Domácí sorbety a ovocné dřeně: Zkuste je z jahod, melounu, borůvek nebo limetek

20. července 2024 • 05:21

Připravit si doma osvěžující sorbet nebo ovocnou dřeň zcela podle vlastní chuti není vůbec těžké. Získáte sladký klenot, který v horku ocení úplně každý. A navíc zdravější než ten kupovaný. Připravili jsme pro vás pět snadných receptů, které si zamiluje celá rodina.

Víte, jaký je rozdíl mezi ovocným sorbetem a dření? Jejich složení je v podstatě stejné, základem by mělo být hlavně ovoce, které se po rozmixování smíchá s cukrem, medem nebo jiným vhodným sladidlem, a případně se přidají i další dochucovací přísady, například citronová šťáva, bylinky nebo pro dospělé alkohol. Sorbet se při přípravě musí provzdušňovat, stejně jako se to dělá u klasické zmrzliny, tedy průběžně během mražení promíchávat, aby se v něm neutvořily ledové krystalky a zůstal hezky jemný. Ovocná dřeň je na přípravu ještě jednodušší, protože stačí jen rozmixované ovoce osladit, nalít do kelímků nebo malých krabiček a dát zmrazit. 

Jaké recepty na zdravou domácí zmrzlinu má Margit Slimáková?>>>

Video se připravuje ...

Jakou mraženou dobrotu si připravíte?

Jahodový sorbet

Mangová dřeň

Melounový sorbet

Borůvkový sorbet s bylinkami

Limetkový sorbet s vodkou

Jahodový sorbet

Jahodový sorbet Jahodový sorbet • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 100 g cukru
  • 150 ml vody
  • šťávu z jednoho citronu

Postup:

1. Jahody omyjte, zbavte stopek a rozmixujte je dohladka.

2. V hrnci smíchejte cukr s vodou a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Sirup nechte vychladnout, pak do něj přidejte rozmixované jahody a citronovou šťávu a důkladně promíchejte.

3. Směs nalijte do vhodné plastové nádoby s víkem a dejte zmrazit. Během mražení směs několikrát promíchejte, aby byl sorbet hezky jemný.

TIP: Úplně stejným způsobem si můžete připravit sorbet i z dalších druhů ovoce. 

Mangová dřeň

Mangová dřeň Mangová dřeň • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 zralá manga
  • 1 lžíci medu
  • šťávu z poloviny limetky

Postup:

1. Mango oloupejte a nakrájejte na kousky. Dejte je do mixéru a rozmixujte do hladké konzistence. Přidejte med a limetkovou šťávu a ještě jednou krátce promixujte.

2. Směs nalijte do formiček na zmrzlinu nebo do plastové nádoby a dejte zmrazit.  

Melounový sorbet

Melounový sorbet Melounový sorbet • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 malý meloun bez pecek (cca 1,5 kg)
  • 100 g cukru
  • 150 ml vody
  • šťávu z jednoho citronu

Postup:

1. Meloun rozkrojte, vydlabejte dužninu a nakrájejte ji na menší kousky.

2. V kastrůlku smíchejte cukr s vodou a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak sirup nechte vychladnout.

3. Meloun rozmixujte dohladka a smíchejte s vychladlým cukrovým sirupem a citronovou šťávou. Směs nalijte do vhodné plastové nádoby s víkem a nechte zmrazit. Během mražení sorbet několikrát promíchejte.

TIP: Pokud připravujete sorbet pro dospělé, můžete do cukrového sirupu po vychladnutí vmíchat skleničku vodky. Nebo hotový sorbet servírujte s proseccem. 

Borůvkový sorbet s bylinkami

Borůvkový sorbet Borůvkový sorbet • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g čerstvých lesních borůvek
  • 120 g cukru
  • 150 ml vody
  • šťávu z jednoho citronu
  • 1 bílek
  • několik snítek tymiánu, levandule nebo máty

Postup:

1. V kastrůlku smíchejte cukr s vodou, přidejte několik snítek tymiánu, levandule nebo máty a přiveďte k varu. Pak nechte směs vychladnout a přeceďte ji přes jemné sítko.

2. Omyté borůvky dejte do mixéru, přidejte vychladlý sirup a bílek, případně snítku bylinky a vše rozmixujte dohladka.

3. Směs naljte do vhodné plastové nádoby s víkem a nechte zmrazit. Během mražení sorbet několikrát promíchejte. 

Limetkový sorbet s vodkou

Limetkový sorbet s vodkou Limetkový sorbet s vodkou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 400 ml vody 
  • 50 g cukru
  • 100 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 100 ml vodky
  • 25 g medu

Postup:

1. V kastrůlku svařte vodu s medem, cukrem a limetkovou šťávou. Směs nechte vychladnout a pak do ní vmíchejte vodku.

2. Směs nalijte do vhodné plastové nádoby s víkem a nechte zmrazit. Během mražení ji několikrát promíchejte. 

Tipy redakce

* Pro extra krémovou konzistenci můžete do sorbetu přidat trochu kokosového mléka.

* Pokud máte rádi výraznější chutě, experimentujte s přidáním bylinek jako je máta nebo bazalka.

* Na mražení je ideální nižší plastová krabička. Směs v ní rychleji zmrzne a bude se vám i lépe míchat. 

* Hotový sorbet nebo dřeň naškrábejte lžící nebo naběračkou na zmrzlinu.

* Aby se sorbet nebo dřeň v horku hned neroztekly, je dobré skleničky nebo misky, ve kterých je budete servírovat, předem krátce vychladit v mrazáku. 

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková, Anna Kopečková