Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte tatínkovi pivní dort!

17. června 2023 • 00:00

Tenhle dort je už tak trochu legenda. Tmavé vláčné těsto po upečení připomíná černé pivo a bílý našlehaný krém vypadá jako poctivá vrstva pivní pěny. Navíc v sobě spojuje to, co většina tatínků miluje – dobré pivo a těsto s chutí čokolády. A aby toho nebylo málo, vymyslela ho sexy kuchařka Nigella Lawson. Upečte ho tatínkovi třeba ke Dni otců, který se slaví v mnoha zemích vždy třetí červnovou neděli.

Tahle sexy dáma z Británie jídlu opravdu rozumí. Je oceňovanou autorkou řady kuchařských knih, které se prodávají po celém světě, a moderátorkou televizních pořadů o vaření okořeněných špetkou erotiky. Nigella je totiž pěkně sexy, takže po ní šílí nejen ženy, kterým se ale líbí hlavně to, že Nigella nedělá z vaření a pečení žádnou vědu a ukazuje, že skvělá jídla se dají udělat i z běžně dostupných surovin a bez speciálního kuchyňského vybavení. Muži kromě jejího kuchařského umění hltají hlavně její bujný výstřih a bez povšimnutí pánského publika nezůstalo ani její svůdné olizování prstů při vaření.

Nejen tatínka by mohl potěšit i domácí krtkův dort >>>

Video se připravuje ...

Vyzkoušejte Nigellin recept na dort, kterému jedno malé pivo dodává překvapivě skvělou chuť. Úspěch je předem zaručen!

Pivní dort podle Nigelly Lawson

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g másla
  • 250 ml černého piva
  • 75 g kakaa
  • 400 g krupicového cukru (stačí i 300 g)
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 275 g hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžičky jedlé sody

Na krém:

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem a dno vyložte kruhem vystřiženým z papíru na pečení.

2. V kastrůlku rozehřejte nakrájené máslo, přilijte pivo a promíchejte. V misce prošlehejte zakysanou smetanu, vejce a vanilkový extrakt.

3. Máslo s pivem přelijte do větší mísy, která vydrží i vyšší teploty, prosejte k tomu všechno kakao, přidejte cukr a promíchejte metličkou. Pak přidejte vaječnou směs, do mísy prosejte mouku se sodou a opět promíchejte metličkou.

4. Těsto nalijte do připravené formy, dejte do předehřáté trouby a pečte 45–60 minut. Po 45 minutách začněte kontrolovat špejlí zapíchnutou do středu těsta, zda už není upečené, aby se dort nezačal připalovat.

5. Upečený dort vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout na mřížce. Mezitím si připravte krém. Sýr v míse rozmíchejte dohladka. Přidejte prosátý moučkový cukr a škrob a prošlehejte. Nakonec přilijte smetanu a šlehejte, dokud nebude krém hezky nadýchaný.

6. Vychladlý korpus opatrně vyklopte z formy, na vršek naneste krém a pomocí stěrky nebo nože ho hezky rozprostřete a načechrejte, aby připomínal pivní pěnu.

TIP: Místo jednoho velkého dortu můžete tatínkovi upéct muffiny, které budou připomínat malá piva. Doba pečení pak bude přibližně 25 minut.

Z těsta můžete upéct dva menší korpusy, spojit je krémem a ozdobit malinami Z těsta můžete upéct dva menší korpusy, spojit je krémem a ozdobit malinami • Autor: iStock

Čokoládový dort nezklame

Pokud nemáte odvahu přidávat do sladkého dortu pivo, je spousta dalších receptů, ze kterých můžete vybírat. Zkuste třeba čokoládový dort podle italského receptu, oblíbený dort Míša, který je dokonalou kombinací kakaového korpusu, jemného tvarohového krému a čokoládové polevy, jemný čokoládový cheesecake nebo se nechte inspirovat naší galerií těch nejhezčích čokoládových dortů.

Když tatínek není na sladké

Ano, i pár takových se najde. Jestli má rád alespoň pivo, není co řešit. Skvělých receptů s pivem je naštěstí také spousta a mohou posloužit jako návod na skvělý jedlý dárek.Tatínka by mohl potěšit třeba pekáček s upečenými buřty na pivě, sklenička s dobrou pivní pomazánkou nebo ošatka plná čerstvě upečených pivních rohlíků podle receptu Ládi Hrušky

Video se připravuje ...

Autor: AK