Velikonoční dort vás naladí na jaro! Potěšte se galerií 30 nejkrásnějších

24. března 2024 • 04:27

Podle tradice pečeme na Velikonoce hlavně beránka a mazanec. Co ale takhle upéct rozkošný velikonoční dort? Rozhodně bude hlavní hvězdou svátečně prostřeného stolu, na kterém se bude skvěle vyjímat. A nadšené z něj budou nejenom děti!

Že je dort pouze záležitostí narozenin? Ale kdeže! Můžete jej připravit třeba právě na Velikonoce, rozhodně budete „trendy“. Na čem byste si měli při přípravě dortu dát obzvlášť záležet, je zdobení. Mini čokoládová vajíčka, marcipánová kuřátka nebo zajíčci, to je jen zlomek motivů, které můžou váš dort ozdobit. Připravit si můžete dort mrkvový, jarní mechový nebo dortík se zaječími oušky a barevným korpusem – fantazii se zkrátka meze nekladou. Nechte se inspirovat v naší galerii těch nejkrásnějších velikonočních dortů!

Oblíbený "mrkváč" zvládne i začátečník:

Video se připravuje ...

Mrkvový dort

Tahle dobrota má úžasně vláčný korpus, přitom v něm mrkev není téměř cítit, takže si jej zamilují i ti, kteří této zelenině zrovna neholdují. Mrkvový dort – to je jemný krém, nasekané oříšky a famózní vůně, která vás přesvědčí o tom, že upéct tenhle dortík rozhodně stojí za to. Ozdobit jej můžete malými marcipánovými mrkvičkami.

Mrkvový dort překvapí vláčným korpusem Mrkvový dort překvapí vláčným korpusem • Autor: iStock

Mechový dort

Mechový dort je doslova vítáním jara. Lehký krém z mascarpone ve spojení s nadýchaným korpusem sytě zelené barvy zachutná i dětem. A to i přesto, že je v něm „schovaný“ špenát, který děti často úplně nemusí. Na chuti to totiž nepoznáte. Krásný je mechový dort ozdobený nadrobenými zbytky korpusu a čerstvým ovocem.

Velikonoční čokoládový cheesecake

Suroviny:

Korpus:

  • 140 g grahamových máslových sušenek
  • 30 g krupicového cukru 
  • 10 g kakaa
  • 70 g másla

Náplň:

  • 600 g smetanového sýra (Philadephia, může být i Lučina)
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 80 g čokolády na vaření

Čokoládová poleva:

  • 60 g čokolády na vaření
  • 10 g másla
  • 10 g krupicového cukru

Velikonoční čokoládový cheescake Velikonoční čokoládový cheescake • Autor: iStock

Postup:

1. Veškeré uvedené ingredience si připravíme hodinu až dvě před samotným pečením, aby získaly pokojovou teplotu. Sušenky rozdrtíme a vsypeme do mísy. Přidáme cukr, kakao, rozpuštěné máslo a dobře promícháme.

2. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, vyplníme jej směsí, dobře vtlačíme – můžeme si pomoci skleničkou s rovným dnem. Po stranách vytlačíme malý nízký okraj. Takto připravený korpus pak zapečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.

3. Sýr  na náplň nejprve prošleháme metličkou, teprve pak do něj vmícháme cukr, opět prošleháme, přidáme vejce, prošleháme, vlijeme šlehačku, prošleháme, vanilkovou esenci a rozehřátou čokoládu na vaření a naposledy prošleháme.

4. Tuto směs nalijeme na předpečený korpus, uhladíme a pečeme 15 minut při 175 °C. Pak teplotu zmírníme na 140 °C pečeme ještě hodinu. 

5. Jakmile  cheesecake vyjmeme z trouby, nožem obkroužíme okraj a necháme ho vychladnout.

6. Všechny suroviny na polevu rozehřejeme ve vodní lázni a dobře promícháme. Polevu rozetřeme na vychladný cheesecake a necháme ho dobře vychladit a ztuhnout (nejlépe do druhého dne) v lednici. Před podáváním ho ozdobíme mini čokoládovými vajíčky.

Víte, jak upéct nadýchaný piškot na dort? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...

Autor: Michaela Láchová