Recepty z rajčat dodají létu šmrnc. Objevte pokrmy s vůní Středomoří

1. srpna 2019 • 00:00

Rajčata jsou akorát v té nejlepší formě – jsou červenější než kdy jindy, krásně voní a také báječně chutnají. Ať už vám rostou na zahrádce nebo je pořídíte v obchodě, provoní vám kuchyň létem. Už víte, jaké recepty z nich připravit, aby dodaly ten správný šmrnc vašemu menu?

 

Rajská jablíčka jsou asi nejoblíbenější zeleninou vůbec. Ať už sáhnete po cherry rajčátkách nebo větších odrůdách, neuděláte chybu. Konkrétní recepty a postupy zobrazíte kliknutím na název vybraného pokrmu.

Rajčatová omáčka, základ italské kuchyně

Italská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších. Je rychlá, jednoduchá a hlavně neuvěřitelně chutná. Rajčata a z nich připravená základní rajčatová omáčka na těstoviny jsou jejím základním stavebním kamenem. Omáčku využijete jak na tradiční italské lasagneskvělé boloňské špagety, tak i třeba na boloňskou pizzu. Základem rajčatové omáčky na pizzu jsou nejenom čerstvá rajčata, ale i koření – do omáčky přidejte sušený nebo čerstvý česnek, bazalku nebo chilli pro štiplavější chuť. Skvěle chutná i skořice, která jí dodá lehce podzimní nádech.

Rajčatová polévka z Itálie i Španělska

Co říkáte na velký hrnec lahodné rajčatové polévky? Polévka z rajčat potěší nejenom před jídlem, spolu s kouskem pečiva dobře poslouží i jako rychlé a lehké hlavní jídlo. Do polévky hned na začátku osmažte také červenou cibuli, která zvýrazní její chuť. Rajčatový protlak je součástí další oblíbené středomořské pochoutky, tentokrát ze slunného Španělska. Připomeňte si horké pláže Pyrenejského poloostrova s minestrone polévkou nebo originální minestrone s kadeřávkem a kukuřicí.

Dalších 7 skvělých receptů na pokrmy z rajčat najdete zde.

Rajská omáčka: recept jako od babičky

Rajská omáčka je snad tím nejtypičtějším pokrmem pro českou kuchyni. Ať už s kolínky nebo houskovým knedlíkem, její chuť tvoří právě rajčata a rajčatový protlak a špetka skořice. Vykoušejte náš recept, podle kterého se vám rajská zaručeně povede! Rajskou omáčkou perfektně doplní i oblíbené plněné papriky s mletým masem.

Salát caprese: klasika i zapečený

Rajčata s mozzarellou je velmi oblíbený pokrm pro jednoduchou přípravu a vyvážené chutě. Dokonalý na párty, jako lehká večeře nebo letní osvěžení uprostřed dne. Chutnou a jednoduchou obměnou salátu caprese je vložit ho do trouby! Zapečená rajčata s mozzarellou chutnají možná ještě lépe než studená předloha. Rajčata i mozzarellu nakrájejte na plátky, naskládejte na plech a posypte kořením. Zapečená rajčata ozdobte lístky bazalky a podávejte s opečenou bagetou.

Rajčatový salát dvakrát jinak

Klasický rajčatový salát s cibulí a octovou zálivkou, jaký znáte z letních prázdnin u babičky, oceníte jako zdravou zeleninovou přílohu k nedělnímu obědu. Aby měl salát tu správnou chuť, vybírejte vždy čerstvá a šťavnatá rajčata. Z českých rajčat bude chutnat dvojnásob.

Za teplou variantu salátu s rajčaty můžeme považovat ratatouille. Jedná se o francouzský recept z Provence na restovanou zeleninu, který obsahuje spoustu rajčat, lilku, cukety a samozřejmě Provensálské bylinky. Podávejte ho s trhanou mozzarellou jako předkrm nebo přílohu k masu a strávníci vám utrhnou obě ruce.

Slaný koláč s rajčaty

Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou se také řadí mezi velmi vděčná pohoštění. Část mozzarelly můžete nahradit jiným typem sýra, třeba výraznou gorgonzolou. Koláč pak bude mít pikantnější a výraznější chuť. Výhodou slaných koláčů je, že nasytí větší počet lidí a navíc je můžete podávat teplé i studené.

Recept na domácí kečup

Vybrat kvalitní kečup je občas složitější, než se zdá. Pokud nerozumíte správnému složení nebo nečtete obaly, mohlo by vás nemile překvapit velké množství cukru nebo jablečné pyré místo části rajčatového podílu. Zkuste si proto vyrobit svůj vlastní! Domácí kečup je vhodný i pro ty nejmenší. Pokud přeci jen kečup raději koupíte, dejte pozor na název na obalu, označení "kečup" smí nést pouze výrobek, při jehož výrobě bylo na 100 g produktu použito 135–210 g rajčat.

Další recepty z rajčat najdete v aktuální vyvýšené příloze Blesku pro ženy. Koupit si ji můžete v elektronické i tištěné podobě ZDE >>>

Příloha Blesku pro ženy s recepty z rajčat a bylinek Příloha Blesku pro ženy s recepty z rajčat a bylinek • Autor: Blesk pro ženy

Autor: Redakce