Netradiční velikonoční sladkosti: Veselé perníčky, mrkvové cupcakes nebo sušenky pro koledníky

29. března 2024 • 04:10

Velikonoce nejsou jen o božích milostech, beránkovi, jidáších nebo klasickém mazanci. Připravte pro rodinu, kamarády nebo koledníky veselé perníčky, barevné cupcaky nebo malé tvarohové mazance.

Co si můžete na Velikonoce upéct:

Veselé perníčky

Tvarohové mini mazance

Kolednické sušenky na špejli

Mrkvové cupcakes

Linecká vajíčka

Chcete-li mít perníčky měkké hned po upečení, zkuste tento recept, který se používá i na Vánoce:

Video se připravuje ...

Veselé perníčky

Co budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 140 g moučkového cukru
  • 400 g hladké mouky + na vál
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření

Na polevu:

  • 180 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • potravinářské barvivo
Velikonoční pečení Velikonoční pečení • Autor: iStock

Postup:

1. V misce ponořené do horké vodní lázně rozpustíme máslo s medem, přimícháme celá vejce a nakonec sypké ingredience. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme několik hodin odležet v chladu.

2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 3 až 5 mm a pomocí vykrajovátek z něj vykrajujeme perníčky ve tvaru mrkve, kuřátek, králíčků atd. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 12-15 minut dorůžova.

3. Na polevu smícháme prosátý moučkový cukr, bílek a citronovou šťávu a vařečkou třeme asi 15 minut, dokud nezískáme hustou a bílou polevu. Pokud chceme mít barevné perníčky, polevu rozdělíme do několika misek a do každé přidáme trochu potravinářské barvy. Polevou pak vychladlé perníčky ozdobíme.

Tvarohové mini mazance

Velikonoční pečení Velikonoční pečení • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 125 g másla
  • 125 g třtinového cukru
  • 250 g měkkého tvarohu (baleného ve fólii)
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • špetku soli
  • 480 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 hrst rozinek naložených v rumu
  • 1 vejce na potření
  • 1 hrst mandlových lupínků na posypání

Na dohotovení:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce medu

Postup:

1. V míse utřeme máslo s cukrem, přidáme tvaroh, citronovou kůru, žloutky, rum, vanilkový cukr, ašpetku soli a promícháme. Nakonec přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a rozinky, které jsme předem naložili do rumu.

2. Vypracujeme hladké těsto, vytvarujeme z něj 6 malých bochánků a dáme je na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozkvedlaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 až 30 minut dozlatova.

3. Ihned po upečení bochánky potřeme rozpuštěným máslem s medem a necháme vychladnout.

Kolednické sušenky na špejli

Velikonoční pečení Velikonoční pečení • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 g másla
  • 250 g krupicového cukru
  • 3 – 4 žloutky (podle velikosti)
  • 450 g polohrubé mouky

Na ozdobení:

  • 180 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • potravinářské barvivo

Postup:

1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a žloutky, dokud nebude směs světlá. Postupně do ní přimícháme mouku a vypracujeme hladké těsto.

2. Pokud nemáme velikonoční vykrajovátka, na tvrdý papír nakreslíme libovolné motivy (vejce, ptáčky, srdíčka a podobně), které pečlivě vystříháme. Použijeme je jako šablonu na těsto.

3. Z těsta vyválíme na pomoučeném válu placku (neměla by být moc tenká) a podle šablon z ní vyřežeme dané tvary. Do každé sušenky opatrně zapíchneme špejli. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení, dáme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.

4. Polevu připravíme smícháním moučkového cukru s bílkem a citronovou šťávou. Polevu třeme vařečkou tak dlouho, dokud není hustá a bílá. Podle potřeby ji pak obarvíme potravinářskými barvami.

5. Upečené vychladlé sušenky potřeme pomocí štětečku polevou (pokud je moc hustá, zředíme ji ještě trochou citronové šťávy) a po jejím zaschnutí sušenky ještě dozdobíme pomocí cukrářského sáčku s tenkou trubičkou zbylou hustší polevou.

Mrkvové cupcakes

Velikonoční pečení Velikonoční pečení • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 150 g třtinového cukru
  • 150 ml oleje
  • 2 vejce
  • 150 g nastrouhané mrkve
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku mleté skořice

Na krém: 

  • 300 g čerstvého smetanového sýru
  • 90 g smetany ke šlehání
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy

Na ozdobení:

  • cukrová vajíčka, nasekané ořechy nebo drobné ovoce 

Postup:

1. V míse rozmícháme cukr, olej a vajíčka a následně vmícháme najemno nastrouhanou mrkev. Zvlášť smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici a pak vše přidáme do tekuté směsi a dobře promícháme, aby se suroviny spojily.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme. Cupcakes pečeme asi 20 minut a poté necháme vychladnout.

3. Mezitím připravíme krém. Sýr, smetanu, cukr a citronovou šťávu vyšleháme, až vznikne pevný krém. Naplníme ho do sáčku se zdobicí špičkou a na každém košíčku vytvoříme krémové hnízdečko. Doprostřed pak posadíme cukrová vajíčka nebo ovoce podle chuti.

Linecká vajíčka

Linecká vajíčka Linecká vajíčka • Autor: kulinaria.cz

Co budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky + na vál
  • 100 g krupicového cukru 
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • nastrouhaná kůra z půlky citronu
  • marmeláda nebo lemon curd na slepení
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Do mísy nasypeme mouku a oba druhy cukru a promícháme. Přidáme nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu a rukama nebo v robotu vše zpracujeme na hladké, kompaktní těsto .Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici, nejlépe přes noc. 

2. Odleželé těsto propracujeme rukama na pomoučeném válu, pak ho rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na plát silný 2-3 mm.Pomocí vykrajovátka ve tvaru vajíčka z plátů vykrojíme sušenky a v polovině z nich ještě můžeme vykrojit kolečko. Sušenky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, dáme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 5 minut. 

3. Upečené sušenky necháme vychladnout a pak je pomocí marmelády slepíme k sobě. 

TIP: Pokud chcete mít vajíčka s velikonočním reliéfem, můžete si na rozválení těsta pořídit speciální embosovaný váleček.

Už máte obarvená vajíčka?

Video se připravuje ...

 

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková