Rychlá houbová omáčka s kuličkami z grilovacích klobásek podle receptu Koko

23. července 2020 • 00:00

Houbařská sezóna je již v plném proudu, ale vy máte doma stále ještě zásoby sušených hub z loňska? Poradíme vám, jak je co nejlépe využít a ještě si pochutnat. Podívejte se na video od oblíbené Koko, jak připravit jednoduchou houbovou omáčku s masovými koulemi. 

Houbová omáčka sama o sobě je velmi rychlá a jednoduchá, avšak s přípravou musíte začít již o den dříve. Sušené houby je potřeba naložit do mléka a uložit do ledničky, aby se nezkazily. Houby v mléce změknou, a pokud je potom navíc rozmixujete, budete mít jistotu, že se v omáčce dobře provaří. Jak omáčku nejlépe dochutit, se dozvíte ve video návodu od Koko.

Ingredience na 2 porce

250 ml mléka
15 g sušených lesních hub
4 chlazené grilovací klobásky (nebo salsiccii) z čerstvého masa
½ menší cibule
sůl
čerstvě mletý pepř
pár kapek citronové šťávy
lžička hladké mouky
lžíce olivového oleje
40 g sýra s modrou plísní (možno vynechat)
180 g sušených těstovin
petrželka nebo pažitka k servírování

Postup přípravy houbové omáčky s masovými koulemi

Houby namočte do mléka 24 hodin předem a uložte je do ledničky. Aby změkly ještě více, můžete je druhý den promixovat.

A hned jdeme na masové kuličky. Ty budeme vyrábět z čerstvé grilovací klobásy, stačí jenom maso vymačkat ze střívka a není třeba nic dochucovat. Vytvarujte kuličky a začněte je restovat na rozpáleném oleji.

Mezitím nakrájejte najemno cibulku nebo šalotku. Až kuličky hezky zhnědnou, přidejte cibulku, orestujte ji, zaprašte hladkou moukou a opět nechte celé zarestovat. Přilijte rozmixované houby s mlékem. Ztlumte plamen a nechte provařit 10–12 minut.

Pokud se tekutina příliš vyvaří, přidejte vodu nebo vývar, ať není omáčka příliš hustá. Osolte, opepřete, sejměte z plamene a přidejte pár kapek citronu.

Náš extra tip: pro dokonalé dochucení můžete nakonec vmíchat a nechat rozpustit nadrolený modrý sýr. A je hotovo! Servírujte s uvařenými těstovinami. Dozdobit můžete petrželkou nebo pažitkou.

Autor: JV