Nadívané kuře s pečenými brambůrky z jednoho pekáče podle Koko

21. srpna 2020 • 00:00

Nedělní oběd už nemusí znamenat promrhané dopoledne v kuchyni. Připravte celé jídlo v jednom pekáči: nadívané kuře, přílohu i šťávu na polití. Spokojeni budete vy i strávníci.

A kdy přesně bude kuřátko hotové? Nepotřebujete křišťálovou kouli nebo každých 10 minut zírat do trouby, ale teplotní sondu s inteligentními funkcemi, která vám při pečení usnadní život.

Co budete potřebovat

čerstvé celé kuře o váze cca 1,3 kg
20 g másla + 2 lžíce olivového oleje
800 g malých brambor ve slupce + další trocha olivového oleje
1 velká cibule
kořenicí směs na pečené kuře bez soli
sůl
400 ml kuřecího vývaru

Na nádivku

1 včerejší rohlík
50 g slaniny
hrst čerstvé petrželky (případně přidejte i další čerstvé bylinky jako oregano, tymián nebo estragon)
100 ml mléka
1 kuřecí stehenní řízek (200 g) nasekaný nožem na malé kousky
necelá lžička soli
pepř

Postup přípravy

Nejprve si připravte nádivku. Nakrájejte starší (včerejší) rohlík na kostičky, pár plátků slaniny nadrobno, stejně tak petrželku. Přidat můžete i další bylinky, třeba čerstvé oregano. Pečivo vložte do misky a přilijte k němu mléko. Až bude rohlík hezky nasátý, vložte také slaninu, nasekané maso z kuřecích stehen, nasekané bylinky, sůl a pepř. Promíchejte a můžete nadívat. Pomozte si lžící a kuře nadívejte po částech, aby se do něj vešlo co nejvíce směsi.

V rendlíku si rozehřejte máslo s trochou olivového oleje. Promíchejte obojí mašlovačkou a vymažte pekáček nebo zapékací misku. Vezměte celé neoloupané brambory, potřete je tukem po celém povrchu, přidejte spolu s cibulí nakrájenou na půlkolečka do pekáčku a nahrňte do krajů tak, aby se doprostřed vešlo kuře.

Kuře posypte kořenicí směsí na pečené kuře (bez soli!) a teprve potom osolte kuře i brambory (sami tak určujete množství soli, protože nevíte, kolik jí ve směsi vlastně je). Nakonec kuře potřete připraveným rozehřátým máslem s olejem a vše zalijte kuřecím vývarem. Doprostřed masa zaveďte teplotní sondu a pokryjte pekáček alobalem. Sondu nevyndávejte až do konce pečení. Pečte v troubě  80 min na 180 °C. Maso se bude dusit v páře a zůstane opravdu úžasně šťavnaté.

NÁŠ TIP: Místo sondy můžete použít i teploměr. Po 80 minutách sejměte alobal, potřete kuře výpekem a nechte dopéct na krásnou barvu a vnitřní teplotu nádivky 72 °C. Tak bude zcela propečená a nemusíte s ní mít žádné starosti. Kuře by poté mělo 15 minut odpočívat, aby se uvolněná šťáva částečně vrátila do masa a to zůstalo šťavnaté.

Autor: Redakce