Křupněte si u telky! Máme pro vás ta nejlepší a nejkřupavější zdravá i nezdravá mlsání na večer

17. února 2023 • 18:00

Dopřejte si chutné mlsání tak trochu jinak. Zapomeňte na kupované chipsy a vykouzlete si doma to nejlepší slané pohoštění. Vyberte si, zda dáte přednost zdravějším verzím, nebo vsadíte na klasiku.

Vyzkoušejte recepty na to nejlepší slané pohoštění. Takovým křupavým pečeným dršťkám, domácím chipsům nebo tyčinkám se slaninou jen tak neodoláte.

Křupavé pečené dršťky

Ingredience na 1 porci:

  • 200 g předvařených hovězích drštěk pokrájených na stejnoměrné tenké nudličky
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky černého sezamu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na česnekový dip:

  • ½ kelímku tučného bílého jogurtu
  • prolisovaný čerstvý nebo sušený česnek podle chuti
  • trocha soli
  • posekaná petrželka nebo pažitka

Postup:

1. Dršťky nakrájejte na přibližně stejně velké nudličky. Dejte je do nepřilnavého pekáče jen v jedné vrstvě. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. Osolte a promíchejte. Nechte takto marinovat pár hodin.

2. Přidejte černý sezam a šoupněte do trouby. Pečte cca 25 minut na 210 °C v horkovzdušné troubě, bez horkého vzduchu i na 230 °C.

3. Dip připravte z tučného jogurtu nebo zakysané smetany, přidejte česnek a sůl, popřípadě i nějakou bylinku.

4. Po vyjmutí křupek z trouby je ještě opepřete a nechte vychladnout, budou tak ještě více křupat!

Domácí smažené brambůrky s chilli omáčkou

Do hodinky připravené a dozlatova opečené, to jsou domácí smažené brambůrky s chilli omáčkou. Před smažením doporučujeme brambory namočit do ledové vody, chipsy budou pak neobyčejně křupavé. Omáčku tvoří zakysaná smetana, chilli paprička a pažitka.

Tymiánové křupky

Na originální křupání vám postačí jen parmazán a tymián. Parmazán nastrouhejte a utvořte z něj malé hromádky, ty posypejte tymiánem a pečte dozlatova. Tymiánové křupky vás příjemně potěší.

Tyčinky na několik způsobů

Tyčinky jsou vždy sázka na jistotu, navíc skvěle chutnají i druhý den. Slané tyčinky s nivou můžete doladit lněným semínkem, kmínem, mákem nebo sladkou paprikou. Vyzkoušejte také neobvyklé škvarkové tyčinky nebo božské tyčinky z listového těsta se slaninou a tymiánem.

Zeleninové chipsy

Když se řekne chipsy, většina si představí bramborové lupínky nasáklé olejem. Večerní mlsání nemusí být vždy jen nezdravé, zeleninové chipsy jsou toho důkazem. Báječné lupínky z celeru, mrkve a petržele si zamilujete.

Kapustové chipsy se sýrem

Pečené křupavé kapustové chipsy se sýrem jsou skvělou volbou. Dochutit je můžete uzenou paprikou, pepřem nebo kari. Vždy myslete na to, že s dochucovadly je zapotřebí zacházet opatrně. Před pečením listy kapusty pokapejte olivovým olejem a pečte maximálně 30 minut!

Semínkové krekry s bylinkami

Tyto slané semínkové krekry s bylinkami oceníte nejen večer u televize, ale i jako svačinku na cesty či do práce. Krekry z ovesných vloček, lněných semínek, slunečnice, sezamu, máku jsou navíc ovoněné tymiánem, rozmarýnem a oreganem.

Autor: red