Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni

16. května 2025 • 04:59

V české kuchyni patří mezi stálice, ale pozor, není tvaroh jako tvaroh. Některý může být lehký, krémový a na jazyku se jen rozplývat, zatímco jiný drží tvar, je pevný a sušší. A právě v tom je jeho síla. Jak se v tvarohu vyznat a který na co použít?

Tvaroh ve vaničce

Tvaroh ve vaničce je jemný, vlhký, často hladký nebo jen lehce zrnitý. Tučný typ má výraznou chuť a hladkou texturu a hodí se do dezertů, které se vám rozplynou v puse: do tvarohových krémů, nepečených dortů, ovocných pohárů nebo jen tak na chuť s trochou medu. Odtučněný vaničkový tvaroh představuje dietní verzi pro ty, kteří počítají každou kalorii, ale přesto touží po něčem chutném a plném proteinů.

Domácí pribináček z tvarohu je skvělý k snídani i svačině:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC

Podělím se s vámi o trik, který ráda používám: Když necháte vaničkový tvaroh vykapat přes plátýnko nebo jemné sítko, zbavíte ho části tekutiny. Získáte tak hustší tvaroh, který se už hodí i do cheesecaku nebo dortových náplní. Za zlomek ceny a bez dalších přísad si tak uděláte český „cream cheese“, který může nahradit ricottu nebo sýry typu lučina.

Kam se hodí?

Zkuste třeba tuto mrkvovou pomazánku s vejci a tvarohem:

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Rychlý recept: Tvarohový krém

Potřebujete-li udělat jednoduchý krém do dezertu, rozmixujte vaničkový tvaroh s trochou smetany a cukru. Přidat můžete citronovou nebo pomerančovou kůru, vanilku, kapku rumu či rozmačkané ovoce. Výsledkem bude krém, který chutná jako z cukrárny, ale hotový je za tři minuty. Ideálně chutná samozřejmě chlazený, až se chutě propojí, ale popravdě bývá obtížné nesníst dezert s ním dřív, než přijde návštěva.

Měkký tvaroh v kostce

Jiný tvaroh budete mít, koupíte-li lisovaný. Možná to znáte: V obchodě sáhnete po tvarohu v kostce zabaleném v alobalu a hned hledáte sáček. Proč? Protože často pouští trochu syrovátky, zvlášť když leží na regálu delší dobu. Ale nenechte se odradit. Tahle vlastnost je právě známkou toho, že jde o lisovaný tvaroh, který není nijak stabilizovaný, ale zato má pevnější, zrnitější a sušší konzistenci než ten vaničkový. Nepoteče, nerozteče se, když ho hodíte do těsta. Naopak, podrží ho. Použijte ho všude tam, kde chcete strukturu: do lineckých koláčů, do frgálů, do tvarohových knedlíků nebo tradičních buchet. Je taky výborný do bábovky, perníku, závinů nebo třeba jako základ tvarohových taštiček.

Na valašské frgály se hodí tvaroh v kostce. Na valašské frgály se hodí tvaroh v kostce. • Autor: iStock

Pamatujte!

Lisovaný tvaroh není určený k tomu, aby se z něj dělaly jemné krémy. I když ho rozmixujete, bude stále lehce zrnitý. Ale ve chvíli, kdy ho zapracujete do těsta nebo do náplně a upečete, předvede se v tom nejlepším světle.

Tepelná úprava? Bez obav!

Lisovaný tvaroh se tepla nebojí. Pokud víte, co od něj chcete, nerozteče se, nesrazí nebo nezhrudkovatí. V kombinaci s vejci, smetanou, mlékem nebo škrobem se krásně spojí a drží.

Kam se hodí?

Tvrdý tvaroh

Tento typ lisovaného tvarohu bývá k dostání vakuově zabalený, ale na rozdíl od vlhčích variant z něj ani kapka neukápne. Je suchý, až skoro rozpadavý, když ho rozlomíte. Najdete ho i pod názvem tvaroh na strouhání – a to už napovídá, jak s ním zacházet.

Kam se hodí?

  • ke strouhání a posypání: Tento typ se skvěle strouhá. Nahrubo na halušky, vařené nové brambory bramborové šišky nebo jemněji na vdolky či sladké knedlíky s ovocem. V chuti je intenzivní a krásně doplní sladké i slané pokrmy.
  • do hutnějších tvarohových těst: Třeba na slané šátečky z listového těsta, do receptů, kde je potřeba suchý základ, nebo třeba do kombinací s bramborami (tvarohovo-bramborové noky apod.).
  • do nízkosacharidové kuchyně: Tvrdý tvaroh má velmi nízký obsah vody a cukru, zato vysoký obsah bílkovin. Výborný je do proteinových receptů, kde nechcete, aby hmota zřídla.
  • do domácích pomazánek jako základ: V tomto případě ho použijte, pokud vám nevadí trochu hrubší textura. Tvaroh po promíchání s máslem nebo taveným sýrem získá jemnost a strukturu.

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., seriouseats.com, thekitchn.com

Autor: Kateřina Hradová