 2021 na F.O.O.D. piknik na Ladronce a dejte si tu schůzku s někým, s kým jste se dlouho neviděli. Vstup je tradičně zdarma a na místě si, tak jako je zvykem, budete moci koupit piknikové koše, dát si něco dobrého u stánků farmářů a kulinářů, rozložit piknikovou deku a užívat si den.

F.O.O.D. piknik F.O.O.D. piknik • Autor: F.O.O.D. piknik
Autor: Redakce, F.O.O.D.