Duhová bábovka s borůvkami podle Koko: Nadýchaná krása na nedělní odpoledne
Pečení je sice věda, ale se správným návodem ho hravě zvládnete. Koko má pro vás recept, pomocí kterého vykouzlíte trochu netradiční, zato výbornou borůvkovou bábovku. Chutná skvěle a svým vzhledem rozzáří i oči vašich dětí.
Bábovka je oblíbenou stálicí našich kuchyní. Je oblíbeným moučníkem po celý rok. Variací najdete spoustu, od klasické mramorové až po ty s rozinkami, čokoládou nebo různými druhy polev. Upečte si tentokrát duhovou bábovku s borůvkami podle foodblogerky Koko. Že nemáte čerstvé, nevadí, sáhněte klidně po mražených.
Ingredience na formu o objemu 1300 ml
6 vajec
180 g hladké mouky
180 g polohrubé mouky
12 g prášku do pečiva
250 ml šlehačky s min. 30 % tuku
20 g strouhaného kokosu
150 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
100 g borůvek (mohou být i mražené)
Postup přípravy bábovky s borůvkami
1. Nejdříve si připravte všechny ingredience k ruce. Tedy kromě borůvek, pokud chcete použít mražené. Vše poctivě odměřte.
2. Oddělte žloutky od bílků. Jako první k bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte s pomocí robota tuhý sníh. Nespěchejte, dokonale našlehaný sníh chce čas. Odložte do jiné mísy stranou, protože nádobu robota budete ještě potřebovat. Opět s pomocí balonové metly vyšlehejte žloutky s krupicovým i vanilkovým cukrem do pěny na střední rychlost. Neděste se, může to doopravdy trvat 7 až 10 minut, než vznikne táhlý světlý krém.
3. Než se našlehají žloutky, rozehřejte na plotýnce máslo – při využití speciální funkce Rozpouštění máte jistotu, že se nepřipálí a nic nemusíte hlídat. Pomocí mašlovačky důkladně vymažte bábovkovou formu a vysypejte strouhankou.
4. Do krému ze žloutků přilijte šlehačku a dále už těsto míchejte jen gumovou stěrkou. Smíchejte jednu z mouk s práškem do pečiva. Jemně promíchejte a po třetinách přidávejte všechny sypké složky. Když se vše spojí v jednu hmotu, stejným způsobem (tedy po částech) a velmi jemně vmíchejte všechen vyšlehaný sníh.
5. Na závěr přichází ten správný čas na borůvky. Smíchejte je v misce se strouhaným kokosem. Vmíchejte jich polovinu do těsta tak, aby se v něm ztratily. První polovinu těsta rovnou vlijte do připravené formy. Do zbylého těsta vmíchejt zbytek borůvek s kokosem a těsto vlijte do formy. Díky tomuto postupu se borůvky v těstě lépe rozmístí a nestačí všechny klesnout ke dnu. Vznikne tak krásný duhový efekt.
6. Formu s těstem vkládejte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečeme na klasické pečení, tedy shora i zdola, formu umístěte do středu trouby nebo trochu níž, aby se nepálila shora. V teflonové formě pečení potrvá 60 minut. Poznáte to na povrchu těsta, které musí být krásně zlatohnědé. Bábovku po vyndání hned vyklopte a ideálně na mřížce nechte chladnout. Pak už se konečně můžete kochat vnitřní mozaikou a servírovat posypanou moučkovým cukrem.