Duhová bábovka s borůvkami podle Koko: Nadýchaná krása na nedělní odpoledne

28. srpna 2020 • 00:00

Pečení je sice věda, ale se správným návodem ho hravě zvládnete. Koko má pro vás recept, pomocí kterého vykouzlíte trochu netradiční, zato výbornou borůvkovou bábovku. Chutná skvěle a svým vzhledem rozzáří i oči vašich dětí.

Bábovka je oblíbenou stálicí našich kuchyní. Je oblíbeným moučníkem po celý rok. Variací najdete spoustu, od klasické mramorové až po ty s rozinkami, čokoládou nebo různými druhy polev. Upečte si tentokrát duhovou bábovku s borůvkami podle foodblogerky Koko. Že nemáte čerstvé, nevadí, sáhněte klidně po mražených.

Ingredience na formu o objemu 1300 ml

6 vajec
180 g hladké mouky
180 g polohrubé mouky
12 g prášku do pečiva
250 ml šlehačky s min. 30 % tuku
20 g strouhaného kokosu
150 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
100 g borůvek (mohou být i mražené)

Postup přípravy bábovky s borůvkami

1. Nejdříve si připravte všechny ingredience k ruce. Tedy kromě borůvek, pokud chcete použít mražené. Vše poctivě odměřte.

2. Oddělte žloutky od bílků. Jako první k bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte s pomocí robota tuhý sníh. Nespěchejte, dokonale našlehaný sníh chce čas. Odložte do jiné mísy stranou, protože nádobu robota budete ještě potřebovat. Opět s pomocí balonové metly vyšlehejte žloutky s krupicovým i vanilkovým cukrem do pěny na střední rychlost. Neděste se, může to doopravdy trvat 7 až 10 minut, než vznikne táhlý světlý krém.

3. Než se našlehají žloutky, rozehřejte na plotýnce máslo – při využití speciální funkce Rozpouštění máte jistotu, že se nepřipálí a nic nemusíte hlídat. Pomocí mašlovačky důkladně vymažte bábovkovou formu a vysypejte strouhankou.

4. Do krému ze žloutků přilijte šlehačku a dále už těsto míchejte jen gumovou stěrkou. Smíchejte jednu z mouk s práškem do pečiva. Jemně promíchejte a po třetinách přidávejte všechny sypké složky. Když se vše spojí v jednu hmotu, stejným způsobem (tedy po částech) a velmi jemně vmíchejte všechen vyšlehaný sníh.

5. Na závěr přichází ten správný čas na borůvky. Smíchejte je v misce se strouhaným kokosem. Vmíchejte jich polovinu do těsta tak, aby se v něm ztratily. První polovinu těsta rovnou vlijte do připravené formy. Do zbylého těsta vmíchejt zbytek borůvek s kokosem a těsto vlijte do formy. Díky tomuto postupu se borůvky v těstě lépe rozmístí a nestačí všechny klesnout ke dnu. Vznikne tak krásný duhový efekt.

6. Formu s těstem vkládejte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečeme na klasické pečení, tedy shora i zdola, formu umístěte do středu trouby nebo trochu níž, aby se nepálila shora. V teflonové formě pečení potrvá 60 minut. Poznáte to na povrchu těsta, které musí být krásně zlatohnědé. Bábovku po vyndání hned vyklopte a ideálně na mřížce nechte chladnout. Pak už se konečně můžete kochat vnitřní mozaikou a servírovat posypanou moučkovým cukrem.

Autor: JV