Slaný koláč k obědu i na party: Recepty na originální quiche, které si zamilujete

4. dubna 2019 • 00:00

Jedno těsto, tisíce variant – sezóna slaných koláčů nikdy nekončí! Quiche vždy mizí ze stolu jako první na brunchích a večírcích a se salátem nebo polévkou zase přijdou k chuti i k obědu. Naučte se tajemství perfektního quiche, který bude mít úspěch, a vyberte si svůj nový nejoblíbenější recept.

Výhodou quiche je i to, že dobře snáší mražení. Zbyde-li vám kousek třeba po večírku, schovejte ho na horší časy do mrazáku, chuť se neztratí. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Quiche s lososem a rajčátky

Losos, špenát, sýr, cherry rajčátka a bazalka. To je kombinace, která nemůže zklamat. S tímhle receptem na quiche s lososem zvládnete náplň i těsto od základu a jednoduše. Pokud nemáte zrovna po ruce čerstvého lososa, klidně použijte klasického uzeného nebo uzeného teplým kouřem.

Cibulový koláč s olivami

Tenhle slaný koláč je důkazem, že náplň nemusíte překombinovat, aby byl výsledek fantastický. Quiche s cibulí a olivami si vystačí v základu s osmahnutou cibulkou zjemněnou smetanou a sýrem a provoněnou černými olivami. Zkrátka jednoduchý a klasický recept, kterému nic nechybí.

Quiche s pórkem i jarními cibulkami

Další jednoduchý recept, který si vás snadno získá: quiche s pečenými pórky. Ty můžete místo octem zakápnout i bílým vínem. Křupavé máslové pórky budou s modrým sýrem chutnat fantasticky a největší výhodou tohoto koláče je rychlá příprava. Základem je totiž listové těsto, které můžete použít koupené. V případě quiche s jarními cibulkami nezůstanete jen u ochutnání. Smetanovo-sýrové náplni osvěžené mladou cibulkou zkrátka není co vytknout. Máte-li rádi slané koláče s výraznějším chuťovým akcentem, můžete přidat i na kostičky pokrájenou orestovanou slaninu.

Mini quiche s hruškami a kozím sýrem

Slaný koláč samozřejmě nemusíte dělat jenom v klasické vroubkované formě, originální a vynikající jsou třeba i mini quiche pečené ve formičkách na tartaletky nebo muffiny. A tyhle jsou navíc třeskutě originální. Sladká chuť hrušek se skvěle hodí k výraznému kozímu sýru a vlašským ořechům v těstě, houževnatý křupavý kadeřávek je hit letošního jara. Vyzkoušejte mini quiche s hruškami a kozím sýrem z kuchyně časopisu F.O.O.D.

Chřestový koláč s parmazánem

Navzdory tomu, že chřest odborníci opěvují jako elixír zdraví, v našich kuchyních se stále objevuje spíše výjimečně. Opravdoví gastronomičtí fajnšmekři by ale měli chřestový quiche rozhodně vyzkoušet. A jak si chřest v kuchyni podmanit? Vaří se v osolené vodě bez pokličky tak akorát na skus, aby byl měkký, ale zároveň lehce křupavý, bílý o pár minut déle než zelený nebo fialový. Po uvaření ho nezapomeňte zchladit v misce s ledovou vodou, aby se zastavil proces varu uvnitř a chřest neztratil chuť a barvu.

Sýrový koláč s pečeným česnekem

Fandíte-li výrazným sýrům, sýrový quiche s pečeným česnekem a kadeřávkem je to pravé místo, kde se můžete vyřádit. Potřete syrový korpus rozmačkaným pečeným česnekem a ve smetanové náplni zkombinujte ementál, gorgonzolu i francouzský sýr brie. Koláč už pak, kromě hrstky piniových oříšků, nepotřebuje žádné chutě navíc.

Quiche se slaninou a šalotkami

Milujete chuť zkaramelizované cibule? Pak právě pro vás je recept na quiche s šalotkami a křupavou slaninou jako stvořený. Vyzkoušejte tuhle skvělou kombinaci chutí, kterým sekundují jemný smetanový základ a aromatická gorgonzola. Budete nadšeni. Místo slaniny můžete vyzkoušet i o něco "exotičtější" varianty, jako jsou třeba španělské šunky jamón nebo italská pancetta.

Rajčatový koláč s cheddarem i květákovým těstem

Se sýrovým základem chutnají fantasticky sladká cherry rajčata. Pokud ve vaječné směsi nahradíte část smetany netučným sýrem ricotta, ušetříte navíc i část kalorií. Vyzkoušejte quiche s cheddarem a rajčaty podle časopisu F.O.O.D. a podávejte ho například na zahradní party s kamarádkami s lehkým polníčkovým salátem. Zajít ale můžete ještě o kousek dál a připravit základní těsto bez mouky. Neocení ho jen kamarádky dietářky, ale i návštěva s alergií na lepek, bílkovinu pšeničné mouky. Jak na to se dozvíte v receptu na květákový quiche s parmazánem a San Marzano rajčaty.

Těsto na quiche, které se nepromáčí

Tajemstvím dokonalého těsta na domácí quiche je studené máslo. Vyndejte ho proto přímo z lednice a těsto zadělávejte rychle, než začne máslo tát pod rukama. Pak ho dejte opět zchladit, aby se vám dobře válelo a přenášelo do formy. Abyste měli jistotu, že se těsto při pečení nerozmočí, ale zůstane krásně křupavé, raději ho předtím, než do něj nalijete připravenou náplň, předpečte. Bude stačit 10 minut. Pokud ale nemáte času nazbyt, posypte syrové těsto před plněním trochou strouhaného sýra. Vrstva rozteklého sýra částečně pomůže spodek quiche ochránit před rozmočením.

Také náplň si zaslouží pozornost. Pokud používáte zeleninu, která přirozeně nasává větší množství vody, jako je třeba špenát, vyplatí se ho po spaření horkou vodou párkrát stlačit, a zbavit se tak co nejvíc tekutiny. Budete-li plnit slaný koláč masem, mělo by do náplně přijít už tepelně upravené. Chuť šunky a slaniny díky orestování lépe vynikne a u jiných druhů masa máte zase jistotu, že nenarazíte na syrový kousek.

Na krájení nepospíchejte!

Důležité je i umět quiche z trouby vytáhnout včas. Těsto má být zlaté a křupavé, zároveň by ale koláč neměl ztratit svojí vláčnost a typickou pružnost ve středu. Hotový quiche nezapomeňte nechat vychladnout. Než se do něj pustíte, dopřejte mu alespoň půl hodiny. Bude tak lépe držet pohromadě nejen korpus, ale i náplň.

Pokud vás recepty z časopisu F.O.O.D. zaujaly, můžete si koupit aktuální číslo v tištěné nebo elektronické verzi ZDE >>>

Autor: Redakce, F.O.O.D.