Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů od našich babiček

12. srpna 2020 • 00:00

Omáčky jsou bezesporu typickým pokrmem pro českou kuchyni. Pro některé z nás jsou spíše vzpomínkou na dětství, pro jiné zase součástí běžného jídelníčku. Využijte nabídku sezónních surovin a připravte si svoji nejmilejší letní omáčku ještě dnes!

Každý z nás má alespoň jednu oblíbenou, ať už je to svíčková, kuře na paprice nebo koprovka. Druhů a možností na přípravu je nespočet. Podle osvědčených receptů chutnají všechny skvěle, o tom není pochyb.

Rajská omáčka s masovými koulemi a těstovinami

Milujete rajčata? Přesně pro vás přinášíme tip na skvělou rajskou omáčku s masovými koulemi a těstovinami. Kuličky z mletého masa ochucené česnekem, cibulkou a petrželkou ze zahrádky si prostě zamilujete. Zapomeňte na knedlík a servírujte ji s těstovinami. Příprava této tomatové lahůdky vám zabere necelých 45 minut a výsledek bude stát za to, uvidíte sami.

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbařská sezóna je v plném proudu. Letošní deštivější počasí houbařům přeje více, než tomu bylo v uplynulých letech. Využijte toho a vyrazte na procházku do lesa, z nasbíraných úlovků potom připravte dokonalou houbovou omáčku s bramborovými buchtamiDíky houbám krásně voní, ale hlavně skvěle chutná. Bramborové buchty navíc z klasického jídla vykouzlí originální specialitu.

Uzené s křenovou omáčkou

Je známo, že křen patří mezi zdravé suroviny s velmi výraznou chutí, především ve spojení s uzeným masem chutná skvěle. Máte-li pikantnější chutě v oblibě, vyzkoušejte náš tip na famózní uzené s křenovou omáčkou. Sezona křenu je tady a čerstvý křen chutná v křenovce nejlépe. Podávejte ji s knedlíkem a na závěr ozdobte mandličkami. Takto zaručeně potěší nejednoho strávníka.

Koprovka s vejcem

Koprovka s vejcem je klasika z kuchyně našich babiček. Velmi populární je tato smetanová omáčka i dnes, slaví svůj velký comeback a zabydlela se i v menu vyhlášených restaurací. Navíc v letní sezoně je ideální doba na její přípravu z čerstvého voňavého kopru. Výborně chutná s bramborami i kynutým knedlíkem, volba přílohy je jen na vás!

Kuře na paprice s jemnými krupicovými noky

Kuře na paprice s jemnými krupicovými noky zní jako zajímavá obměna naší klasické varianty s knedlíkem. Ovšem noky, v Maďarsku známé jako nokedli, jsou tou původní autentickou přílohou. Kuře na paprice jsme si tak nějak přisvojili a podávané s knedlíkem zdomácnělo. Příprava krupicových noků je přitom jednoduchá a dětem mohou k této omáčce šmakovat mnohem víc.

Kuře ve smetanovo-horčičné omáčce

Láká vás připravit něco nového? Pak zkuste náš recept na kuře ve smetanovo-hořčičné omáčce. Netradiční kombinace švestek, šalotky, celeru a hořčice prostě stojí za vyzkoušení. Švestky zakápněte trochou brandy a nechte se unést zcela novou neodolatelnou chutí. Dolaďte ji na závěr ještě brusinkami a dokonalý oběd je v tu ránu na stole.

Fazolky na kyselo

Léto je vhodná doba pro zakoupení čerstvých zelených fazolek v obchodě, ale i na trhu. Vzpomínáte si na fazolky na kyselo, dnes trochu opomenuté, ale zato skvělé jídlo? Připomeňte si tuto jemnou smetanovou omáčku, kterou si zamilují nejen vegetariáni. Podávaná s bramborami a vařeným vejcem dostane ten správný šmrnc.

Letní domácí omáčky najdete také ve speciálu časopisu F.O.O.D. Koupit si ho můžete elektronicky nebo objednat v tištěné podobě do schránky a bez poštovného PŘÍMO ZDE >>>

Už máte letní speciál časopisu F.O.O.D.? Už máte letní speciál časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: DF