Krásně nazdobené velikonoční cukroví: Nechte se inspirovat v naší galerii

26. března 2023 • 18:00

Velikonoční cukroví je krásná dekorace i originální sladkost, kterou můžete obdarovat koledníky. Vytvořte si vlastní jedlé kraslice, zajíčky nebo kuřátka, při jejichž zdobení se můžete kreativně vyřádit.

Cukroví na Velikonoce, které jsou letos od 7. do 10. dubna, můžete upéct z klasického lineckého těsta nebo z kteréhokoli jiného křehkého těsta, které máte rádi. Možná dáte přednost máslovým sušenkám nebo zdravějšímu cukroví ze špaldové mouky.

Linecké těsto se připravuje stejně na Velikonoce i Vánoce. Připomeňte si recept ve videu >>>

Video se připravuje ...

Výborné budou i klasické perníčky, případně zkuste recept na perníčky, které jsou měkké hned po upečení, nebo recept na perníčky bez vážení.

Z těsta vykrajujte velikonoční tvary, jako jsou vajíčka, zajíčci, slepičky, kytičky. Po upečení a vychladnutí je můžete ještě po dvou slepit zavařeninou podle vlastní chuti, čokoládovou pomazánkou, krásně vypadá i barevný máslový krém, v tom případě je pak ale vhodné cukroví uchovávat v chladu.

Čím zdobit?

Na zdobení je ideální klasická bílková poleva.

Potřebujete na ni:

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžičku citronové šťávy

Moučkový cukr prosejte do mísy, nejlépe několikrát. Přidejte bílek a citronovou šťávu a vše třete vařečkou nejméně 15 minut, dokud není poleva bílá, hustá a lesklá.

Tipy a triky na zdobení

  • Určitě nemusíte být Picasso, abyste vytvořili mistrovské dílo. I obyčejné barevné čárky nebo puntíky mohou vypadat nádherně. 
  • Polevu si rozdělte na několik dílů a každý obarvěte jinou potravinářskou barvou. Přidávejte ji do polevy po troškách, protože je hodně koncentrovaná, a vždy dobře rozmíchejte.
  • Aby poleva z cukroví nestékala, je dobré si nejprve udělat kontury z hustší polevy. Nanáštejte ji pomocí cukrářského sáčku s tenkou špičkou, případně ji naplňte do obyčejného igelitového sáčku a odstřihněte z něj maličký růžek. Hustší polevu použijte i na kreslení různých detailů.

  • Na vyplnění ploch ohraničených konturou použijte polevu, kterou zředíte několika kapkami citronové šťávy. Můžete ji nanášet buď cukrářským sáčkem nebo štětečkem.
  • Polevu vždy nechte dobře zaschnout (trvá to asi 20 minut), než začnete zdobit jinou barvou, aby se vám nepromíchaly.  
  • Místo polevy lze cukroví krásně ozdobit třeba i některou z cukrových modelovacích hmot (marcipánem, fondánem…). Obarvěte ji potravinářskou barvou, rozválejte na tenčí plát, vykrojte z něj formičkami potřebné tvary a přilepte je na cukroví pomocí cukru rozpuštěného v troše vody. Z modelovací hmoty si také můžete vytvořit malé kvítky, lístečky nebo jiné drobné ozdoby, které pak na cukroví přilepíte.
  • Nebojte se využít i cukrové zdobení, které používáte na vánoční cukroví, například stříbrné perličky nebo barevné kuličky, nebo i  drobné barevné bonbóny, například lentilky.

Věděli jste, že velikonoční vajíčka můžete obarvit i pěnou na holení?>>>

Video se připravuje ...

Autor: AK