Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
V české kuchyni patří mezi stálice, ale pozor, není tvaroh jako tvaroh. Některý může být lehký, krémový a na jazyku se jen rozplývat, zatímco jiný drží tvar, je pevný a sušší. A právě v tom je jeho síla. Jak se v tvarohu vyznat a který na co použít?
Tvaroh ve vaničce
Tvaroh ve vaničce je jemný, vlhký, často hladký nebo jen lehce zrnitý. Tučný typ má výraznou chuť a hladkou texturu a hodí se do dezertů, které se vám rozplynou v puse: do tvarohových krémů, nepečených dortů, ovocných pohárů nebo jen tak na chuť s trochou medu. Odtučněný vaničkový tvaroh představuje dietní verzi pro ty, kteří počítají každou kalorii, ale přesto touží po něčem chutném a plném proteinů.
Domácí pribináček z tvarohu je skvělý k snídani i svačině:
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Podělím se s vámi o trik, který ráda používám: Když necháte vaničkový tvaroh vykapat přes plátýnko nebo jemné sítko, zbavíte ho části tekutiny. Získáte tak hustší tvaroh, který se už hodí i do cheesecaku nebo dortových náplní. Za zlomek ceny a bez dalších přísad si tak uděláte český „cream cheese“, který může nahradit ricottu nebo sýry typu lučina.
Kam se hodí?
- do krémů do dezertů a dortů (i nepečených)
- na rychlé tvarohové svačiny s ovocem
- do cheesecaku (po vykapání přes plátýnko)
- na jemné tvarohové pomazánky a náplně do palačinek
Zkuste třeba tuto mrkvovou pomazánku s vejci a tvarohem:
Zdroj: Recepty.cz
Rychlý recept: Tvarohový krém
Potřebujete-li udělat jednoduchý krém do dezertu, rozmixujte vaničkový tvaroh s trochou smetany a cukru. Přidat můžete citronovou nebo pomerančovou kůru, vanilku, kapku rumu či rozmačkané ovoce. Výsledkem bude krém, který chutná jako z cukrárny, ale hotový je za tři minuty. Ideálně chutná samozřejmě chlazený, až se chutě propojí, ale popravdě bývá obtížné nesníst dezert s ním dřív, než přijde návštěva.
Měkký tvaroh v kostce
Jiný tvaroh budete mít, koupíte-li lisovaný. Možná to znáte: V obchodě sáhnete po tvarohu v kostce zabaleném v alobalu a hned hledáte sáček. Proč? Protože často pouští trochu syrovátky, zvlášť když leží na regálu delší dobu. Ale nenechte se odradit. Tahle vlastnost je právě známkou toho, že jde o lisovaný tvaroh, který není nijak stabilizovaný, ale zato má pevnější, zrnitější a sušší konzistenci než ten vaničkový. Nepoteče, nerozteče se, když ho hodíte do těsta. Naopak, podrží ho. Použijte ho všude tam, kde chcete strukturu: do lineckých koláčů, do frgálů, do tvarohových knedlíků nebo tradičních buchet. Je taky výborný do bábovky, perníku, závinů nebo třeba jako základ tvarohových taštiček.
Na valašské frgály se hodí tvaroh v kostce.
Pamatujte!
Lisovaný tvaroh není určený k tomu, aby se z něj dělaly jemné krémy. I když ho rozmixujete, bude stále lehce zrnitý. Ale ve chvíli, kdy ho zapracujete do těsta nebo do náplně a upečete, předvede se v tom nejlepším světle.
Tepelná úprava? Bez obav!
Lisovaný tvaroh se tepla nebojí. Pokud víte, co od něj chcete, nerozteče se, nesrazí nebo nezhrudkovatí. V kombinaci s vejci, smetanou, mlékem nebo škrobem se krásně spojí a drží.
Kam se hodí?
- do kynutých buchet, koláčů a frgálů (náplň zůstane pevná a nevytéká)
- do tvarohových knedlíků (lépe drží tvar než s tvarohem z vaničky)
- do bábovky, perníku, tvarohových šátečků nebo závinů
- do pečených nákypů, náplní do omelet a slaných koláčů
Tvrdý tvaroh
Tento typ lisovaného tvarohu bývá k dostání vakuově zabalený, ale na rozdíl od vlhčích variant z něj ani kapka neukápne. Je suchý, až skoro rozpadavý, když ho rozlomíte. Najdete ho i pod názvem tvaroh na strouhání – a to už napovídá, jak s ním zacházet.
Kam se hodí?
- ke strouhání a posypání: Tento typ se skvěle strouhá. Nahrubo na halušky, vařené nové brambory, bramborové šišky nebo jemněji na vdolky či sladké knedlíky s ovocem. V chuti je intenzivní a krásně doplní sladké i slané pokrmy.
- do hutnějších tvarohových těst: Třeba na slané šátečky z listového těsta, do receptů, kde je potřeba suchý základ, nebo třeba do kombinací s bramborami (tvarohovo-bramborové noky apod.).
- do nízkosacharidové kuchyně: Tvrdý tvaroh má velmi nízký obsah vody a cukru, zato vysoký obsah bílkovin. Výborný je do proteinových receptů, kde nechcete, aby hmota zřídla.
- do domácích pomazánek jako základ: V tomto případě ho použijte, pokud vám nevadí trochu hrubší textura. Tvaroh po promíchání s máslem nebo taveným sýrem získá jemnost a strukturu.
Zdroj: Recepty.cz
Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., seriouseats.com, thekitchn.com