Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů od našich babiček

25. července 2024 • 05:21

Omáčky jsou bezesporu typickým pokrmem pro českou kuchyni. Někomu připomenou dětství a prázdniny u babičky, někdo si bez nich nedokáže představit běžný den. Využijte nabídku sezónních surovin a připravte si svou nejmilejší letní omáčku ještě dnes!

Každý z nás má alespoň jednu oblíbenou, ať už je to svíčková, kuře na paprice nebo koprovka. Druhů a možností na přípravu je nespočet. Podle osvědčených receptů chutnají všechny skvěle, o tom není pochyb.

Rajská omáčka s masovými koulemi a těstovinami

Rajská omáčka s masovými koulemi Rajská omáčka s masovými koulemi • Autor: F.O.O.D.

Milujete rajčata? Přesně pro vás přinášíme tip na skvělou rajskou omáčku s masovými koulemi a těstovinami. Kuličky z mletého masa ochucené česnekem, cibulkou a petrželkou ze zahrádky si prostě zamilujete. Zapomeňte na knedlík a servírujte ji s těstovinami. Příprava této tomatové lahůdky vám zabere necelých 45 minut a výsledek bude stát za to, uvidíte sami.

A kdybyste si chtěli přesto připravit knedlík, zde je videorecept>>>

Video se připravuje ...

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Slané bramborové buchty se doslova rozplývají na jazyku. Slané bramborové buchty se doslova rozplývají na jazyku. • Autor: F.O.O.D.

Houbařská sezóna je v plném proudu. Letošní deštivější počasí houbařům přeje více, než tomu bylo v uplynulých letech. Využijte toho a vyrazte na procházku do lesa, z nasbíraných úlovků potom připravte dokonalou houbovou omáčku s bramborovými buchtamiDíky houbám krásně voní, ale hlavně skvěle chutná. Bramborové buchty navíc z klasického jídla vykouzlí originální specialitu.

Uzené s křenovou omáčkou

Uzené s křenovou omáčkou Uzené s křenovou omáčkou • Autor: F.O.O.D.

Je známo, že křen patří mezi zdravé suroviny s velmi výraznou chutí, především ve spojení s uzeným masem chutná skvěle. Máte-li pikantnější chutě v oblibě, vyzkoušejte náš tip na famózní uzené s křenovou omáčkou. Sezona křenu je tady a čerstvý křen chutná v křenovce nejlépe. Podávejte ji s knedlíkem a na závěr ozdobte mandličkami. Takto zaručeně potěší nejednoho strávníka.

Koprovka s vejcem

Video se připravuje ...

Koprovka s vejcem je klasika z kuchyně našich babiček. Velmi populární je tato smetanová omáčka i dnes, slaví svůj velký comeback a zabydlela se i v menu vyhlášených restaurací. Navíc v letní sezoně je ideální doba na její přípravu z čerstvého voňavého kopru. Výborně chutná s bramborami i kynutým knedlíkem, volba přílohy je jen na vás!

Kuře na paprice s jemnými krupicovými noky

Na kuře na paprice můžete použít celé kuřecí čtvrtky, paličky nebo špalíčky, kvůli absenci kostí však stále více lidí sahá po kuřecích prsou nakrájených na kostky či nudličky. Na kuře na paprice můžete použít celé kuřecí čtvrtky, paličky nebo špalíčky, kvůli absenci kostí však stále více lidí sahá po kuřecích prsou nakrájených na kostky či nudličky. • Autor: F.O.O.D.

Kuře na paprice s jemnými krupicovými noky zní jako zajímavá obměna naší klasické varianty s knedlíkem. Ovšem noky, v Maďarsku známé jako nokedli, jsou tou původní autentickou přílohou. Kuře na paprice jsme si tak nějak přisvojili a podávané s knedlíkem zdomácnělo. Příprava krupicových noků je přitom jednoduchá a dětem mohou k této omáčce šmakovat mnohem víc.

Kuře ve smetanovo-horčičné omáčce

Kuře ve smetanovo-hořčičné omáčce Kuře ve smetanovo-hořčičné omáčce • Autor: F.O.O.D.

Láká vás připravit něco nového? Pak zkuste náš recept na kuře ve smetanovo-hořčičné omáčce. Netradiční kombinace švestek, šalotky, celeru a hořčice prostě stojí za vyzkoušení. Švestky zakápněte trochou brandy a nechte se unést zcela novou neodolatelnou chutí. Dolaďte ji na závěr ještě brusinkami a dokonalý oběd je v tu ránu na stole.

Fazolky nakyselo

Fazolky nakyselo s vejci Fazolky nakyselo s vejci • Autor: F.O.O.D.

Léto je vhodná doba pro zakoupení čerstvých zelených fazolek v obchodě, ale i na trhu. Vzpomínáte si na fazolky nakyselo, dnes trochu opomenuté, ale zato skvělé jídlo? Připomeňte si tuto jemnou smetanovou omáčku, kterou si zamilují nejen vegetariáni. Podávaná s bramborami a vařeným vejcem dostane ten správný šmrnc.

Autor: red