Domácí sorbety a ovocné dřeně: Zkuste je z jahod, melounu, borůvek nebo limetek
Připravit si doma osvěžující sorbet nebo ovocnou dřeň zcela podle vlastní chuti není vůbec těžké. Získáte sladký klenot, který v horku ocení úplně každý. A navíc zdravější než ten kupovaný. Připravili jsme pro vás pět snadných receptů, které si zamiluje celá rodina.
Víte, jaký je rozdíl mezi ovocným sorbetem a dření? Jejich složení je v podstatě stejné, základem by mělo být hlavně ovoce, které se po rozmixování smíchá s cukrem, medem nebo jiným vhodným sladidlem, a případně se přidají i další dochucovací přísady, například citronová šťáva, bylinky nebo pro dospělé alkohol. Sorbet se při přípravě musí provzdušňovat, stejně jako se to dělá u klasické zmrzliny, tedy průběžně během mražení promíchávat, aby se v něm neutvořily ledové krystalky a zůstal hezky jemný. Ovocná dřeň je na přípravu ještě jednodušší, protože stačí jen rozmixované ovoce osladit, nalít do kelímků nebo malých krabiček a dát zmrazit.
Jaké recepty na zdravou domácí zmrzlinu má Margit Slimáková?>>>
Jakou mraženou dobrotu si připravíte?
Jahodový sorbet
Co budete potřebovat:
- 500 g čerstvých jahod
- 100 g cukru
- 150 ml vody
- šťávu z jednoho citronu
Postup:
1. Jahody omyjte, zbavte stopek a rozmixujte je dohladka.
2. V hrnci smíchejte cukr s vodou a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Sirup nechte vychladnout, pak do něj přidejte rozmixované jahody a citronovou šťávu a důkladně promíchejte.
3. Směs nalijte do vhodné plastové nádoby s víkem a dejte zmrazit. Během mražení směs několikrát promíchejte, aby byl sorbet hezky jemný.
TIP: Úplně stejným způsobem si můžete připravit sorbet i z dalších druhů ovoce.
Mangová dřeň
Co budete potřebovat:
- 2 zralá manga
- 1 lžíci medu
- šťávu z poloviny limetky
Postup:
1. Mango oloupejte a nakrájejte na kousky. Dejte je do mixéru a rozmixujte do hladké konzistence. Přidejte med a limetkovou šťávu a ještě jednou krátce promixujte.
2. Směs nalijte do formiček na zmrzlinu nebo do plastové nádoby a dejte zmrazit.
Melounový sorbet
Co budete potřebovat:
- 1 malý meloun bez pecek (cca 1,5 kg)
- 100 g cukru
- 150 ml vody
- šťávu z jednoho citronu
Postup:
1. Meloun rozkrojte, vydlabejte dužninu a nakrájejte ji na menší kousky.
2. V kastrůlku smíchejte cukr s vodou a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak sirup nechte vychladnout.
3. Meloun rozmixujte dohladka a smíchejte s vychladlým cukrovým sirupem a citronovou šťávou. Směs nalijte do vhodné plastové nádoby s víkem a nechte zmrazit. Během mražení sorbet několikrát promíchejte.
TIP: Pokud připravujete sorbet pro dospělé, můžete do cukrového sirupu po vychladnutí vmíchat skleničku vodky. Nebo hotový sorbet servírujte s proseccem.
Borůvkový sorbet s bylinkami
Co budete potřebovat:
- 300 g čerstvých lesních borůvek
- 120 g cukru
- 150 ml vody
- šťávu z jednoho citronu
- 1 bílek
- několik snítek tymiánu, levandule nebo máty
Postup:
1. V kastrůlku smíchejte cukr s vodou, přidejte několik snítek tymiánu, levandule nebo máty a přiveďte k varu. Pak nechte směs vychladnout a přeceďte ji přes jemné sítko.
2. Omyté borůvky dejte do mixéru, přidejte vychladlý sirup a bílek, případně snítku bylinky a vše rozmixujte dohladka.
3. Směs naljte do vhodné plastové nádoby s víkem a nechte zmrazit. Během mražení sorbet několikrát promíchejte.
Limetkový sorbet s vodkou
Co budete potřebovat:
- 400 ml vody
- 50 g cukru
- 100 ml čerstvé limetkové šťávy
- 100 ml vodky
- 25 g medu
Postup:
1. V kastrůlku svařte vodu s medem, cukrem a limetkovou šťávou. Směs nechte vychladnout a pak do ní vmíchejte vodku.
2. Směs nalijte do vhodné plastové nádoby s víkem a nechte zmrazit. Během mražení ji několikrát promíchejte.
Tipy redakce
* Pro extra krémovou konzistenci můžete do sorbetu přidat trochu kokosového mléka.
* Pokud máte rádi výraznější chutě, experimentujte s přidáním bylinek jako je máta nebo bazalka.
* Na mražení je ideální nižší plastová krabička. Směs v ní rychleji zmrzne a bude se vám i lépe míchat.
* Hotový sorbet nebo dřeň naškrábejte lžící nebo naběračkou na zmrzlinu.
* Aby se sorbet nebo dřeň v horku hned neroztekly, je dobré skleničky nebo misky, ve kterých je budete servírovat, předem krátce vychladit v mrazáku.