3x moučník na víkend: Nepečený ovocný dort, rychlý cheesecake nebo levné tiramisu
Lámete si hlavu s tím, co dobrého a sladkého připravíte na víkend? Máme pro vás tři tipy, díky kterým ani nemusíte zapínat troubu. Vyzkoušejte lahodný cheesecake ve skleničce, tiramisu s tvarohem nebo dort, který si můžete ozdobit ovocem podle vlastní chuti.
Co si připravíte dobrého?
Jako dezert můžete připravit i domácí pribináček>>>
Nepečený ovocný dort
Co budete potřebovat:
- 800 g zakysané smetany
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 150 g kulatých piškotů
- 400 g ovoce (např. lesní směs či maliny)
- 1 sáček cukrárenského želé (nebo dortového želé)
Postup:
1. V míse smícháme zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem a vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.
2. Dortovou rozevírací formu vyložíme potravinářskou fólií a na dno rozložíme v jedné vrstvě piškoty. Na ně přidáme tenkou vrstvu ovoce a na něj rozetřeme vysokou vrstvu smetany s cukrem.
3. Smetanu zakryjeme vrstvou ovoce a zalijeme želatinou, kterou si připravíme podle návodu na sáčku.
4. Dort necháme přes noc ztuhnout v ledničce.
Cheesecake ve skleničkách
Co budete potřebovat:
- 200 g zakysané smetany
- 100 g měkkého tvarohu
- 250 g smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g karamelových nebo máslových sušenek
- 70 g másla
- 500 g jahod nebo malin
- 100 g krystalového cukru
Postup:
1. V robotu vyšleháme zakysanou smetanu s tvarohem, smetanou ke šlehání, moučkovým a vanilkovým cukrem.
2. Sušenky rozmixujeme nebo rozdrtíme válečkem a promícháme s rozpuštěným máslem.
3. Ovoce zahřejeme na pánvi, posypeme krystalovým cukrem, krátce povaříme a necháme vychladnout.
4. Na dno skleniček rozdělíme sušenkovou směs, přidáme vrstvu krému a navrch ovocnou vrstvu. Před podáváním necháme dobře vychladit.
Tvarohové tiramisu
Co budete potřebovat:
- 1 balení cukrářských piškotů (nebo 2 balíčky dětských piškotů)
- 250 ml silné překapávané kávy
- 100 ml rumu
- 1 balíček želatiny
- 3 vejce
- 3 lžíce moučkového cukru
- 300 g tučného měkkého tvarohu
- kakao nebo tmavou čokoládu na ozdobení
Postup:
1. Na dno vhodné mísy rozložíme polovinu piškotů a pokapeme je směsí kávy s rumem.
2. Želatinu připravíme podle návodu na obalu – namočíme ji do studené vody, necháme ji nabobtnat a pak opatrně zahřejeme, až se rozpustí.
3. Z bílků a 2 lžic cukru ušleháme tuhý a lesklý sníh. V další míse vyšleháme žloutky se zbylým cukrem do světlé pěny. Vmícháme do ní tvaroh, vychladlou rozpuštěnou želatinu a nakonec opatrně i sníh.
4. Polovinu krému rozetřeme na piškoty, přidáme druhou vrstvu piškotů, opět je pokapeme kávou s rumem a navrch rozetřeme zbylý krém.
5. Hotové tiramisu hustě posypeme kakaem nebo ho ozdobíme nahrubo nastrouhanou čokoládou.
Tiramisu se dá připravit i bez vajec>>>