Mrkvový, red velvet, malinový nebo citronový. 5 receptů na sváteční dorty
Dorty se většinou připravují na speciální příležitosti, ale klidně si ho můžete upéct místo sladkého moučníku na víkend. Nebo spojte obojí dohromady a upečte dort k nedělnímu Dni matek. Vyzkoušejte jeden z našich pěti tipů na dokonalé dorty, které zvládnou i méně zdatní cukráři nebo cukrářky. Mrkvový, citronový nebo red velvet – jaký vyzkoušíte?
Jaké dortové recepty pro vás máme:
Základem většiny dortů je dobrý korpus. Ten nejjednodušší si můžete upéct podle videa>>>
Mrkvový dort

Co budete potřebovat:
- 300 g mrkve
- 1 pomeranč
- 150 g mletých mandlí
- 150 g vlašských ořechů
- 5 vajec
- 200 g cukru,
- 60 g polohrubé mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- špetku soli
- tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
- marcipánové mrkvičky na ozdobení
Na polevu:
- 200 g moučkového cukru
- 5 lžic vlažného mléka
Postup:
1. Očištěné mrkve nastrouhejte na jemném struhadle. Pomeranč důkladně omyjte, kůru nastrouhejte a šťávu vymačkejte. Nastrouhanou mrkev smíchejte s pomerančovou kůrou, mletými mandlemi a ořechy.
2. V míse ušlehejte žloutky s cukrem do pěny, vmíchejte mrkvovou směs a pomerančovou šťávu. Do směsi zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta.
3. Těsto nalijte do větší vymazané a vysypané dortové formy, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut.
4. Z cukru a mléka umíchejte hladkou hustou polevu. Upečený dort po vychladnutí potřete navrchu polevou, a než ztuhne, ozdobte ho po obvodu marcipánovými mrkvičkami, případně i jinými cukrovými ozdobami (například kytičkami), které se dají koupit už hotové.
TIP: Pokud chcete mít dort šťavnatější, upečte korpus vyšší a po vychladnutí ho rozkrojte podélně na tři díly, promažte je krémem (například z tohoto receptu) a opět spojte k sobě. Zbylým krémem pak dort potřete i po obvodu.
Malinovo-smetanový dort

Co budete potřebovat:
Na korpus:
- 200 g ovesných nebo karamelových sušenek (neplněných)
- 40 g másla
Na krém:
- 4 plátky želatiny
- 2 kelímky smetany ke šlehání
- 2 kelímky mascarpone
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
Na ozdobení:
- 300 g malin
Postup:
1. Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte válečkem, přidejte rozpuštěné máslo a vše zpracujte prsty. Hmotu upěchujte pomocí skleničky na dno rozevírací dortové formy vyložené papírem na pečení a dejte do ledničky.
2. Plátky želatiny zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.
3. Ve větší míse ušlehejte šlehačku dotuha. Postupně do ní zašlehejte mascarpone a nakonec vmíchejte cukr a vanilku.
4. Nabobtnalou želatinu vymačkejte, dejte ji do vhodné misky a krátce, jen několik vteřin, zahřejte v mikrovlnné troubě, až se želatina rozpustí (nesmí se vařit). Přidejte k ní asi dvě lžíce připraveného krému, promíchejte a pak ji promíchejte se zbylým krémem.
5. Náplň nalijte na korpus ve formě a formou lehce zatřeste a bouchněte s ní o pracovní desku, aby se z náplně uvolnily vzduchové bublinky a povrch se srovnal. Dort nechte alespoň dvě hodiny ztuhnout v ledničce a před podáváním opatrně odstraňte okraj dortové formy a dort ozdobte malinami, pod které ještě můžete nalít malinovou šťávu, případně rozmixované maliny.
Jahodový dort z pudinku

Co budete potřebovat:
- 500 ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
- 2 vanilkové cukry
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 žloutek
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček dětských piškotů
- jahody na ozdobení
Postup:
1. Z mléka, pudinku a cukru uvařte hustý pudink, který nechte vychladnout. Pak k němu přidejte tvaroh, žloutek a moučkový cukr a vše vyšlehejte.
2. Do dortové rozevírací formy naskládejte podél stěny plátky jahod a dno poklaďte vrstvou piškotů, které zalijte částí krému. Na něj dejte plátky jahod, opět je zalijte krémem, přidejte vrstvu piškotů a zalijte je zbylým krémem. Dort dejte ztuhnout do ledničky.
3. Před podáváním odstraňte boky dortové formy a vršek dortu ozdobte nakrájenými jahodami, případně i piškotovou jahodovou drobenkou, kterou vyrobíte tak, že v mixéru rozmixujete pár jahod a dětských piškotů.
Red velvet

Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce kakaa (neslazeného)
- 115 g změklého másla
- 300 g cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 240 ml zakysané smetany
- 1 lžíci červeného potravinářského barviva
- 240 ml mléka
- 1 lžičku bílého vinného octa
- máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání forem
Na krém:
- 200 g změklého másla
- 400 g krémového sýru
- 300 g moučkového cukru
- 1 lžičku vanilkového extraktu
Postup:
1. Předehřejte troubu na 175 °C. Kulatou dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou.
2. Ve velké míse smíchejte mouku, sodu, sůl a kakao. V jiné míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do hladké směsi. Přidejte vejce, jedno po druhém, a pak vanilkový extrakt. Moučnou směs spolu se zakysanou smetanou po částech vmíchejte do vaječné směsi a nakonec vmíchejte mléko smíchané s potravinářským barvivem a ocet a dobře promíchejte.
3. Těsto naplňte do připravené formy, dejte do trouby a pečte asi 45 minut nebo dokud vrchol dortu po zmáčknutí prstem lehce nepruží. Korpus nechte ve formě 10 minut chladnout a pak ho vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
4. V míse vyšlehejte změklé máslo a krémový sýr do hladké směsi. Postupně přidávejte moučkový cukr a vanilkový extrakt a šlehejte, dokud nevznikne hladký krém.
5. Vychladlý korpus navrchu seřízněte do roviny a odkrojený vršek si dejte stranou. Pak korpus podélně rozkrojte na tři pláty. Na spodní plát naneste vrstvu krému, přiklopte ho druhým plátem, opět ho potřete krémem a zakryjte vrchním plátem, který potřete zbylým krémem. Odkrojený vršek rozdrobte a jemnými drobečky posypte vršek dortu. Před podáváním nechte dort ztuhnout v ledničce.
Citronový dort

Co budete potřebovat:
- 4 velká vejce
- 120 g krystalového cukru
- šťávu a nastrouhanou kůru z 1 velkého citronu
- 120 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
- strouhaný kokos na ozdobení (nemusí být)
Na citronový krém:
- 150 g změklého másla
- 300 g moučkového cukru
- šťávu a nastrouhanou kůru ze 2 citronů
- 200 g krémového sýru
Postup:
1. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny, přidejte citronovou šťávu a kůru. Pomalu vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.
2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho opatrně vyklopte z formy.
3. Mezitím připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem dohladka. Přimíchejte krémový sýr pokojové teploty a postupně přidávejte citronovou šťávu a kůru, dokud není krém hladký.
4. Korpus podélně rozřízněte na tři díly. Spodní díl potřete částí kému, zakryjte ho prostředním dílem, ten potřete další částí krému, přidejte vrchní díl a vršek i boky dortu potřete zbylým krémem. Nakonec boky dortu ozdobte strouhaným kokosem a dort nechte ztuhnout v ledničce.
Do dortových korpusů i krémů se vám bude hodit vanilkový extrakt>>>