Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi nejkrásnějšími

7. května 2023 • 12:00

Den matek se blíží, letos vychází na 14. května. Jaký dárek maminku potěší a zároveň bude vyjadřovat, jak moc ji máte rádi? Projevte jí svou lásku vlastnoručně vyrobeným dortem. I když jste ho třeba ještě nikdy nedělali, jistě to zvládnete. Možností, jak ho připravit, je totiž spousta.

Malou radu na začátek, co se týče výběru surovin na dort, by vám mohl dát jeden z nejznámějších českých cukrářů Josef Maršálek. Podle něj dámy preferují v dortech ovoce, pistácie, vanilku, lehčí náplně a krémy, ovocné želé, květinové parfémy, citron ale i kávu. Vy sami ale jistě víte nejlépe, co má vaše maminka nejraději.

Korpus jako základ

Základem dortu bývá zpravidla piškotový korpus, který můžete upéct podle našeho osvědčeného a podrobného receptu. nebo videoreceptu:

Video se připravuje ...

Důležitá je i náplň v podobě krému (máslového, z mascarpone, šlehačky, tvarohu, čokolády apod.) a zdobení, na které se nejčastěji používá ovoce, čerstvé květy, marcipán nebo cukrářská modelovací hmota, různé sladké posypky, drcené oříšky nebo velmi oblíbené makronky. Nechte se inspirovat našimi recepty i v naší galerii.

Vsaďte na klasiku

Pokud se vám nechce vymýšlet nic originálního, vyberte si některý z osvědčených a oblíbených dortů. Například Míšu, který patří mezi ty nejpopulárnější díky dokonalé kombinaci kakaového korpusu, jemného tvarohového krému a čokoládové polevy.

Krásný je dort Red velvet neboli dort „červený samet“. V Americe patří dokonce k nejoblíbenějším dortům už od dvacátých let minulého století, kdy byl podáván poprvé v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Pro tento dort je typický tmavě červený korpus proložený světlým krémem ze smetanového sýru.

Skvělý a na pohled efektní je také schwarzwaldský dort neboli Black Forrest Cake, který kombinuje vláčný tmavý kakaový korpus, bílou náplň ze šlehačky a nakyslé višně.

Pavlova s malinami Pavlova s malinami • Autor: iStock

Sladká pusinka jménem Pavlova

Nadýchaný a křehký dort Pavlova, který se doslova rozplývá na jazyku, je populární na celém světě a má krásnou historii. V roce 1926 ho vytvořil šéfkuchař novozélandského hotelu ve Wellingtonu pro nejslavnější primabalerínu té doby Anna Pavlovu, která v hotelu bydlela. Dodnes je v Austrálii a na Novém Zélandu tento dort považován za národní pokrm a obě země se přou o jeho původ. O Anně Pavlově se říkalo, že netančí, ale vznáší se, jako by měla křídla. A přesně takový je tento dort inspirovaný baletní sukní zvanou tutu – lehký a vzdušný díky pečenému krému ze šlehaných bílků ozdobenému šlehačkou. Původní recept obsahoval ještě kiwi, které mělo představovat zelené květy na baletčině sukni, vy si ale můžete Pavlovu ozdobit jakýmkoli jiným ovocem a ještě třeba posypat drcenými pistáciemi nebo jinými oříšky, případně přelít i karamelem nebo jinou polevou. Zkuste třeba Pavlovu s jahodami nebo s lahodným krémem s příchutí amaretta.

Jednoduchá a efektní Šarlota

Nepečený dort s krásným názvem Šarlota je jednoduchý na přípravu a přitom na pohled velmi efektní. Každou maminku jistě ohromí, obzvlášť, když ho nakonec ovážete hezkou mašlí. Dort pochází z dílny francouzského mistra kuchařského a cukrářského umění Marieho-Antoineho Carêmeho, jméno Šarlota (původně Charlotte) nese podle švagrové ruského cara. Šarlota má po obvodu cukrářské piškoty a vnitřek tvoří nadýchaný krém, zpravidla z tvarohu, šlehačky, zakysané smetany, jogurtu nebo třeba i Pribináčka. Do krému se někdy přidává i ovoce, které by rozhodně nemělo chybět na vršku dortu jako ozdoba.

Existuje ještě jeden druh Šarloty, který vypadá také velmi efektně. Má tvar polokoule, která má na povrchu řezy z piškotové rolády a uvnitř opět krém.

Šarlota s ovocem Šarlota s ovocem • Autor: iStock

Nahý dort se vůbec nemusí stydět

Takzvané naked cakes neboli nahé dorty jsou v posledních letech velmi populární. Říká se jim tak proto, že nemají vrchní „obal“ v podobě polevy, marcipánu nebo fondánu. Jednotlivé upečené korpusy se jen spojí pomocí krému. Díky tomu jsou nahé dorty snadnější na přípravu a také obsahují méně kalorií. Krásně vypadají hlavně díky zdobení, na které se používá nejčastěji barevné ovoce (jahody, lesní plody, rybíz apod.) a čerstvé květy. Někdy se nahé dorty ještě přelévají polevou (například čokoládovou nebo karamelovou) nebo je stačí jen lehce poprášit moučkovým cukrem. Pro maminku můžete udělat třeba piškotový dort s malinovým mascarpone nebo nahý dort s malinami a tymiánem.

Šťavnaté dorty díky zelenině

Do dortů se dají využít i některé druhy zeleniny. Oblíbený je například mrkvový dort, ve kterém mrkev vůbec není cítit, zato je díky ní korpus krásně vláčný a voňavý. Ač je to možná k neuvěření, dortový korpus se dá upéct i ze špenátu. Díky němu získá krásně sytě zelenou barvu. A nemusíte se bát, špenát v upečeném korpusu také vůbec neucítíte a ve spojení s lahodným krémem z mascarpone je dokonalý.

Originální, lehký a svěží dort se dá připravit i ze salátové okurky. Když ji nastrouháte do korpusu, bude pak krásně šťavnatý. Stačí ho doplnit jemným sýrovým krémem a ozdobit kolečky okurky a limetkovou kůrou.

Video se připravuje ...

Autor: AK