Velikonoční dort je krásný způsob, jak oslavit příchod jara a zpříjemnit si sváteční chvíle s rodinou. Měl by být svěží, lehký a zároveň slavnostní. Vyzkoušejte naše recepty a inspirujte se v galerii plné nápadů, jak velikonoční dort ozdobit.
Pro jarní dort se ideálně hodí světlý piškot, do kterého můžete přidat trochu citronové šťávy a kůry nebo vanilku. Citron dodá svěžest, která se k jaru skvěle hodí. Důležité je, aby byl korpus dostatečně vláčný, ale zároveň držel tvar při prokrojení a plnění. Je dobré ho upéct den předem, aby se mohl trochu rozležet a nedrobil se.
Upečte si piškotový korpus podle videa:
Video se připravuje ...
Jaký krém použít?
Na jaře jsou nejlepší volbou lehké krémy. Skvěle funguje kombinace mascarpone a šlehačky nebo jemný tvarohový krém, který se používá například do dortu Míša. Místo tvarohu či mascarpone se dá použít i lučina nebo podobný sýr. Pro dochucení můžete přidat vanilku nebo opět trochu citronové šťávy či kůry, případně pár kapek pomerančového likéru. Krém by měl být pevnější, aby se s ním dort dobře plnil i zdobil. O to se postará místo másla dobře našlehaná šlehačka.
Čím dort ozdobit?
Nebojte se být při zdobení kreativní, využijte barvy, kterých je jaro plné. Možností, čím se dá dort ozdobit, je plno:
čerstvé květy: Použijte samozřejmě jen ty, které jsou jedlé, například sedmikrásky, fialky nebo macešky.
čerstvé bylinky: Krásně vypadá máta, využít můžete i rozmarýn nebo třeba bazalku.
sladké figurky: Z marcipánu si můžete vymodelovat malé zajíčky, mrkvičky, kuřátka nebo si kupte ořechy obalené v barevné čokoládě, které připomínají velikonoční vajíčka.
barevné posypy: Krásně vypadají barevné cukrové kuličky, použít se dá i strouhaný kokos obarvený práškovou jedlou barvou nazeleno, který připomíná jarní trávu.
Upéct si na Velikonoce můžete i dort s korpusem vylepšeným zeleninou (například mrkví, řepou nebo špenátem), díky které je pak o kapku zdravější a někdy i barevnější.
Co třeba oblíbený mrkvový dort?
Video se připravuje ...
Pokud byste chtěli mít mrkvový dort ještě zdravější, vyzkoušejte recept lektorky zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamily Metzové, autorky webu Varilamysicka.cz:
Zdravější mrkvový dort
Co budete potřebovat (na formu o průměru 24 cm):
350 g mrkve
240 g polohrubé mouky (můžete zkombinovat se špaldovou, čirokovou)
100 g najemno namletých nebo posekaných vlašských ořechů
200 g sypkého sladidla (např. kokosový cukr a erythritol)
4 vejce
150 ml rostlinného oleje
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 lžičku mleté skořice
meruňkovou marmeládu na slepení
Na krém:
2 kelímky mascarpone (500 g)
1 kelímek hustější zakysané smetany (200 g)
1 lžíci změklého másla (asi 50 g)
javorový sirup podle chuti
Zdravější mrkvový dort
• Autor:
Labeta
Postup:
1. Očištěnou mrkev nastrouhejte na jemném struhadle. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, poté přidejte olej a promíchejte. Do vzniklé směsi postupně zapracujte mouku, mleté nebo nasekané ořechy, prášek do pečiva, skořici a nakonec nastrouhanou mrkev. Těsto vlijte do vymazané a vysypané kulaté dortové formy a pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 45 minut. Pak zkontrolujte pomocí špejle, zda je korpus uprostřed upečený. Pokud ano, nechte ho dobře vychladnout.
2. Mascarpone důkladně prošlehejte metličkou se lžící změklého másla a pak vmíchejte zakysanou smetanu.
3. Vychladlý korpus vodorovně rozkrojte na tři pláty. Spodní dva potřete meruňkovým džemem a polovinou krému, pláty opět spojte k sobě a celý dort potřete zbytkem krému.
4. Nakonec dort podle chuti ozdobte. Na Velikonoce se hodí marcipánové mrkvičky (ty přidejte na dort až těsně před podáváním, aby je krém nerozmočil) nebo veselá čokoládová vajíčka. Moučník nechte odležet na chladném místě, aby se lépe propojily chutě a získal vláčnost. Nejlépe chutná následující den.
TIP: Kdyby se vám nechtělo tvořit dort a krájet korpus, vytvořte jednoduše mrkvový velikonoční moučník. Těsto vlijte do jedné vrstvy na menší plech a po upečení a vychladnutí ho potřete krémem a ozdobte.
Velmi osvěžující a chutný je i cheesecake, který se dá udělat v pečené i nepečené verzi. Máte-li rádi cheesecake pečený, zkuste tento recept. Nepečenou verzi si můžete připravit podle tohoto receptu:
Velikonoční citronový cheesecake
Co budete potřebovat (na formu o průměru 17 cm):
100 g máslových sušenek (ideálně celozrnných)
1 lžíci mandlové mouky
60 g změklého másla
200 ml smetany ke šlehání (31%)
špetku soli
250 g mascarpone
100 g třtinového moučkového cukru
1/2 lžičky semínek z vanilkového lusku
1 lžíci citronové šťávy
1 lžíci strouhané citronové kůry
Na ozdobení:
kůru a plátky citronu
čerstvou mátu
mandle Limoncello a Blueberry (prodává Zdraveorechy.cz) nebo barevná čokoládová vajíčka
Velikonoční citronový cheesecake
• Autor:
Alika
Postup:
1. Formu vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. Sušenky nahrubo namelte a rukama promíchejte se změklým máslem, až vznikne drobenka. Hmotu dejte do formy vyložené papírem na pečení a upěchujte ji rukou a pak dnem skleničky na dno formy a trošku do stran. Formu dejte na 8 minut do trouby vyhřáté na 180 °C a pak ji nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.
2. Mezitím vyšlehejte smetanu se špetkou soli. V míse promíchejte mascarpone s vanilkou, citronovou šťávou a kůrou. Pomocí stěrky opatrně vmíchejte šlehačku. Krém rozetřete na vychladlý korpus, rovnoměrně uhlaďte a nechte v ledničce 2 hodiny chladit.
3. Hotový cheesecake ozdobte kůrou z citronu, plátky citronu, čerstvou mátou a mandlemi nebo čokoládovými vajíčky.