Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková

13. června 2025 • 04:59

Taky vás často honí mlsná? Možná až příliš často? Nezoufejte, nejste v tom sami. Věčný boj s chutěmi zná téměř každý. Jak se s nimi ale popasovat tak, abychom se nemuseli vzdávat všeho, co našim mlsným jazýčkům přináší potěšení?

Někdy se objeví jen občas, u někoho je to denní boj. Chutě na sladké mají mnoho příčin, obecně ale podle nutriční terapeutky Lady Noskové platí, že jde především o nevyvážený jídelníček, stres a malé množství bílkovin a zeleniny ve stravě.

Podívejte se i na rozhovor s Lucií Petřek Michalcovou:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC

Když se tělo hlásí o cukr

Když vás honí chutě na sladké, v těle se může v tu chvíli dít ledacos. „Nemusí to být ani nic mimořádného, nebo skutečně nedostatek krevního cukru, takzvaná hypoglykemie. Může jít o podnět psychický, který může být též různý. Třeba nás jen ,honí mlsná' nebo si chceme slastnou chutí sladkého kompenzovat psychickou nepohodu způsobenou hádkou, stresem, nebo si naopak chceme vylepšit už tak příjemné chvíle,“ popisuje nutriční terapeutka.

Sladké euforizuje jako droga

Sladké je podle Lady Noskové nejuniverzálnější lék na psychiku, na psychické problémy: „Je to rychlý energizér i sedativum, euforizuje jako drogy, snižuje psychické napětí a úzkost, řeší dočasně depresi. Psychika si pamatuje lépe, než si uvědomujeme, co jí pomáhá a co jí přináší nějaký efekt. Mobilizuje podvědomé síly k tomu, aby nás ke konzumaci sladkostí donutily,“ vysvětluje. Proto mají někdy chutě až nutkavý charakter a vědomí je obtížně zahání.

Sladké vyřadíme. A tečka. Nebo?

Je tedy vyřazení sladkého dobrý nápad? Podle Lady Noskové není cesta vždycky stejná. „Někdo umí bez problémů příjem sladkého omezit. Vezme si místo celé čokolády jeden čokoládový bonbon. Jiný nemá takové sebeovládání a ví, že jak by začal, snědl by celou bonboniéru. Ten nemá jinou cestu, než si jednou týdně zařadit do jídelníčku třeba celý větrník,“ říká.

Chutě na sladké mohou být způsobené nevyváženým jídelníčkem. Chutě na sladké mohou být způsobené nevyváženým jídelníčkem. • Autor: iStock

Jak na chutě vyzrát?

Jakmile se pustíte do boje se sladkým, musíte mít podle nutriční terapeutky jasno v tom, kdo je nepřítel, a kdo je naopak přítel. „Odbourejte umělá sladidla, rafinovaný cukr, bílou mouku a postupně je nahraďte potravinami s nižším glykemickým indexem. Zasytíte se rychleji a na delší dobu, což je u sladkého obzvlášť potřeba. Zkuste doma upéct sušenky, koláč nebo palačinky a použijte jemně namletou celozrnnou mouku, třtinový cukr místo bílého a navrch dejte jako sladkou tečku ovoce,“ navrhuje.

Co dobrého na zub si tedy můžete dát?

Jednou z dobrot, kterou si nemusíte odepírat, je hořká čokoláda. „Tady platí zlaté pravidlo – čím vyšší obsah kakaa, tím méně škody,“ podotýká Lada Nosková. Další volbou je čerstvé ovoce: „Jako dopolední svačinka je ideální. A dát si místo dezertu po obědě ovocný salát? Pochutnáte si,“ říká s tím, že dopřát si můžete i ovoce sušené, jen v tomto případě dejte pozor na množství. Skvělé jsou i ovocné dřeně, které výborně poslouží, přepadne-li vás v horkých dnech chuť na zmrzlinu. „Není nic snazšího než na zahrádce sklidit ovoce, rozmixovat, zmrazit a pak bez výčitek mlsat,“ dodává.

Dejte šanci tvarohu

Sám o sobě není sice nízkotučný tvaroh nebo bílý jogurt nic moc, ale třeba s půlkou rozmixovaného banánu a malou lžičkou medu navrch, posypaný drcenými oříšky? Neodoláte! Podle Lady Noskové stojí za to ochutnat i celozrnné sušenky: „Zvlášť v obchodech se zdravou výživou najdete celozrnné sušenky z kvalitních surovin a s minimem cukru. Ty si po malých dávkách klidně dejte,“ říká. Stejně tak si můžete dopřát i müsli tyčinky, vybírejte ale ty bez polevy.

Omezte jednoduché cukry

To, co by každý měl omezit, jsou jednoduché cukry. Jejich pravidelná konzumace dráždí inzulinový receptor a vyvolá onu nezastavitelnou chuť na sladké. „Jedná-li se navíc o takzvané rafinované cukry, mohou být příčinou únavy, náladovosti, nespavosti, někdy i nechutenství,“ podotýká nutriční terapeutka s tím, že v jídelníčku by měly jednoduché cukry zastupovat maximálně 10 % denního energetického příjmu.

S trpělivostí a správnými návyky můžete mít chutě pod kontrolou a cítit se lépe. Pokud si ale i tak nevíte rady, nebojte se obrátit na nutričního terapeuta, který vám pomůže nastavit plán na míru.

Nutriční terapeutka Lada Nosková Nutriční terapeutka Lada Nosková • Autor: Vlado Kníž / se svolením Lady Noskové

Recept Lady Noskové: Tiramisu

1 porce, odpolední svačina:

  • 1328 kJ
  • sacharidy 25 g
  • bílkoviny 21 g
  • tuky 12 g

Ingredience:

  • 1 malé espresso (40 ml)
  • 1 lžíce kávového likéru Kahlúa
  • 90 g řeckého bílého jogurtu 0 % tuku
  • 70 g odtučněného tvarohu
  • 50 g zakysané smetany, 15%
  • 20 g čekankového sirupu Original
  • 3 ks Biscuits piškotů (dohromady 16 g)
  • 10 g hořké čokolády bez cukru, 70%

Honí vás mlsná? Zkuste zdravé tiramisu. Honí vás mlsná? Zkuste zdravé tiramisu. • Autor: Vlado Kníž / se svolením Lady Noskové

1. Uvařte větší espresso a nechte ho vychladnout. Nastrouhejte si čokoládu. Buď můžete použít struhadlo, nebo ostrým nožem pod úhlem 45 stupňů udělejte tenké hoblinky.

2. Řecký jogurt, tvaroh a zakysanou smetanu promíchejte dohromady v misce a oslaďte sirupem. Do espressa dejte lžíci kávového likéru a promíchejte. Zvolte skleničku, která bude svým průměrem sedět na velikost piškotů.

3. A teď můžeme zvesela vrstvit. Na dno skleničky položte jeden piškot, polijte ho jednou lžící kávové směsi, na něj dejte asi tak dvě lžíce jogurtové směsi (budete potřebovat tři vrstvy, tak si to dobře propočítejte). A na jogurt dejte trošku čokolády (s tou šetřete nejvíce, abyste jí měli dostatek na samotný povrch tiramisu).

4. Pokračujte zase piškotem, kávou a další vrstvou jogurtu, dokud nevyčerpáte všechny suroviny. Nahoře ozdobte hořkou čokoládu. Uložte do ledničky do druhého dne.

Více zdravých sladkých receptů najdete v knize Vyladěno na talíři.

Víte, co jíst, když se snažíte zhubnout?

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC

Zdroj: autorský článek

Autor: Michaela Láchová