3x moučník na víkend: Nepečený ovocný dort, rychlý cheesecake nebo levné tiramisu

5. dubna 2024 • 04:42

Lámete si hlavu s tím, co dobrého a sladkého připravíte na víkend? Máme pro vás tři tipy, díky kterým ani nemusíte zapínat troubu. Vyzkoušejte lahodný cheesecake ve skleničce, tiramisu s tvarohem nebo dort, který si můžete ozdobit ovocem podle vlastní chuti. 

Co si připravíte dobrého?

Nepečený ovocný dort

Cheesecake ve skleničkách

Tvarohové tiramisu

Jako dezert můžete připravit i domácí pribináček>>>

Video se připravuje ...

Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort Nepečený ovocný dort • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 800 g zakysané smetany
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • 150 g kulatých piškotů
  • 400 g ovoce (např. lesní směs či maliny)
  • 1 sáček cukrárenského želé (nebo dortového želé)

Postup:

1. V míse smícháme zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem a vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.

2. Dortovou rozevírací formu vyložíme potravinářskou fólií a na dno rozložíme v jedné vrstvě piškoty. Na ně přidáme tenkou vrstvu ovoce a na něj rozetřeme vysokou vrstvu smetany s cukrem.

3. Smetanu zakryjeme vrstvou ovoce a zalijeme želatinou, kterou si připravíme podle návodu na sáčku.

4. Dort necháme přes noc ztuhnout v ledničce. 

Cheesecake ve skleničkách

Cheesecake ve skleničce Cheesecake ve skleničce • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g karamelových nebo máslových sušenek
  • 70 g másla
  • 500 g jahod nebo malin
  • 100 g krystalového cukru

Postup: 

1. V robotu vyšleháme zakysanou smetanu s tvarohem, smetanou ke šlehání, moučkovým a vanilkovým cukrem.

2. Sušenky rozmixujeme nebo rozdrtíme válečkem a promícháme s rozpuštěným máslem.

3. Ovoce zahřejeme na pánvi, posypeme krystalovým cukrem, krátce povaříme a necháme vychladnout.

4. Na dno skleniček rozdělíme sušenkovou směs, přidáme vrstvu krému a navrch ovocnou vrstvu. Před podáváním necháme dobře vychladit. 

Tvarohové tiramisu

Tiramisu Tiramisu • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 balení cukrářských piškotů (nebo 2 balíčky dětských piškotů)
  • 250 ml silné překapávané kávy
  • 100 ml rumu
  • 1 balíček želatiny
  • 3 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 300 g tučného měkkého tvarohu
  • kakao nebo tmavou čokoládu na ozdobení

Postup:

1. Na dno vhodné mísy rozložíme polovinu piškotů a pokapeme je směsí kávy s rumem.

2. Želatinu připravíme podle návodu na obalu – namočíme ji do studené vody, necháme ji nabobtnat a pak opatrně zahřejeme, až se rozpustí.

3. Z bílků a 2 lžic cukru ušleháme tuhý a lesklý sníh. V další míse vyšleháme žloutky se zbylým cukrem do světlé pěny. Vmícháme do ní tvaroh, vychladlou rozpuštěnou želatinu a nakonec opatrně i sníh.

4. Polovinu krému rozetřeme na piškoty, přidáme druhou vrstvu piškotů, opět je pokapeme kávou s rumem a navrch rozetřeme zbylý krém.

5. Hotové tiramisu hustě posypeme kakaem nebo ho ozdobíme nahrubo nastrouhanou čokoládou.

Tiramisu se dá připravit i bez vajec>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková